用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中各校各老師反應,純粹發洩
go

升中各校各老師反應,純粹發洩   [複製鏈接]

本人係東區網,身邊有好多東區唔同小學嘅朋友仔,近日大家都要交份模擬嘅排位表比老師,但發現一樣嘢,就係大部份東區嘅小學都十分保守,包括東區4小龍中有3間都係咁,明明你肯定係band 1生,第4,5志願已經要填劉永生,顯理,改完一次又一次,唔改,老師黑面或者講d難聽嘅說話,例如:你咁填,累死個小朋友呀,等等
大佬呀,有時唔係唔順你地老師意,只係自己有自己意向,有自己嘅諗法,洗唔流黑面呀?很多朋友及其小朋友近日因此心情低落

5    0    1    0

回覆:tutormom 的帖子

講得好,間間都話博唔過,鬼唔知band 1生揀劉永生呢d係安全咩,個個band 1生揀晒呢d,band 1位大把有得剩,10年8年後到時張祝珊,bps呢d已經係band 3校

elmkc  This is not the problem of the school, but the Education Bureau!!!!!!!  發表於 13-4-23 20:00
laiping  can't help laughing!  發表於 13-4-23 12:41

回覆:zoemanman 的帖子

個問題係,老師,你洗唔洗咁嘅態度,今日我仲聽到個case係,老師同個學生講:上星期同你媽咪講完,究竟佢明唔明啫,都話唔可以咁囉,你咁連band 3頭嘅位都無呀! (註:小朋友肯定係band 1生)

Jackieson   真係投晒降  發表於 13-4-25 09:58

回覆:PinPin 的帖子

都好明白踏界嘅小朋友真係比較難揀,其實你有聯繫中學,雖然係邊緣人,但比我第1志願都會揀間band 1唔係大熱嘅,之後先填band 2a

回復 琛媽 的帖子

認同,自己揀嘅,起碼叫做努力試過,如果最後都係15志願入咗劉永生點都好過第3志願入,至少我試咗15轉抽獎!

Jackieson  agree  發表於 13-4-25 10:05
khmama  呢個就係我填表策略所講既重點, 如果某間band2一定會抽得入, 點解咁早衝入去, 放棄執雞機會? 唔通話比人聽派到頭3志願不過入咗band2會開心o的?  發表於 13-4-23 23:19
maxisau    發表於 13-4-23 13:51
Marco-ma    發表於 13-4-23 13:42

回覆:jessjesswong 的帖子

其實你唔洗唔開心,只要多d上ek,同大家傾下,呢度好多高人及有經驗嘅人可以幫到你,我女明天先交模擬果份,我都係根據呢度其他人嘅意見及亞女嘅意願排,當我比其他另外小學嘅朋友睇,佢地個個都話我發神經,但我女小學算好,佢地唔會理學校入首3志願嘅%,校網好公開咁列晒往年入咩中學各人數,入第幾志願嘅人數,係人數,唔係%,所以學校叫我哋盡填自己banding嘅中學,先揀次一級嘅!以我所知東區某校,佢小一招生時列明自己學校有9x%可以入首3志願中學,但近日先知,原來學校老師同本屆小6生講,全級考1至20先係band 1生,全級只有一百零幾人,即band 1生只有20%,真係有d搵笨!

回覆:yingyee 的帖子

其實你真係要好肯定自己係咪band 1生(別介意,因見你之前嘅post話小朋友好可能係邊緣人),如果係band 1生,我地學校叫我哋盡填band 1 school,但如果係邊緣人,唔太肯定的話,我只會填1 間~ band 1 英中,2開始就會填有英文班嘅band 2 中(個人意見)

回覆:yingyee 的帖子

如果係band one,先填晒band 1英中先填衛理,(都係根據其他高人意見)慈幼可放後d, 因為我哋老師叫同學唔好揀呢間!

Jackieson  慈幼而家真係咁差!? 以前幾好架.  發表於 13-4-25 10:17

回復 piano513 的帖子

should be “ no matter how bad is the number of this BAND 1student, he (the BAND 1 student) will get a seat of this band 2 school FIRST compare with that band 2 student!!! ”

piano513  謝解答  發表於 13-4-25 15:07

回復 eviza_snow 的帖子

慈幼係咪真係咁差我冇去深究,因為我果個係女,根據khmama數據,佢係band 2校,但我校老師極力叫d男生唔好揀佢!咁我就唔知點解啦

回復 piano513 的帖子

小朋友係band 1生,即使填完band 1所有學校先填晒band 2,我都覺得唔驚,我第15志願先開始填2間band2A學校,之後收筆,老師都覺得無問題,只要頭5個唔好亂黎,即係你如果1填咗張祝珊,2就唔可以填bps…之類,所以你要先了解自己果區band 1生揀校邊d係大熱,邊d係次熱,咁就安全好多

回覆:iffman 的帖子

絕對同意

回覆:東東媽咪 的帖子

ek呢度好同道中人,大家互勉互勵,日子好快過,到時大家千萬唔好唔記得黎呢度報喜呀!

回覆:Chunyan 的帖子

呢個入頭3志願嘅%係用黎吸引d人去佢哋學校讀小一,講真,有好多唔知頭唔知路嘅家長幫小朋友揀小學真係以為如果間小學升中入頭3志願嘅%高=好學校

‹ 上一主題|下一主題