用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2016 小一家長 [複製鏈接]

回覆:ayanyan 的帖子

我是禧年小學小一家長,等我比啲我知的資料大家參考
禧年是小班教學,一班27人,小三先開始分精英班,普教中(小朋友好快上手,不用擔心),science用英文教(呢個對將來上英中會較快上手),數教快半年(都是比正常的多學了三位數加減),比較過今年教快的部分比去年少。
小一開學兩個月後才開始默書,以生字為主,一星期中,一星期英,到接近考試前兩星期才會一星期又中又英
一年兩測兩考,定期有小測,功課每天約5-6樣,遇假期8-9樣,星期一至四最後一堂是做功課,小囡一般六點前已完成。上次家長會老師詢問家長功課量,有冇意見,證明學校有跟進呢個問題。
學校對閲讀好註重,常有關於閲讀的活動同獎勵
至於谷吾谷,除了學校方便,有時都好睇家長本身谷吾谷,我本身系吾要求高的家長,冇補習,功課考試自己跟,阿囡成績属中等我已O K,幼稚園間學校是happy school, 從來冇默過書,以家上到小學都跟倒,返學都開心,所以大家吾使太擔心
希望以上資料能幫到大家啦

回覆:karenyip1004 的帖子

我講的是馬鞍山禧年,你果間恩平禧年我只知佢系原馬禧下午校分出來的,其他吾知

呢道都有post講,你可以去睇下問下

引用:💛馬鞍山禧年💛 多謝你baby

原帖由 Moneybun 於 16-06-30 發表
💛馬鞍山禧年💛

多謝你baby funny, 你既資料好有用😃🙏🏻我之前都好 ...
今年有分班試呀?! 舊年冇架

回覆:michelle2410 的帖子

禧年小三先分精英班,至於跟吾上的會定期在最後一節課集中補課

回覆:S148 的帖子

我囡英文都是一般,我見佢小一又跟到,之後就等佢自己慢慢理解,所以放心

引用:Quote:原帖由+babyfunny0816+於+16-09-13+

原帖由 S148 於 16-09-13 發表
有關普教中,自己普通話不好,担心未能幫助小朋友温書,請問大家是怎樣幫小朋友默書、温習測驗、考試呢?[ ...
我自己普通話就無咩問題,所以温默書是用普通話,但測驗考試都是廣東話就算,小朋友好快適應,因我見其他同學都冇問題

‹ 上一主題|下一主題