用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

各位,

我仔仔現在4歲了, 我是過來人
我睇完你地的留言, 深深感受到大家的憂慮,因為當初我都擔心過, 而且老公無支持, 單拖帶仔仔去呢度去個度見治療師/醫生個種感覺到今時今日我仲記得....

我講返我仔仔的成長過程給大家分享, 可能未必啱大家, 但希望給大家參考參考吧

我仔仔約1歲半試過發聲叫ma / dad 單音但維持好短的時間, 之後完全無發聲
只會叫:"呀...呀呀"(如須要大家幫手)

直至2歲3個月返N班都原全唔講說話, 莫講話單字, 除o左"呀"字其他連發音都無

到差不多3歲開始講ABC,MAMA等,到今日我仲好清楚記得聽到仔仔識講的情景, 非常感動, 我還記得他第一次講2字, 我係開心到成個跳起, 仔仔還跟我一起跳..   
p.s.我個仔由細到大好鐘意英文字母及數目字, 所以佢一識講就係呢兩種字先

當時還以為雨過天x, 因為返學一段時間,諗住佢開始會講說話...誰不知,學校同我講懷疑佢有自閉傾向, 話要搵專業人仕做評估

其實呢段時間內, 我個仔有做私人言語治療, 政府做評估, 見埋兒科醫生等...話佢言語發展遲緩,但無話佢自閉, 而且我見仔仔慢慢有眼神接觸又肯同小朋友玩無再搵私人評估(自閉傾向)

當時我聽醫生建議,買煮飯仔, 洋娃娃等亙動的玩具(因之前我全部買學術性玩具),  每日都抽時間同佢玩,用誇張的說話及表情同佢玩, 盡量要佢回應

仔仔是由奶奶全天侯照顧的, 就算仔仔想飲水都唔使開口唔使自己動手扲水杯, 治療師建議唔好咁容易比佢, 要佢發聲先比佢等等, 如果佢完成到一個發聲,就給予糖果獎勵

仔仔滿3歲後轉變好大, 佢一開始講ABC, 1-10, 跟住中文單字(佢對中文最無興趣)

由於仔仔6個月開始我不停播英文兒歌/迪迪士英語/班尼等, 原來佢入晒腦, 仔仔一識講說話, 就爆晒出來

仔仔3歲半識講1-100, ONE - ONE HUNDRED

mybabynbaby,

其實我地全家都講中文,當初治療師及班主任都有建議我唔好再比英文字/數目字佢睇,(當時佢一見到英文字母/數目字就入晒迷),叫我地講一種言語, 唔好又中文又英文

今日仔仔都識讀好多英文單字
但各方面都比同齡發展遲, 例如寫字/畫畫等都比較弱,
不過佢識開口我已經好感恩
所以大家都要加油~~

原帖由 mybabynbaby 於 10-9-10 16:27 發表
^Vivi^,

你個小朋友同我個女情況差唔多, 佢由4個月開始睇英文DVD, 睇英文書(都係迪迪尼同班尼..ETC) 1歲時我地讀0的字,佢可以指出黎, 歲半到先開始講英文單字, 2歲佢可以講好多英文單字(sit down, lay down...etc) ...
‹ 上一主題|下一主題