用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網今年大家自行諗住揀邊間?
樓主: griffinma
go

48網今年大家自行諗住揀邊間? [複製鏈接]

心大心細中選秀官定秀明.....諗緊

引用:Quote:原帖由+zst+於+14-09-22+發表心大心

原帖由 longyiu 於 14-09-22 發表
秀明下一round 排第二都分入到,可以排第一秀官,最緊要睇返小朋友鐘意邊間

...
多謝你見議,不知點解覺得秀明好像多了人去選,下一round排第2都未必入到
頭痛中,唯有後天去埋秀明的觀課後再作决定.
好怕有選擇困難症

引用:回覆+zst+的帖子 路過睇而家小學揀校情況,

原帖由 gloriap 於 14-09-22 發表
回覆 zst 的帖子

路過睇而家小學揀校情況,,因我女剛今年中二,都官塘屏區,時間耐咗入黎update下出年 ...
其實我中意秀官和秀明因呢2間的英文用PLP/RW教學模式.
如有人知邊D學校都有用此模式請告知 等在统一時以此類為目標

amonyee 發表於 14-9-22 13:26
秀明小學,打左去問想參觀,冇人覆
我是一個星期前約定去參觀..如果臨時約不知得唔得呢..
試下再CALL吧..good luck

amonyee 發表於 14-9-23 09:15
我都係差唔多一星期前打去,但到而家都冇覆。
呢個星期都要交表了,我又要番工,我諗都係要放棄參觀lu。
請 ...
呢個好像是要申請同埋請net老師都有受訓這個PROGRAM,上堂時總共有4個老師一齊教的.
1個net..1個local..2個助教..里面包含教埋PHONIC發音..以一個故事來認識的生字和發音.
有類似是活動形咁教.我覺得幾好.可以不使再出去學拼音..全港好像都有60%的學校有參加..
但明細我都不知..因呢2間有寫在本概覽度,所以知..

gloriap 發表於 14-9-23 13:11
回覆 zst 的帖子

唔好意思....呢個教學模式係點架?有冇相關網頁參考下呀?

你可以試下GOOGLE 打 PLPRW 搵下...有某些小學網頁有詳細介紹.

gloriap  THX  發表於 14-9-23 18:22

回覆 sundae525 的帖子

基法太熱門會放棄...加上油塘不近屋企,都是慳返嘆氣算.

gloriap 發表於 14-9-23 18:20
回覆 zst 的帖子

住秀茂坪嗎?月華行基法有冇考慮?當年唔揀秀明係唔鍾意佢係勞工子弟學校;油塘只好601或校 ...
承你貴言先...本身諗住秀明少了宗教分及不是一線以為自行應8-9成入梗,
看來都是一厢情願多.如自行失敗..到時都是傾向用46網來排2-3志願..

sundae525 發表於 14-9-23 14:21
大家好似因為怕爭崩頭就第一時間走去選二線尾的給小朋友, 我個人唔認同試都未試就放棄. 當然, 如真心覺得適 ...
被你講中..就是不想同人爭,避開D熱門,故選些2線為心水同時都會以適合為目標來選校.

奥脫福 發表於 14-9-23 21:45
路過多口,你的自行心水,論質素、成就恐怕不如你在統一派位時46網的2、3志願。
你意思是46網2,3志願好過我現在選的心水..

引用:Quote:zst+發表於+14-9-23+22:39+你意思是4

原帖由 奥脫福 於 14-09-23 發表
係,雖然我唔知你的選擇是什麼,但在48網內選兩間46網的學校而質素勝過
你現在自行選的心水係不算一件 ...
多謝妳的分析,我會認真地諗下
thx.

參考以上意見後,我決定報秀官 陣間LUNCH吃完就去交表..
希望可以有運行被抽中

sundae525  Good Luck   發表於 14-9-24 13:23

引用:Quote:zst+發表於+14-9-24+13:08+參考以上

原帖由 hagupit 於 14-09-24 發表
如果你參考了上面的意見, 應該揀一綫小學, 而非秀官。
這間官校是自已心儀同埋想小朋友在適當的歲數學習適當程度知識為出發點,so,感覺官校會啱自已小朋友多啲。其實呢間好難入ga

‹ 上一主題|下一主題