用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 葉氏音樂
go

葉氏音樂 [複製鏈接]

好難介定好唔好. 因為佢地地自己入去上堂, 所以上堂做的咩, 學的咩其實我都係靠佢上堂的工作紙估下. 我覺得2歲幾人仔, 主要想佢學下拍字,唱歌,基本樂理, 節奏感.  好睇你要求咩, 我見阿囝好鐘意上堂,而且自己又會一路玩玩具唱下歌, 所以繼續俾佢上.. 而家上緊3歲啟蒙班.

eveningsit  totally agree.  發表於 12-9-6 21:03

ohmygosh 發表於 12-6-10 20:47
有結業證書﹐不過並非我讓兒子參加課程的原因(因為我們絕對不考慮私校/直資學校﹐沒有考學校/做porfolio的 ...

其實點解學野一定要有証書或對以後profolio有幫助至學?? 其實當中學到既野比如自信, 節奏感, 群體溝通,等我地未必察覺到.... 唔好著眼係一張證書上...所以同意ohmygosh欣賞葉氏有系統的音樂課程...不如等小朋友開開心心上堂去...

回復 bearwhat 的帖子

葉氏唔係playgroup, 係音樂班, 小朋友自己入去上堂架.

回復 gudbb 的帖子

上堂老師用廣東話教,

回復 homepridealice 的帖子

我個囝去年入去讀個時岩岩2歲半, 無咩問題, 次次見佢好happy揮晒手拜拜甘 入去, 放學開心甘出返黎. 佢的同學仔都無咩喊呀什麼. 我曾經問過老師點解要面試(因為面考試時岩岩2歲多少少), 面試都係佢地自己入去一陣架..老師話最基本睇下小朋友可否獨自入課室坐, 聽指令, 對音樂有無多少反應甘....諗洛其實都岩. 有個小朋友面試時喊到好妻涼, 掹住門邊唔肯入課室. 甘老師安排佢同我地其他家長一齊向隔稷房等, 到我個仔in 完同埋其他小朋友in 完, 佢重喊緊. 最後老師有提議佢家長下次新一季時再面試, 因為怕佢唔肯獨自入課室上堂,而且唔可以迫佢令佢有恐懼感.
阿囝而家返得好開心, 有時行行下街自己唱歌.
‹ 上一主題|下一主題