用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾 ...
樓主: square72
go

**腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [複製鏈接]

原帖由 yanyvonne 於 08-9-18 11:03 發表

我都有叫老師同淳淳誡橙, !

今早見到你啦, 不過淳淳唔知點解突然喊, 所以沒有找你, 跟住已經唔見你了, !

我都見到你AR.. 但我見你忙緊淳淳.. 而我又趕時間.. 所以走先~~ 冇叫你~~ 今晚放工要仆出去睇醫生LA~~!

啱啱接完曦曦番嚟...

差不多11點收到老師電話, 話曦曦發燒..探耳仔101點幾呀!! 我拿拿聲請假去學校接番佢.. 上到去見到佢地準備食飯... 老師話曦曦今朝吽吽地... 但早餐都有食哂, 不過唔肯食apple... 去大肌肉室都肯玩!! 而家番到屋企.. 唔肯入房訓.. 訓係sofa 到睇disney~~

好彩噚晚放學出咗去睇醫生.. 若然唔係就煩la... 出面又落雨... 一個人的佢出佐敦睇... 仲以為佢氣管開始好d... 點知... 又再次氣管炎... 激c...

原帖由 yanyvonne 於 08-9-19 14:43 發表

嘩曦曦點呀 , 今早見她都OK, 沒有發燒嗎???? 

可能她生病沒有胃口啦, 叫她飲多水, 你有沒有同好帶條長毛巾仔, 等老師同好放在背部 ,因為有時訓覺會出汗, 濕曬, 食了藥更加會多D 汗, 如不更換衫, OR 在背部加毛巾會好 ...

曦曦番嚟訓咗兩個鐘, 而家訓醒冇燒la.. 係到睇緊noddy... 晏少少比d粥佢食... 不過佢訓醒後... 發現佢多咗鼻水...

唉... 曦曦燒下退下... 好擔心ar!!

原帖由 yanyvonne 於 08-9-19 14:44 發表
我最近在一田有間點點綠買即食淮山粉,,,用來加在飲品食, 話給小朋友食會健脾開胃, 你們知唔知得唔得呀 ???/ 

淮山粉我冇買過呀.. 新鮮淮山我就有買過哩煲粥... 淮山係有健脾開胃既作用ka...

原帖由 manman0401 於 08-9-20 01:35 發表
曦曦無事嘛.....比多d水佢飲呀

桐桐都係今日先開始無晒燒.....如聽朝起身時都無燒番....就應該肯定佢退晒燒了.....佢足足燒左四日....d 鼻水同咳都仲係好勁....又勁多痰.....今朝早再同佢去仁安睇多次醫生.....莫醫 ...

曦曦噚晚訓訓下又發燒... 佢起身飲水時, 見佢個人震哂um... 佢食咗退燒葯之後, 今朝訓醒冇燒.. 但我照比佢食多次退燒葯先... 而家啱啱飲完支奶.. 訓咗.. 佢胃口唔算太差... 食咗6安奶.. 平時佢食2,3安ja... 希望佢唔好再發燒la...

曦曦又係支氣管炎呀... 佢一向氣管都係比較弱... 但近半年先叫稍為好少少.. 估唔到又再嚟料... 唉.. 擔心c~

曦曦d 燒退唔哂.. 燒下退下咁... 頭先探一探燒到103 呀!! 拿拿聲同佢塞肛.... 唉... 好擔心呀!!

曦曦仍然好反覆... 燒下退下um~~!! 今朝訓醒已退哂燒..但12點又再燒過.. 諗住同曦曦出趙長成睇多次.. 但趙醫生今日要開會... booking full 哂呀.. 而家book 咗聽朝番去...

原帖由 yanyvonne 於 08-9-21 13:31 發表

祝曦曦同桐桐快d好番....一齊返學學玩!

系菌好勁, 淳淳都成2星期才好, 現在還有小小痰, !  , 

你地小朋友還有沒有飲奶呀 ???? 

飲邊隻??// 

琴日去了沙田卓悅[ 和光堂] 大仔,點知沒有得買, LA LA LAM CALL C6 放工在TST LOOK 下 ...

曦曦而家飲緊雅培3號仔... 之前5月奶粉加價時... 我入咗6罐... 而家屋企仲有3罐未開... 曦曦一向飲奶量都唔多... 只係朝早先會飲4安到.... 一罐可以飲個幾月ka~~

噚晚曦曦終於冇再發燒la~~
今日雖然3號波... 但我有帶曦曦番學呀!!
幾日冇番學.. 曦曦今朝都好乖冇喊...

原帖由 yanyvonne 於 08-9-24 10:45 發表

好, 曦曦好番啦, 我琴日今日都沒有返, 今日可以返咩 ? 我LAM 住電視話不用返, 沒有返, ! !!!!

今朝7點幾打番學校問.. 老師話若果要番工冇人湊.. 都可以番..
就拿拿聲同佢換衫番學.. 佢幾日冇番LA~ 我同爸爸輪流請假湊佢.. 所以今日就算3號仔都一定要帶佢番去.. 因為冇人湊呀!!

曦曦今日又冇番學喇~~
重感冒好番... 又到齦口炎WOR~~
唉... 幾時先好番哂AR~~

原帖由 yanyvonne 於 08-9-27 14:53 發表

齦口炎 ???什麼來。, 點呀 , d 牙床紅了, 有沒有look醫生呀 ??? 

曦曦患既係疱疹性齦口炎...
http://www.mihk.hk/forum/thread-610960-1-1.html
佢而家好咗好多.. 冇再發燒.. 有部份已經咗"蕉"..胃口都開始好番..
下星期一、二都唔會番學LA.. 會去婆婆屋企到暫住先.. 星期三會帶佢番診所到比醫生望下.. 拎番封醫生信先.. 希望星期4可以好番哂番學LA~
唉.. 9月份下半個月.. 佢幾乎冇咩點番過學...

原帖由 yanyvonne 於 08-9-30 10:59 發表

哎呀 , 希望曦曦快D好啦, 如沒有胃口 , 用粥水開奶給她飲, 會飽D , !

今日婆婆話曦曦好左好多.. 胃口仲好過之前呀!!!
希望佢星期4可以番學la!!
唔知佢番學會唔會喊呢?!
你地會唔會去旅行ar???

原帖由 yanyvonne 於 08-9-30 18:24 發表

我會去因為一年得一次, 所以去玩下啦, !

我就仲諗緊去唔去呀?!
因為係平日嚟.. 唔知請唔請到假去~~

好開心呀!! 今日去咗醫生到拎咗封醫生信la!!
明天可以番學la!!!!
另外, 想問問大家.. 係咪會比小朋友讀到k3 ar??
會唔會轉第2間學校呀?!

曦曦今日終於可以番學la!!
初時仲諗住佢咁多日冇番.. 實喊硬la!!
點知又冇wor~~ 仲同我say bye tim!!

Yvonne,
初時我無諗過再轉KA..
但哩幾日收到乙明救世軍既信..
叫曦曦去INTERVIEW..
我諗住IN 咗先LA!! 如果係收左先再諗AR!!
因為聽朋友講.. 乙明果間麻麻地..

原帖由 TRACYmami 於 08-10-2 15:42 發表
今日開始轉嚟呢間學校, 同各位打個招呼先!! 今日阿囡返學放學都ok, 希望佢會鍾意呢度啦~~

halo~ 你好呀!
你囡囡係咪讀喜樂組ar???

原帖由 yanyvonne 於 08-10-3 10:15 發表

不過乙明你會近D,是不是, 
O廿是幼稚園 還是幼兒園???? 
唔緊要啦, 當去LOOK下個環境好不好先啦, !
決定了去不去浸會園呀 ???? ...

係呀~~乙明近少少ar!!
係幼兒園.. 但就冇延展.. 所以時間未必啱ar!!
不過係咪都in 左先算la!! 收左先再諗...
我唔去浸會園la!!

原帖由 TRACYmami 於 08-10-3 15:50 發表
擒日同今日都遲咗去接放學, 因為而家放11點, 湊咗返學拿拿聲去買餸, 整好哂午飯同晚飯, 做哂家務已經過哂鐘, 今日去到學校佢地已經食緊飯, 我等佢食埋先走, 老師話佢返咗2日都ok, 肯食肯玩, 無扭計同喊, 其實佢係之 ...

嘩.. 喊左咁耐..你女女之刪讀邊間呀?!
點解會咁喊法KA??

見到有觀課.. 勁開心呀!!
以前曦曦番嬰園最鐘意就係去觀課...
你地會邊日去呀.. 我地約埋一齊去呀!!
‹ 上一主題|下一主題