用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網選校應該點排位?
go

41校網選校應該點排位? [複製鏈接]

我仔學校今年都幾多派九龍塘聖家;有d係第2志願...
以我所知:
有人第2志願派唔到九官...
天主教華德都有第2志願派到...
有d家長第3志願派到基華...

原帖由 momomo0303 於 11-6-21 11:27 發表
如果41區, 我自行填華德, 甲部, 乙部都填華德第一志願, 係咪中既機會好高呢?

基華(英華舊址), ok嘛?

中既機會好高...^^

原帖由 stone940828 於 11-6-21 17:44 發表
我有朋友甲乙部都係揀華德,
但都係派唔到!
証明佢ge no.真係好差.
其實大抽奬完全係運氣.

基華都ok,當然唔夠舊校啦!
但係41網得果幾間,
如果唔揀....真係冇幾多間可以揀la.

...

你朋友今年第1志願揀華德唔中?我見有人第2志願中天主教華德喎...

原帖由 stone940828 於 11-6-22 15:55 發表
係呀!
所以話冇運囉........

下,無理由架喎?因為有人第2志願都派到,即第一志願既小朋友一定全部收哂...

原帖由 stone940828 於 11-6-23 16:09 發表
就好似之前有媽咪話第二志願抽到天神一樣,
第一志願ge抽唔到,反而第二志願嗰個抽到!
我諗同no.前後有關吧!
其實我都唔明白.....

可能果位小朋友甲部第1志願派到呢?

因為乙部第1志願有位淨,先會輪第到2志願架...

假設:xx小學有100個位,而第1次派位係一半(50個位),一定要收哂d哥哥,姐姐畢業而又有參加既細佬妹...跟住再有位既話,就再計分...之後到抽;但可能第一輪唔夠派就要拿第2輪大抽獎既位黎分~
第2輪大約用2個%比跨區(甲部),餘下係大抽獎架喇(乙部)~咁又假設乙部xx小學仲有50個位,有20個小朋友揀第1志願,咁仲有30個位,比第2志願揀呢間xx學校既小朋友再抽...但如果有50個位,有51個小朋友第1志願揀左,咁就會有一位小朋友讀唔到呢間xx小學...

好似拔萃小學咁,次次第一輪都拿第二輪好多位;今年第2輪得返19個位爭咋...

原帖由 share123 於 11-6-23 16:47 發表

後來搞清楚左,應該系乙部第一志願呀,甘當然有機會啦!

我估都係...
‹ 上一主題|下一主題