用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? ...
go

荊冕堂士德or綠陽, 你地收到取錄信未呀? [複製鏈接]

原帖由 oo7kwchoi 於 08-11-1 16:32 發表
我都收到啦,但係下午班,不過應該會先交留位費啦.

我都收到信啦, 都係下午班.  想問下你o地 in幾點o架?? 我有d奇怪, 阿囡全部都識答, 老師仲讚佢, 明明係申請上午班, 但結果係收下午班.  如果係下午班, 我又未必比阿囡讀, 因時間唔好用.

原帖由 prosperityyan 於 08-11-1 22:57 發表
其實有時INTERVIEW, 唔一定識哂就可以讀上午的, 因為可能都有好多小朋友識哂, 咁老師就會係禮貌, 反應, 說話技巧各方面去比分, 應該係分高D 既就可以入上午班先, 我個仔都係入下午班, 不過佢係12月細仔, 入到我已經 ...

我都知, 如果阿囡當日見人(包括老師在內)有say hi and byebye, 玩完玩具都識放返好, 全程有問有答, 連d老師都親口讚佢, 所以收到這個結果, 有點差異.  而你提到的大細仔, 或者有d關係, 但係阿囡已經係7月中喇.  

唔知其他收左讀上午班的小朋友又係邊個月出生呢??  可否告知,  等我參考下好嗎???

原帖由 ChristieMing 於 08-11-1 23:37 發表

如果你講課程..咁一定係YORK 啦~
不過佢冇學券喎~
同埋如果你係打算考直資/私立小學..
當然搵番o的出名o既幼稚園讀會好o的啦~
我就係咁諗..所以先唔打算交留位費.. ...

Agreed.  所以如果只收下午班,不如留番阿囡係宏福讀, 因為佢地有一半的學生考到直資同私校, 而且又近屋企.  誇區報津小, 如果只得15分, 根本就微乎其微.

原帖由 ChristieMing 於 08-11-1 23:50 發表

宏福o個邊有冇叫你交留位費呀?
我都有朋友個女o係宏福讀緊n1..

星期一前交, 我昨日已開定張chq, 如果士德收上午班, 兩邊都會留, 再研究清楚應該讀邊間.  因為如果只想讀仁立, 可能士德會好d d.  但想資源多d又好d的直資或私校, 相反宏福會好d.

原帖由 ChristieMing 於 08-11-2 00:01 發表

你只係報o左荊冕堂咋?

仲有學之園, 不過未in, 亦都唔會去In. 去年佢收左阿囡讀下午班, 所以又無去, 今年又要係平日in, 又唔覺得d老師同學生好好, 算了吧.  之後佢宏福讀n1, 都幾好, 又見佢去年的派位又ok喎, 不如考慮留底啦.

原帖由 stephanielum 於 08-11-3 14:17 發表
我in12:45am, 收咗讀下午班, 其實想問吓學校分配學生讀上下午班, 係咪好似荃浸咁, 將取錄學生再分開男女生既比例, 再抽籤決定呢?    因為如果用in時既表現, 我囡囡都做到老師要求既野, 而且老師都讚賞佢叻女, 但點解 ...

我in 10:15am, 同你一樣, 老師都有讚阿囡叻同有禮貌, 但結果係收下午班. 如果關男女數目事, 即是女多過男報名啦. 會唔會呀, 幼稚園又唔須要分開男女上課?  有什麼好處呀?

原帖由 chedorali 於 08-11-6 18:42 發表

很多東西不能靠單一兩件例子便作定論, 我的女兒就讀荊冕堂士德畢業, 今年係小一生, 唔覺得有問題, 測驗及考試都95分以上, 很多生字都係荊冕堂學過, 但無可否認家長和小朋友都要努力之外, 但小朋友資質都有小小影响 ...

Hi Chedorali,

你女兒今年小一, 就你所知, 剛剛過去的一年, 士德小一派位的情況怎樣?  你女兒又派到那一間小學呢??
‹ 上一主題|下一主題