用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四英中生選科限制急轉校
go

中四英中生選科限制急轉校 [複製鏈接]

gigilovesnoopy 發表於 18-7-20 08:40
另外,彩虹邨天生教英文中學(中中)是男校,近地鐵站。

希望你囝仔能夠找到一間合適的中學。

佢吾係間學校吾適合佢而係中四(emoji)吾到自己想讀嘅選修科,就算有學校收,但也未必有位俾佢讀心儀嘅科目。

hk@mother 發表於 18-7-22 13:19
回覆 hk@mother 的帖子

如果真係一直都未有中學回覆,直資都要等消息嘅話,喺咪只有向教育局求救,見到討 ...

你讀中四,如何重新派位??

hk@mother 發表於 18-7-22 14:14
因為我搵過教育局,佢話要先自己叩門,再搵唔到先搵佢地幫手,佢地手上有學校的空缺情況
...

佢地應該係是但搵個位俾你,未必會合你要求,而且你轉校嘅理由佢地接受?如果人人如此,佢地咪好吾得閒!

hk@mother 發表於 18-7-22 15:24
我當然想自己揾,已經1個多月,成績表又咁遲先出,間間入表的要求都不一,都很困難,我地果間除主科外,選 ...

老實講,你想轉校都係因為選吾到心儀科目,轉環境只是一個附加嘅理由啫。如果主因是後者,應該一早已有安排啦!

選科規則大家都一早知的,除非學校出彈弓手啫!孩子未能選到心儀科目,即代表佢能力不足啦,你如何認為佢可以讀得好呢?

中一、二 Science 讀得好,到中三吾等於都會一樣有好成績,因為已分科為 Phy, Chem, Bio。

你希望轉去中中嘅英文班,直資中學就吾多清楚,如果係官津校,你有無想過,本身這類班級在原校啲學生已需爭崩頭,現在已是七月尾,學生亦已選晒科分晒班,應該書都買埋啦!你自問有什麼能力可以令學校為你係英文班加多一個學位給你,什至讓你自己選擇心儀科目?還是你認為學校會要求原有學位嘅學生讓出學位來?

不如去各院校看看孩子現在選修科對佢將來想讀嘅科目有什麼影響更實際啦!
‹ 上一主題|下一主題