用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾 ...
樓主: square72
go

**腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [複製鏈接]

回覆 # 的文章

琳琳媽~~

曦曦好鐘意搵人同佢玩ka...
我估應該係早一兩個星期喇!!
佢特別易認.. 全校最細粒嗰個就係佢~~

大家去哂邊呀?!唔見哂人既?!
貧 and 富你地選邊樣呀?!

原帖由 TRACYmami 於 08-10-9 23:49 發表
你地係咪都係住顯徑呢頭, 今日放學返屋企搭lift先發覺樓上又有一個同班同學仔, 我住果座已經有3-4個同班同學仔(喜樂組), 另外仲有幾個係高一,兩班嘅哥哥姐姐~~ ...

我唔係住顯徑哩邊.. 我住新田圍ka...

原帖由 babycherry22 於 08-10-11 22:58 發表
琪琪ma~~

看到了呢篇blog
琳琳看到說:「琪琪同曦曦wow」
哈哈~~又開始背人名的生活~~
我問:「咁佢地讀咩組」
她說:「曦曦是喜樂組,琪琪是良善組。」...
一陣之後又來電腦面前自言自語說:「曦曦好靚女,著校服好靚女」 ...

琳琳真係好叻呀... 咁好記性...

原帖由 TRACYmami 於 08-10-13 00:17 發表
希望淳淳快d好番啦!! 我個女由11個月大開始就成日病, 唔係氣管敏感就係感冒, 喉嚨發炎, 頭幾次係人地介紹睇趙長成, 但可能唔夾睇極都唔好仲要一去睇就要等幾個鐘, 咁就轉咗而家呢個一路都睇緊嘅美孚醫生, 藥水就多d, ...

曦曦而家都係睇趙長成.. 趙長成同佢就夾.. 反而睇其他醫生就唔得..睇極都唔好... 我個女又係由細到大都好易病... 以前細個成日都會氣管炎.. 係近哩大半年先叫咗番少少... 但近哩個月又好似差番少少~~

原帖由 yanyvonne 於 08-10-13 10:11 發表
LOOK 完個醫生, 好了啦, 沒有NOSE 水, 咳, 不過有[ TAM] 等他食完D藥食[猴組散]清下D 譚先, ! 今日淳淳有返學, !

問下你, 最近有沒有買中文圖書給小朋友 LOOK???? 
通常給什麼書呀 ???? ...

但哩兩個月冇買AR.. 係之前書展買KA...
果時買咗幾本中英對照既立體圖書比曦曦.. 曦曦好鐘意KA... 另外, 仲買咗本普通唔係立體既圖書.. 但就有VCD 附送.. 之前我睇中左套晚安故事想買... 但因為一定要出到葵涌買.. 所以到而家都仲未買AR~~

今朝見曦曦7點幾冇醒到... 冇特登叫佢起身送佢番學~~ 我地齊齊訓到11點幾先起身ar!!!
近排曦曦都有啲鼻水ar.. 好彩只係透明.. 未至於黃綠色.. 所以我都由得佢先~~
你地有冇打算去打流感針呀??? 之前兩年, 我都冇同佢打.. 但今年應該會同佢打呀!! 希望打咗會病少啲啦~

原帖由 TRACYmami 於 08-10-19 14:03 發表
我個女呢排都係朝早一起身就有幾聲咳同埋有痰, 咳完之後又無野, 有時會有d透明鼻水, 好似之前病好後清唔哂咁, 咁今日比?d化痰猴棗散佢食, 我想問呢, 我係買"余x生"果隻化痰猴棗散(平d), 但見有另一隻猴棗末(貴d), 2 ...

猴棗末係100%猴棗.. 而猴棗散就唔係.. 功效當然係猴棗未好?la... 所以會錢都相差得好遠ka.. 以前曦曦細個果時.. 我都係比猴棗末佢化痰.. 好有效.. 食幾支就可以清哂.. 不過而家大?.. 冇咁易有痰.. 就算有痰都好易清.. 所以佢好耐都冇食la~

我諗住下個月去打流感針呀.. 因為佢每次病我都會好頭痛ka.. 又煩邊個湊佢.. 希望真係打完可以病少d...

唉.. 今年學費減免唔批呀.. 知道?刻真係o ?咀呀.. 申請?3年.. 都係??先知... 原來佢地係以未來12個月收入?計.... 真係估都估唔到.. 初初仲諗住.. 終於捱完兩年貴學費.. 今年可以輕鬆d.. 每個月交少1k la.. 點知.. 申請唔到.. 比以前仲要交多少少...

原帖由 babycherry22 於 08-10-20 19:43 發表
曦ma~~

我申請到,因我有奶奶~可除多份,減400幾蚊,好過冇,
不過今年申請到的家庭,政府寄了1000元的支票俾我,
話是津貼,勁好呀~~

不過,琳琳讀喜樂時,我們的收入都爆,咁我咁岩轉工,
我即寫信俾資助署,話未來一年的人工少了,咁又批, ...

唉... 今年真係慘.. 我申請咗三年竟然..有1千蚊開學利是我就偏偏申請唔到~!! 果1千同我無緣la~~

我而家咪係果d.. 高又高唔哂.. 低又低唔哂.. 人工唔係高.. 但又申請唔到資助果d lor~~! 捱咗兩年.. 諗住好境la.. 點知.. 好境不常..

我想問.. 第1次打既小朋友咪要打兩針既.. 每針相隔4個星期.. 咁嗰80蚊係咪只會資助第1針ja.. 第2針係咪冇貨助ka la??? 同埋知唔知邊到有個d 參加計劃既診所list ar??

原帖由 yanyvonne 於 08-11-3 10:50 發表
大家明天會不會穿長褲???
明天開始涼了, 不過我訂了冬季 校服, #2 還未有, 所以要穿自己褲, ! 

我都係訂咗冬季校服#2呀~~ 我仲煩緊咁大套.. 可以點整短d 條褲ar~~       今日我都係同曦曦著番夏季校服.. 冇著另外著自己既長褲呀!! 我怕著開一日.. 佢日日都話要著ar~   今日我拎左張家庭相番去la...

原帖由 manman0401 於 08-11-11 11:53 發表
你地會唔會帶小朋友去打流感針呀?  打左未?
我成日想帶桐桐去打....不過佢就成日病....都而家都未去打到....佢上星期剛病完....如今個星期ok....可能星期五就帶佢去打針....因要打兩針....好想快d打到第一針先呀! ...

我仲考慮緊呀.. 初初諗住帶曦曦去打.. 但同爸爸商量後.. 要再考慮下先~~

著左幾日便服番學.. 我怕d 冬季校服到咗.. 曦曦唔肯著ar~~~

原帖由 yanyvonne 於 08-11-13 14:36 發表

下唔會嗎?????? 我淳淳又唔會, ! 系啦, 唔知幾時才有, !

噚日曦曦係學校倒瀉水... 由頭換到尾... 到放學時... 喊哂口要換番自己衫先走ar..

冬季校服我同曦曦買咗2碼.. 同佢試咗... 衫身有d 緊.. 肚腩頂住...但衫袖就好長..要摺兩下, 褲好長... 至少長咗4,5吋... 但褲頭好緊.. 頂住個肚腩 曦曦而家上身要著100碼la... 下身要著90 la... 唔合比例..
好期待星期4既觀課日ar.. 希望曦曦唔好喊la..唔係就醜c 怪la!!

原帖由 TRACYmami 於 08-11-22 00:11 發表
擒日嘅觀課日好開心, 之前已經同阿女講媽咪今日會去睇佢上堂, 黃老師同我講佢返到學校係咁同老師講媽咪今日嚟睇, 可想而知佢都係幾咁開心同期待, 不過媽咪遲到咗, 去到已經開始緊, 錯過咗睇你地唱歌仔做運動, 阿劉爸 ...

tracymami~~
你嗰日係咪著灰色衫... 入到課室坐係前面張細枱果個ar??!! 我同桐桐媽估咗好耐... 邊個係你ar..

原帖由 TRACYmami 於 08-11-23 21:53 發表
係啊, 無錯啊, 果日我遲到, 嚟到顧住阿女, 無同你地say hello, 下次見到你地會打招呼架喇, 你地星期三會唔會去學校旅行, 到時我地又相認啦~~

星期三學校旅行我唔去呀.. 等下次機會ar~~

原帖由 TRACYmami 於 08-11-23 23:53 發表
唔緊要啦, 實有機會見到嘅~~ 你係咪返緊工架~~

係呀~~ 我要番工ka~~
我通常朝早8點3,4送番學, 放學就6點9左右..
朝早多數都會撞到劉媽媽送番學~~

今日我放假.. 送完曦曦番學..
拿拿聲去買左個盆,泥,花肥..
同花花細屋搬大屋...
希望花花可以捱到下個月尾拎番學校la!!!

原帖由 yanyvonne 於 08-11-27 16:24 發表
我琴日感冒呀 , 所以回來了勁想訓,
不過LOOK 到淳淳表演好開心,
花盆未買到, 去日本城個D 沒有盆底, 不合用, 要去找找先, !
淳淳個盆大個家姐個盆, ! 家姐學校都布花苗,
讀書報告做好未, ?????應該明天OR 星期一 ...

淳淳媽...
你可以去沙角街市睇睇下..
今日我去買左花肥, 盆連底, 泥.. total$15
‹ 上一主題|下一主題