用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校應否減學額? (區樂民)
樓主: elbar
go

名校應否減學額? (區樂民) [複製鏈接]

完全同意。

很多把學生教好的好學校,礙於中一未能收好Banding的學生,縱使在整個中學階段已把學生增值不少,亦未必能在五年後在公開試追及top banding 學生的成績。

原帖由 tictactoe 於 11-3-6 08:21 發表
一些所謂「好學校」,只是因為學校歷史悠久,位於中產集中的區域,具受歡迎的宗教背景,學校附迎沒有強勁競爭對手而已,便吸引到較好 banding 的學生申請。

中學不同小學,中學收到什麼 banding 的學生,已大致決定了學校的校風及 ...

故單以公開考試成績排名所謂好學校或學校banding,實是非常誤導。

尤其是有一些學校在公開試前一年刻意攆走成績低下的學生。

原帖由 kychanhkg 於 11-3-8 10:41 發表
何謂好學校,公開考試成績好就是好學校?何解有唔好的學校?是老師、校長唔好還是學生唔好呢?教育署何不考慮一定要將部份Band 3學生都派往這等所謂名校,好學校,好讓它幫忙作育英才呢!
董之英中學是沙田區公認的Band 3學校,勉強 ...

故band 1 學生亦係由政策做出黎既 ,
band 2 學生亦係由政策做出黎既 ...

原帖由 meimeimama1 於 11-3-22 08:14 發表
band 3 學生係由教育局黎既
唔理個年d學生係好定唔好
都一定有3分1學生係band 3
同樣就算個年d 學生好差都有 3分1 係band 1
所以band 3 學生係由政策做出黎既 ...
‹ 上一主題|下一主題