用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

姓名

年級

natnatma

K2

2A

B

Kenzo

K2

ERP 7A

小豆媽

K2

4A

ERP 4A

A

valenie918

K2

5A

ERP 6A 

A

jackiejason

K2

2A

pkt

K3

4A

EFL B

B

hiellen

K3

7A

2A

easonkinki

K3

7A

3A

DONUTBUBBLE

K3

ERP 7A

A

DONUTBUBBLE

P1

2A

EFL D

wacha

P1

4A

ERP 4A

3A

sumsumbb

P1

BII

ERP

cut

cut

Princesshk2

P1

2A

ERP 3A (暫停)

B

raycarbb

P1

ERP AI

A

Lingchuling

P1

5A

2A

小豆媽

P2

BII

EFL (H)

F

nataliemama

P2

2A

十月媽咪

P2

CII

EFL K

G

Jasmine

P2

3A

Pooh_Pooh

P2

FI

ERP EII

G

Yau_Cheung

Y3 (P2)

CI

ERP DI

scarecrow

P3

ERP BI

wasabb

P3

EFL D

B

Ansonrubby

P3

EFL J

迪迪洛洛媽

P3

AI

ERP AII

迪迪洛洛媽

P5

AII

ERP BI

Littlehipo

P3

AII

ERP BII

E

wasabb

P6

EFL F

NT-1

K2

ERP 2A

十月媽咪:

唔好意思, 一直無覆你.
印象中之前你問過我關於數學的事.... 恭喜你囡囡都PASS左!  

雖則G係中學課程, 但又唔會話"突然"深左好多.  我個女都係keep住慢慢咁"龜速"做囉!
其實好多小朋友讀公文數都升得好快 (可能香港小朋友d數學叻d), 我個女上次頒獎禮數學都係2位數字 (唔記得第幾喇~).
我覺得數學都唔怕太深而難跟, 始終有個format, 基本上有個程式你跟住一步一步小心做就得, 就算奧數都係, 要熟悉個思考/運算方法.

反而, 語文(中文/英文)就真係要浸! 無論詞彙或句字結構等等, 一定要多讀, 多記, 多寫. 而好多內容亦要生活經驗先可以理解得到! 我初初都怕太深佢難跟, 但讀讀下又好似順左, 當然, 其中有D字詞或內容對佢黎講始終係太深...

我囡除左kumon之外, 平時中英文課外書都睇好多. 但kumon就好有系統地"迫"佢睇一D各種類型的文章. 除左天文地理歷史醫學等等, 之前有篇關於武俠小說 & 偵探小說, 比佢可以接觸平時自己唔會睇的書!

係呢, 我之前好似記得你講過"數研"... 你囡囡係咪有讀呀?

姓名年級性別
natnatmaK2AC
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK33AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL LG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIIERP FIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

姓名年級性別

doryeeK24AEFL 3A2A
sumsumbbP1CIERPcut
cut
十月媽咪P2DIIEFL LG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2GIERP FIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DII 

十月媽咪:
我覺得KUMON應該頒個"力撐獎"比我地兩個! HAHA

十月媽咪:

果邊又開始"失控"~~
都唔知up, 我費事再睇.....
BK我盡量少說為妙, 係呢版大家岩傾, 可以互相討論支持一下....

我地兩個女的情況不相伯仲.......
升小三, 學校功課多左, 雖然唔及local school, 但做果D野就花時間(讀書報告, project etc). 佢地一樣每星期都要背默, 又有小評估, 好彩佢個底好, 個女唔洗溫都攪掂.
但每日放學做完學校功課&KUMON, 都佔去好多時間...
KUMON 中文: 5; 英文: 3, 2, 3, 2 ; 數學: 2

今個學期, 我要佢暫停畫班&日文, 可能年尾再學番.
真係無時間....
10月初考五級樂理, 10月尾表演豎琴.
11月開始校際朗誦節, 普通話+粵語+英語獨誦, 英文集誦.
11月拉丁/BALLROOM跳舞比賽
參加左一個中英雙語寫作比賽, 仲要畫埋插圖, 佢仲未得閒finish, 10月初截止..
個女仲有好多野想學....... 佢一直好恨學多一樣樂器, 邊有時間呀, 我話豎琴考完8級先考慮. 佢又好想學溜冰, 更加唔洗諗. 我只係放假帶佢去玩就算....

我又要湊個細仔, 少左時間跟個女......
每日都好似好忙好忙.......
雖然自己要求高, 但每日的目標其實係……9點上床!!! 但通常都攪到9點半或10點. 小朋友有充足的睡眠好緊要.

KUMON方面, 中文科我一直好滿意. 暫時都有信心堅持至Completer. 升上小一後, 中文科課餘只係上kumon, 學校普教中, 個女聽講寫讀拼音都唔錯.
你提及的gapsk我都有睇過, 如果明年有時間可能比佢考5月個試, 否則就高小先比佢考, 我估買pastpaper比佢做就ok, 唔洗上堂. 考呢個試只係當測試一下佢的能力.

至於kumon英文, 我已經好耐無理過, 只係佢爸爸有時間就睇下. 但我估對佢黎講都唔容易, 爸爸又無時間/心機慢慢教. 開學初我問老公好唔好quit kumon學返KYP Writing, 佢又話覺得kumon好喎, 比佢繼續學………
我覺得問題係超學年越多, 單靠小朋友自己做/查字典, 有時未必可以完全理解或吸收到. Anyway,暫時就由得佢繼續, 但我估可能再讀到咁上下轉另一樣都未定, 平時睇書佢好enjoy, 而writing佢唔錯, 我想佢進一步加強寫作技巧....

Kumon數學, 佢就快finish “G”. 其實一直都係每曰2頁紙, 超龜速進行. 學校的數學對佢黎講當然好易, 速算比賽都係一等獎. 但佢對數學的興趣明顯比語文低, 所以我都唔PUSH佢太多, 之前我都考慮過其他數學課程. 但直至依刻, 暫時黎講, 繼續學KUMON已經好夠.
Kumon
幫佢打好個底, 其他什麼文字題, 奧數等, 好易上手.

我會睇個女呢一兩年的整體學習進度,  依家plan緊想另外比佢考IGCSE. ................

天下無不散之筵席.   知道你女要QUIT, 連我都有D唔捨得的感覺. 但我知道KUMON已經比左好好的根基你囡囡, 比信心佢, 等佢再向另一個層次發展!

原帖由 wootaitai 於 11-9-12 11:09 發表
我在隔離問同一問題,我諗這裡問好D

有沒有人有經驗靠只Kumon中文可學識 普通話?
我女三歲半,適合開始嗎?

只靠kumon中文可學識
普通話?

呢個問題可圈可點.
要睇你所謂的「學識」係咩定義?要求幾高?

我可以講自己的經驗同你分享
我地屋企無人可以教個女普通話,在幼稚園時另請老師回家教普通話拼音,學左大半年(唔記得清楚,總之唔太耐)就比佢去上小組普通話堂,三四人一班,想佢多D機會聽和講。基本應對ok,quit左,轉學kumon。佢升小三前的暑假,kumon中文學到G(=中一)程度。

Kumon可以學識普通話,但唔好諗住「只靠」kumon就可以學得好好(呢點又係睇個人要求幾高啦)!
我女學習能力幾快(希望唔好以為我show off),好多時一教就識。講番普通話,因學校以普通話授課,老師和同學溝通都係普通話或英文,在學校個女好主動發問朗讀,佢的聽說絕對無問題(上星期班主任中文老師同我講佢係最特出果個),加上佢好鐘意表演比賽,英文/普通話朗誦比賽的成績都唔錯。講咁多,我係想指出kumon有得聽CD,小朋友可以跟住讀,但始終係「單向」學習。再升上高level,CD只係有得聽文章的一部份,學習係以閱讀理解為主。我個女一早已經無再買CD聽.

Kumon對小朋友打好基礎係十分好。個女初學kumon中文果時,我會抽時間同佢默D詞語拼音。直到依家,我都抽時間教下文章的相關延伸知識, 個女亦會睇大量課外書. 呢點我係想講,語言的學習係要長時間浸淫!學語言的語境最重要,「多聽多講」係基本方程式!另外要睇小朋友的強弱項而調整,想加強聽說能力呢?寫作技巧呢?朗誦演說?抑或考試棈讀班?我想強調kumon中文只係閱讀理解為主,就正如kumon數學一樣,係以計算為主,大家應該按需要入座。
除左小朋友能力和需要之外,家長的投入和付出亦好重要。

總結,單靠kumon可以學識普通話!但睇你要求有幾高?我覺得對小朋友初學打基礎係好的,隨後再跟據實際需要或小朋友能力再作安排吧!

希望呢D意見幫到你!

阿十,
你囡囡咁忙都堅持要繼續, 真係好難得架!
值得獎勵!!

我暫時都會比囡囡繼續中英數三科.我同老公都覺得KUMON好適合個女.

其他KUMON家長, 大家加油啊!!!

姓名年級性別

doryeeK24AEFL 2AA
sumsumbbP1CIERPcut
cut
十月媽咪P2DIIEFL MG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2GIERP FIH
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DII 

你地D功課真係睇到都驚~
我個女D功課無咁多, 佢都算做得快. 不過小三之後workload明顯多左好多! 總之就係每日都唔夠時間用......

阿十: 暫時停下都好, 我都明白太忙真係要作出取捨!

果邊個post我唔會花時間去回應啦.
呢邊先講, 我個女睇大量中英文課外書, kumon又超晒學年, 普通話&英文聽說同native無異, 我expect佢程度都有番咁上下.
平時無做補充練習, 二年級或之前的評估都無理過, 佢自己望一望就已經考到全班最高分.

今日中文評估.
我昨晚叫佢自己溫一溫. 我上網求其搵左份工作紙/試卷比佢做 (一份小三+3頁小四).
老實講, 未做之前, 我覺得對佢黎講應該好淺. 但事實上佢錯左好多唔應該錯的地方, 主要係唔小心, 有幾題就係無睇清楚題目, 例如作句的字數限制和指定詞語運用.

越高年級, 要應付考試測驗, 單單閱讀, 甚至kumon, 真係唔夠.
都要熟習下考試的題型, 要求. 唔係d人洗乜操past paper!!
我識得d朋友, 仔女讀傳統名校, 次次考試前好似打仗咁, 又要勁"操卷"!

大佬, 真係"真學也是求分數"呀!!! 邊個唔想仔女成績好, 將來考大學, 搵工, 都係睇分數咋!!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-27 10:41 發表
EXACTLY, 我就好現實的, 求學就是求分數....分數唔好, 試升, 留班等...我絕對唔想見到....小朋友操唔到, 無辦法; 若然書又肯睇, 習作又肯做, 補品又肯操, 點解唔三管齊下?....

上年學期尾, 同英文老師傾個女全年學 ...

呢句最o岩聽!
單一閱讀絕對唔足夠, 尤其是想考試高分, 更加要"操"!
坊間甚至有唔少小學/中學試前操卷班. 雖然我個女無讀過, 但我對於補習, 操卷呢D"補品"又唔抗拒喎, 小朋友有需要咪試下囉~
我呢排都研究緊IGCSE/IB課程, 考公開試更加要操! 見到有間center的學生成績(跳級考試)考得好好......

講番閱讀.... 我女個表姐仔在美國讀書,佢睇超級勁多課外書,主要都係有興趣果D啦, 不過基本上香港學校recommend果D都一早睇過晒.
但學校的成績表English就係話佢READING比較弱,要佢加強!!! 咁我建議佢讀KUMON啦.上年暑假見佢做kumon,佢對住堆紙發呆,話好多都唔識做! 我話你表妹(我個女)一早做完呢個level,仲要做得好快喎! 你睇咁多書, 無理由睇唔明喎~ 果個level的文章對佢黎講應該唔深,係佢無做慣,唔識點樣搵答案,答問題...

我絕對贊成多睇書, 但睇書好容易水過鴨背, 或者根本有D地方望過就算,又無深究.所以某D書我都盡量抽時間同個女go through一次..

至於你講GRAMMA問題,可能就係我地香港LOCAL同外國人學習的唔同方法吧.我老公都係"英文人",個女作文/寫周記,我叫佢睇下,佢就話唔洗改,寫得多,睇書多,就自然會寫得好! (反晒白眼---我心諗, 你無心機慢慢教咋嘛!~) 但G2的家長日,我同英文老師講同一樣野,佢都係咁答!
正如我個女一樣, 佢英文都睇好多CHAPTER BOOK.睇書多係對寫作絕對有幫助.小二果時老師都讚佢寫作好好,亦有創意,但學期終就話, 希望佢升G3後在詞彙,語調和句子變化得方面可以進步.上星期佢寫一篇文章,我覺得佢未識好好運用番學過/睇過D野囉. 佢有興趣, 有能力, 不過想更上一層樓就真係要再"補一補"! 我好想比佢上埋WRITING CLASS, 不過暫時無時間.. 我自己教個女寫中文, 就完全另一種方法囉....

個女話中文老師前日講左評估成績, 佢係全班最高分! 考完果日佢放學即刻同我講一題"重組句子", 係有2個逗號, 1個句號的3小複句. 佢話淨係呢題諗黎諗去都唔SURE...  我一聽, 就話應該係咁咁咁, 佢即刻"叮", 係喎! 我覺得係佢少做呢類題目....

前日就係數學評估, 我都係夜晚DOWNLOAD左份卷比佢做, 好彩比佢做一做咋, 又係錯埋晒D唔小心野. 做過, 錯過, 就知道下次要小心.....

我希望下年有時間 (細佬又大D), 搜購一題試題/工作紙比佢考試前操一操先得. 依家行開書店都有睇睇, 不過就無買過....

YAU_CHEUNG:

我都係在BK見D家長share架, 有d係工作紙, 有試卷/TSA, 你可以睇睇. 上網SEARCH下有都其他...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4225902

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2132645&extra=page%3D1

WELCOME獅子狗!

其實大家都係關心仔女的學習, 分享下咪好囉, 唔岩聽就算~
無話一定要咁樣咁樣..
每個小朋友的學習情況都唔同, 家長的期望又唔同, 無得比較~
上網o岩傾, 咪大家share心得囉. 都唔知D人咁勞氣做乜~
我都佩服你地咁好心機去回應...

原帖由 十月媽咪 於 11-9-30 14:15 發表
始終都係返嚟呢個大家庭傾得開心啲!

阿女星期三嗰日, 中文順利升咗去EI 喇....要暫停, 真有點點兒可惜呢!

確係有D可惜! 但要根據實際需要作出取捨... 遲D睇下點先啦!

原帖由 小豆媽 於 11-9-30 15:34 發表

10,
IB學校唔等如唔洗做呢 !
佢果D家課, 唔帶返來由事可, 一帶返來要做果D, 真係我自己都投降的.
我係贊成有適量家課, especially 係語文, 中文字唔抄係唔識的, 英文又係唔多作多寫係冇用的. 數又係唔操會生疏.   ...

同意.
雖然功課的數量唔多, 但一有PROJECT果類, 就要花好多時間....

IB課程我都正在摸索中....
但聽聞IB比GCSE難好多, 所以IB在國際的認受性高好多!
我睇過某D past paper, IB的確深D....

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBUBBLEP1 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumbbP2CIERPcut
cut
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarbbP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3GIIERP FIIH
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasabbP4 EFL DB
AnsonrubbyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasabbF1 EFL F

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBUBB P1 ERP 6AB
DONUTBUBBP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumbb P2CIERPcut
cut
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarbb P2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3HIERP FIIH
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasabb P4 EFL DB
Ansonrubb yP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasabb F1 EFL F

大家好呀! 無左"十月媽咪"呢個台柱, 呢版靜左好多啊...

報告一下個女的"龜速"進度先:
中文:  每日5頁
英文: 每日2頁/3頁
數學: 每日2頁

中文的目標: 希望5年級之前完成.
英文的level本來一直高過中文, 自從改為2/3/2/3, 依家好似做黎做去都未升級...

阿十,

新年快樂!!!~~

多謝你的支持呀!!  雖然你同公文未能"再續前弦", 但我相信你囡囡一定可以繼續handle好學業的, 有公文打好基礎嘛.

我暫時同個女的目標係finish中文(希望小四/小五前).  依家中文越讀越順, 我對中文的教材好滿意!
數學我唔太介意進度 (每日做2頁其實好慢), 佢對數學興趣一般, 但都有參加下D奧數比賽. 我唔PUSH佢.
英文家陣好慢好慢......... 其實我想佢CUT左轉讀另外一D WRITING COURSE. 佢daddy無咁多心機時間去跟KUMON, 每日做2/3頁..... 但daddy又話佢學得好喎, 想佢keep 住....

我都好想快D攪掂KUMON,  等個女向另方面學習/挑戰...

剛收到今年KUMON頒獎禮資料, 我個女竟然拿左3個金呀!!
我有D奇怪, ERP唔係FINISH左F先有金咩!?? ANYWAY, 事但啦, 個女有3金, 即刻話英文想加到5頁紙喎....
‹ 上一主題|下一主題