用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
go

St Clare's 2011/12 [複製鏈接]

HiHi! 我阿女手持PM offer, 都好大機會入讀,但係我未打電話check 校巴嘅service,書記比咗咭片我。我樓下係自己屋苑校巴大站,唔係好覺眼有St.Clare's 嘅小朋友,如果無校車接送,就可能要諗諗…

BTW, 我阿女SH 得waiting list, 睇怕都無行;SPK 都費事太大期望;St.Clare's又有小學保證,都唔錯丫

回覆 2# sirotansiu 的文章

噢…我特登選PM class 架,因為住得遠(小西灣),阿女唔係早起嗰種小朋友丫嘛,想佢輕輕鬆鬆過kg生活

回復 1# Cutemom0808 的帖子

係喎…你又提醒我另一樣嘢,就係我aim at 阿女小學讀full day。

阿Q咁諗,就算SHCK收阿女,三年後我都會轉佢返去我嘅母校(另一間Canossa修會學校)讀full day嘅小一。

回覆 1# Cutemom0808 的文章

幫小朋友搵學校,我唔會諗乜嘢BAND,排第幾,乜嘢幾多%入到U嗰d 無謂嘢,只但求學校著重小朋友嘅修養,禮貌,道得,真理…呢d 先係好重要…呢個世代太多無醫德嘅醫生,無良知嘅律師,奸商…

Sorry,離咗題…

回覆 2# steplim 的文章

係囉係囉…我只係煩交通呢一個Issue 咋…

回覆 3# Snoopywy 的文章

咁由QuarryBay 返學要幾耐車程呢?

回復 2# annwan 的帖子

annwan,

多謝你係隔離個topic 嘅reply!咁即係話St.Clare's無嗰D滑梯呀,攀爬架呀比百厭星玩啦…
如果大風大雨,要D小朋友自己落校車行入學校,咁咪實濕晒?

snoopywy,
我今日打電話問校車公司,個阿叔又係嗒我12:40上車(?),但係我住小西灣喎,佢話係尾站…放學真係要成個鐘先返到屋企…如果唔係呢個問題,我一定即扑鎚讀St.Clare's…

回復 1# 02040314 的帖子

Hehe…梗係唔會為咗條滑梯啦!

我阿女而家已經週圍同人講佢間新學校係聖嘉勒喇!

我都明白,好多小朋友住得仲遠過我多多聲,都走嚟讀。只不過因為St.Clare's 係手上offer 中最遠嗰間…先至諗嚟諗去,有得簡就係咁"衰格"…

回覆 2# Snoopywy 的文章

Snoopywy,

咩呀,寶血一D 都唔失禮呀,佢都係我嘅心儀學校,你唔覺得佢地由囉報名表開始已經好有heart咩?你估佢地唔知大家個心諗乜(只係一間backup),佢都肯做咁多嘢,遊學校不特止,又比埋CD你,interview 前又可以玩一大輪…
題外話,我有個醫生friend,就係鍾意寶血夠開心,兩個女都讀佢KG,又咁好彩小一派咗去Canossa 聖芳濟各,佢話佢老婆要放棄高薪厚職,跟功課跟到好似癲婆…
就算有間勁嘅小學比我阿女讀,都咪話唔驚

如果你問咗校車,又話我知丫,唔該!

Cutemom0808,

如果你係我,小一有25分係手,會比阿女kg讀得開開心心,定係死守St.Clare's 條one  dragon 好呢?

回覆 3# Snoopywy 的文章

呢間啫係邊間?

唉…. … ..無人支持KG讀得開開心心嘅?

回覆 8# MBK 的文章

MBK,
你concern 小朋友上落校車﹑車程長短呢個point 對我嚟講真係好重要,好苦惱好苦惱…

Cutemom0808,
你又講中我想要嘅嘢喎,fullday 小學,我呢D 懶惰嘅阿媽就最識合不過。請問你知唔知小學幾嘅ECA ,係唔係after school,要自己接放學呢?如是,咁我C 啦,咁遠,我又on shift…

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-22 16:02 發表

這樣小學也要是happy school才做到

如你所講,不如我退一步比阿女讀寶血kg,小學就跟我之前所講,讀間唔名嘅Canossian School 算喇,咁大幾同細嘅都唔駛煩。

回覆 2# Snoopywy 的文章

Snoopywy,

你有無問個校車阿叔呀,究竟個route 同時間係點啫…

如果我真係12:40係尾站,我有"so"喎!

回覆 1# Snoopywy 的文章

Snoopywy,

我估尾站即上東廊褂…我諗佢都係要等orientation 個日有幾多人搭校車先confirm 褂…但係東廊朝早實塞車過喎…下午班放學塞中環夠慘啦!

原帖由 annwan 於 11-2-24 14:44 發表
我問過囡囡, 佢話著褲個日可以玩, 咁即係一三五都可以玩一陣.
不過應該唔係唔係上堂前可以去玩果d, 因為帶阿囡返學時係直入課室, 好似係上堂時抽d時間去玩, 我未問老師, 如你想知我可以問下.
其實個個小朋友都活潑 ...

我阿女就係難教嗰種囉!我而家同佢講嘢,尤其鬧佢都要諗過先,佢會學返我嚟鬧第二嗰,有時仲鬧返我,所以比佢獨St.Clare's 就啱晒。
‹ 上一主題|下一主題