用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-1-11 11:02
或者應該高興書院硬係要同1A,神校相題並論。

唔好啦!最驚見到聖羅撒 vs 協恩 vs DGS vs maryknoll d link, 好明顯無得比
但老實講我最唔鍾意見到D人話聖羅撒好嚴好古板,D女仔唔比出去食lunch咪買嘢都唔識,太違背事實嘅,我得閒嘅都會幫學校平反下

kin818kin    發表於 19-6-25 17:16

gigiyyc 發表於 19-1-11 12:31
我呢啲老鬼都睇唔慣母校咁比人講。

唔識同異性相處,唔識買野,無街褸著好擔心
有你呢個大師姐間唔中出下手就更好,宜家9成學校校褸都著gortex。讀女校唔識同異性相處?陳奕迅個女女拔, 14歲就拍拖,依偎响男友胸口,比我同老公更恩愛。
馮盈盈上智,比起神校亦係冇咁多exposure, 你睇佢幾活潑開朗。
真係宜家咩世代,神鵰俠女,住古洞瞓冰床咩。
我好記得有高人講過,人對眼响前面,對耳响側面,做人最重要用對眼做人,唔好就咁聽,據聞咩、聽講咩...有時真係害死人...

mcl203 發表於 19-1-11 13:11
gore-tex d料好貴的~~~
係架,阿女上咗中學唔肯著,10度都淨著冷衫,激死我

mcl203 發表於 19-1-11 13:31
若真係gore-tex料,件校褸賣幾銀?~~~
約$500

mcl203 發表於 19-1-11 13:50
好底, gore-tex料,細雨仲可以唔帶遮~~~
係㗎,宜家冇咩學校仲著我地细個絨料嗰隻校褸。

hopelo 發表於 19-1-11 09:10
我們d沙田朋友也因近而讀st rose, 看各家長對女的期望,有自己未能上大學而好想女讀大學,重以為只要讀書高 ...

我想講,其實所謂OLE真係咁重要?當初敎育局搞新高中課程,加埋呢個所謂「多元發展」、「全人教育」嘅"項目”。大學其實咪又係睇你有幾多**啫。除非你勁到好似陳易希咁,星星都用你個名命名,咪band3科大都收你囉。以我所知B2-B3學校比較重視,佢地好鼓勵學生参加制服團隊,因為如果成绩唔太好,玩下制服團隊,多d OLE,第時入毅進或者入紀律部隊有幫助。

anitawong21 發表於 19-1-12 00:19

雖然而家學校冇以前咁嚴,但批評老師嚴格痴線,係咪有 ...

以前好多老師都好討厭、講嘢好刻薄,我好記得小學曾經有個老師鬧個同學“人渣”,所以話“說話有時如同刀一樣咁傷人”,我相信個同學永遠都會記得,但以前D人面皮又厚D。
呢D都係史前嘅事……

ktdanielli 發表於 19-1-16 17:23
終於ㄧ次交晒申請表,鬆晒。
祝你囡囡入到間適合自己又好嘅學校

呢個媽咪都好奇怪,做咩一有機會就出嚟踩Rose?
而佢D point都已經比Rose舊生同用家反擊哂,亦証明佢講D野不盡不實。加上如果個女入咗神校(協恩?),點解仲咁留意Rose d收生條件…...…為咩咁"死心不息“ ?!我自從阿女入咗書院,呢兩年我都放哂手,净係自己觀察阿女表現同言行,我暫時對書院非常滿意。老實講,自己學校website我都冇咩睇,唔好話睇其他學校

個女都入咗神校,怨氣仲咁重?點解為咗我哋呢dB1中游又名不經傳嘅津貼學校做咁多小動作,好奇怪喎

其實書院收番小學band2生,加上本身收生天生條件缺陷,但仍維持到B1中水平(起碼直至上年 hkpapa852嘅推斷,書院仍屬Band one水平), 証明校長老師同學都好努力,俗d講句應該教到氣咳,相信書院唔會咁蠢插班生仲收潛力較低嘅學生,去揾自己笨吧?!
况且書院英文科仍是教早一年,我相信全港冇邊band2中學有咁大胆量~
以上係自己親身體驗同邏輯分析,唔係聽朋友個朋友個朋友講,或者亂估,你斷估去話人,呢d叫誣衊! 雖然我個女成績入唔到神校,但我深信我個女係一個有教養有風度嘅女孩子,我唔會教佢做d傷人不利己嘅事!
出哂力入神校,都係想阿女做個高水平嘅人吧?! 高水平係包括個人嘅修養,但修養往往係爸爸媽媽自己培育出嚟。

kirstyau    發表於 19-6-3 10:48
‹ 上一主題|下一主題