用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

c 可以發
/s/  eg. cell, circle
/k/ eg. cut, cat

/ʃ/  eg. ocean, special
silent eg. muscle

k 可以發
/k/ king, cake, book
silent  knee, knock, know

英文發音有太多例外及可能性,有機會最好學埋IPA。

c 可以發
/s/  eg. cell, circle
/k/ eg. cut, cat
/ʃ/  eg. ocean, special
silent eg. muscle.

k 可以發
/k/ eg. king, cake, book
silent  eg. knee, knock, know

英文發音有太多例外及可能性,有機會最好學埋IPA。

LuckyFish 發表於 15-7-11 00:36
Thanks for all the reply.
想問吓你哋意見,個英藉導師咁教其實係咪反映咗佢教得hea呢?

...

系phonics 本身根本唔嚴謹。系外國,phonics 原意系比小孩學閲讀,小孩到四五歲母語已經無問題,學了phonics 后,他們看到一個字就從發音知道是指哪個字,這樣他們就能夠自己閲讀。phonics 原意不是學發音、默書及串字的。這些衹是副產品。因爲英文有太多例外,串字或發音時有很多字還是要死記的。

Letter_lalaland  同意  發表於 15-7-11 13:43

LuckyFish 發表於 15-7-11 00:37
唔該晒詳細回覆,請問什麼是IPA? 哪裡有得學?
國際音標。唔貴,整個課程都系千幾銀。小孩無很好的英文語境的話,值得學。上網search 就找到。

LuckyFish 發表於 15-7-11 14:35
囝升k3,學ipa會太早嗎?一般男仔幾歲適合開始?
我建議幼稚園時期學phonics,初小學ipa。如果孩子有很好的語景,自小由英語母語人教英文,讀國際學校,其實可以兩樣都唔駛學。

LuckyFish 發表於 15-7-13 08:30
無native speaker在家啦,所以先走去學phonics, 初小學ipa又驚佢到時小學忙,所以想k3前學完成個ipa

...
都系一個星期一堂,全部得十堂左右,唔會花好多時間。反而在家練習要時間。初小才學ipa,小孩英文已有一定基礎,理解力又強些,會比幼稚園時學得快很多。當然,K3 亦無不可。

唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個原因系要消毒。好多香港人讀錯好多英文字的發音,包括我自己,以前我以爲差不多D鬼佬實明,點知好多鬼真係唔明!我個代,缺少相關語言環境,唔好話發錯音,連好多英文中細微的發音差別都聽不出來。如果本身語言能力唔系甘強的話(我就系),唔學IPA,真係聽一萬次都唔知有什麽分別。靠香港D學校系多餘,大部分學校(尤其是官津學校)英文老師水平如何?大家心中有數。仲記唔記得十幾年前嶺南大學校長陳坤耀老婆要自己親自教大一英文,因爲佢話八成大學生(我信其他大學都差不多)連26 個英文字母都讀錯!

Letter_lalaland  香港人嘅"煲東瓜"更得人驚。  發表於 15-7-15 09:18
‹ 上一主題|下一主題