用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

ylmanhk 發表於 15-7-22 21:22
還手是錯。老實說,欺凌絕
是欺凌者的錯,你不要因別人的錯使自己做錯。老師及學校有責任介入,絕不能説受 ...
講就甘講,但係好多老師學校唔理,唔通日日比人打?

LuckyFish 發表於 15-7-22 18:46
最近我都同囝講過類似說話,我哋唔可以蝦人,但都唔可以比人蝦。以前教佢唔好打人,如有人打你要閃避同話比 ...

男仔打架系好正常,系成長的必經階段,衹是而家D老師學校家長覺得十惡不赦,所以而家香港D男仔好柔弱,無灑男子氣概。
當年,阿仔第一日返幼稚園,我同佢講;唔好打人,打人系不對,但人地先打你的話,你就打翻佢,打到佢以後唔敢打你;若然唔夠人打,就走頭,總之唔好岸居居企系到比人打(真係好多細路系甘)。到小一開學時,同一番話我再同佢講多一次。

我以前系新界屋村球場大,個個禮拜踢波,都系打架群毆收場。

等老師來處理?蚊都訓!已經比人打到變豬頭。

birdbird  我同意, 被打者還手, 打人的自然下次唔咁隨便出手.  發表於 15-7-25 16:59
MrBeast  今次撐你  發表於 15-7-23 07:56

香港過去幾十年實在是太安全,好多人唔知世界系好危險。系大陸或系外國,出街唔識保護自己,真系隨時死人,不過死個個系自己。

Source : Gary Charm

記者筆記

-------------------------
補充法庭行家觀察
// 「成日打算平靜左再講
但其實好難平靜
呢單聆訊已經進行到第三日
證人已出了過半
但愈聽愈嬲

1. 連日來只聽到校方各個崗位的人不斷交波,你推我我推你,自己甩身就算,令人無比心寒

2. 校長和一眾教職員每日坐在公眾席聽得肉緊,不是因為傷心丟了一條小生命,而是擔心自己要上身

3. 昨天看到石副校作供時語調誇張、眉飛色舞、手舞足蹈,我覺得噁心又憤怒。庭外行家們都失控,很想問她,其實你驚唔驚有報應?你怕唔怕妹妹返來搵你?聽埋今日,我肯定佢地唔怕,因為佢地比鬼還可怕

4. 昨天小插曲,石副校七情上面,向記者轉述女童嫲嫲,當知道孫女過身時的反應:「點解你唔眼閉呀?你爸爸媽媽受到教訓架喇!佢地會生生性性架喇!」先不論是否屬實和父母在事件中的責任,但我只聽到石副校想將所有野推得一乾二淨,推落人地父母度,而佢嘅語氣,沒有一絲傷痛,只感覺到佢好興奮

5. 呢個係死因庭,你地根本唔會有刑責。做錯左,犧牲左一條人命,叫你認句錯有咁難?你地真係老師?你地連做人都唔配

6. 今日聽到St john的救護員話,原來妹妹嗰陣已經全身骨折咁滯,個頭碎晒,有疑似腦漿被人抹走左,但班老師連日來可以話係好似訓左咁架,無野架,腦海想像到當時一班仆街喺度舞緊妹妹既屍體,好難受

7. 最最難受的是,呢班做人都不配的仆街,原來妹妹一早寫左聖誕卡俾佢地,佢過身係12月9日,之後媽咪代送出聖誕卡。但今日,收到卡既副校重提事件,為的只是想講,妹妹好鍾意我架

8. 無論係鉛水、基真定政府,大世界定小舞台,人都是一樣瘋狂地荒謬,點樣可以唔癲?日日被迫聽足6粒鐘你地講啲小朋友都唔信嘅大話,聽你作啲侮辱智慧嘅故仔,真係好撚癲呀救命//

回覆 minecraftbb 的帖子

老師唔識處理就唔好做老師。老師同其他人一樣,先要有良心同常識,是但無一樣的話唔該執包袱。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:29

bartsimpson0317 發表於 15-7-24 07:25
咁教仔。你係味丁蟹
我就系教仔唔好比丁蟹恰。呢個世界甘多丁蟹,就系因爲好多人唔識保護自己同反抗。

birdbird    發表於 15-7-25 17:03

個D 話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好彩,未系飛仔學校生活過。而你地仔女D同學朋友全部都好善良好好人,恭喜恭喜!
希望他們以後一世人都唔會遇到壞人(真心,唔系講反話)。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:30

hellolo 發表於 15-7-25 16:33
記得呀仔k1頭几日番学比隔離小朋友打,佢舉手話比老師聽小朋友打佢,老師仲讚佢乖送貼紙比佢,當時我都覺得 ...
好好的經驗之談。最慘系你本來是他最信任的人,但這件事令你失卻了他的信任。

好多細路唔識保護自己,真係昂居居企系度被人打,好聽就系純,唔好聽就系昂居。咪以爲D惡霸會因爲你昂居就會收手,真係打多兩錢重就有份。

以前阿嫲阿爺輩成日講:
人善被人欺
馬善被人騎

呢兩句話,以前個輩,無讀過書D文盲都識,常識而已。
‹ 上一主題|下一主題