用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:36
入得SPCPS, 預左入SPC, 前文講左預交12年學費

學你朋友, 印印腳等入SPC, 簡直令人羨慕! ...

SPCPS 有好多獎學金, 讀得好可以唔駛交學費(包括SPC 學費), 仲可以享受學校豐富既資源

IYY    發表於 18-1-19 13:27

mimi222shi 發表於 18-1-19 11:51
入小學前, 相信無人會知能否取獎學金!?

一定係要預交足學費.

同樣地, 入讀SFA 前都無人知能否考前40/50, 能否6年家長小朋友持續作戰.
兩間學校都係好學校, 無話一定邊間好, 家長選擇之前真係要根據家庭同小朋友情況作出最適合既選擇. 人地話好唔一定係最適合自已小朋友同家庭.

回覆 mimi222shi 的帖子

其實好的學校有很多, 而點為之 "好" , 唔同家長有唔同著眼點,
人地覺得好, 你無需要一定認同, 因為你會有唔同角度同考慮. 而且, 好的學校有很多, 又唔係只有兩間,
如果你覺得學校好, 你就會覺得值得俾學費, 如果你覺得唔值得俾學費亦好正常, 因為確實亦有唔少好學校係唔需要俾學費的. 家長各自考慮.
如果根本唔了解或者唔欣賞一間學校, 根本無需要去考慮報考, 將時間用來研究你覺得好的學校, 會更有得益.

其實根據你問的咁多問題, SPC 係你心目中係唔值得俾學費去讀. 不如嘗試了解下其它更好更適合的學校.

絕對唔值得俾學費讀 SPC, 因為QC 同SJC, LSC  B1A 學校都唔駛俾學費, 點解要俾錢去讀一間B2A 學校? 完全唔合理. 既然SPC 都唔值得俾錢去讀, 更加唔駛浪費時間去研究SPCPS, 因為小學部都要俾6年學費, SJCPS, LSCPS B1A小學都唔駛俾學費, 完全唔明點解要俾學費去讀SPCPS.

manmonster    發表於 18-1-24 13:41
Ryan_baba    發表於 18-1-24 12:36
mcl203    發表於 18-1-24 12:32

hkpapa852 發表於 18-1-24 12:40
唔..... 咁又引伸另一問題: 值唔值俾錢讀SFA, APS, KTS呢D私小呢?

LS, MCS, St Joe, 甚至兩間軒小同沙田兩 ...
SFA, APS, KTS 每年好高比例同學入到 B1A, 自已小朋友係 B1A 材料, 所以絕對值得俾錢讀. SPC 係 B2A , SPCPS 90% 以上同學升上 SPC, 即係少於 10% 入到 band 1 學校, 無得比.

唉呀, 點解你唔推薦 SPCC? 我覺得 SPCC 好值得俾錢讀啊

mcl203    發表於 18-1-24 12:50

SPCC 收的全是精英, 只要係精英中的精英, 梁校長一定唔會睇漏眼. 不過中學部都唔少同學出外留學, 都係要考慮清楚先

mimi222shi 發表於 18-1-24 13:03
唔好意思, 我前文提過, 親人學費唔係問題,

但想要"輕鬆愉快既童年"
咁你應該推介 加拿大國際學校啦, 港島名校, 小朋友一定可以有"輕鬆愉快既童年"

lovelinda 發表於 18-1-26 14:03
有點混亂
請問香港爸爸,這份直升協議是講緊SPC定YW?
不是指 SPC.
‹ 上一主題|下一主題