用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯2006學年度家長會
go

油塘基顯2006學年度家長會 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯2006年小一家長會

由 hermanpapa 於 2006-06-06 20:57:03

每個人的接受教育的最佳方法不一,有些愛背誦;有些愛活動。我個仔最愛玩,要他死背死做一定勞氣非常,但做project時他便有d想法,正所謂人比人比死人,每人也有長短處,找教育理念能配合孩子學習的學校才最重要,這是我們放棄培正去選基顯的原因之一。
官塘區出名學校的確不多,但也有不少好有抱負的校長與老師默默耕耘,管他一線或二線。

好歡迎你小朋友加入基顯一份子, 我女今年2年班, 亦都好似你講禁我女不可以死讀死背書死做功課的一群, 所以基顯適合我女,  日後大家可以多多交流.....

希望lee次topic保持長久la

Re: 油塘基顯2006學年度家長會

浩媽, 你有無報羽毛球(暑假班), 2 & 4 上, 最煩係接送law, 如果吾係我都想同佢報ga

hermanpapa 寫道:
其實低年級可參加那些課外活動?

開學無耐學校就會派通告通知家姐有咩課外活動可參加

你入去睇下, 體育方便就真係好多都低年班都吾可以參加, 不過應該吾止禁多ga, 我女只參加畫班,普通話班

課外活動

hi, 終於考完試LA

dichiu, 一年班我就吾知使吾使背默中文, 不過2年級就要背默全部課文

英文2年班都吾使背課文住, 只係默8句長句子及生字

基顯數學係特別深d (好鐘意考思考題, 又間吾中會來次數學比賽, 佢地好注重數學科)

dichiu, 考試完了, 大家都得閒la,,你有無參加學校d暑期班, 我參加左英文拚音班, 不過又怕搵人接送, 我重有個細女未返學, 如果要接家姐就要帶埋細女去, 天氣又熱, 哎 ! 想縮沙吾讀tim, haha

讀左一年基顯都幾鐘意學校課程同教學(李校長真係不錯, 不是浪得x名, 重有我女d普通話e+好好la<成日返屋企話要同我講喎, 我聽佢d發音真係幾好, 所以我覺得學校行普通話教學好好(初初真係驚吾掂架, 心想廣東話都未必聽得明la< 可況普通話, 點知讀左一年原來係得架, 佢地會好主動講普通話架..(再加上我女讀左學校一年普通話班, 佢主要用故事形式教小朋友, 禁聽得多返黎又會故事我聽)你小朋友點la, 有無好似我女禁架...haha

好開心la, 有回報la, 我今次用多左好多心機架, 請搵左個女仔專科教英文, 今日派左卷la, 佢比我理想中高左20分呀 !  

hermanpapa, good morning 禁早上bk, 你要返工嗎 ?

minneluo< HI, 你重未同小朋友搵到學校嗎 ? 吾好氣餒, 一定搵到間好學校架...我地基顯無消息咩?

hermanpapa, 那太好la, 我要留守服務單位替客戶服務

如果舊年插班基顯吾收我女, 我都諗住讀聖愛德華架, 有朋友個女讀緊一年班都話好輕鬆好開心返學, 所以聖愛德華都不錯

Minnieluo, 我地舊年考基顯時個個都可以有機會考架, 同時學校為左人多開多左一班,足足一級6班, 今年我老公朋友搵左個神父幫手所以學校比佢個女考左入學試la,...(所以要收ga都考左試la), 但都未有消息得吾得law

Minnieluo 寫道:
Ivy, 請問你老公朋友個女考一年級定係插班呀 ?
我都想有機會考試呀.

請問你有二個囡囡嗎 ?  呢個大相係你大女呀 ?  我一直以為你只有一個囡囡

一年級上星期考左la, e+等通知

我有2個女, 一個就黎3歲, 一個8歲

Ivy,唔好意思, 我話的一年級係9月先新生, 去年上學期就考咗啦 ?

我一直以為呢個係你囡細個時的樣

我放工啦, 88

我都回都家la, 我講我都係今年9月入小一新生, 我老公朋友個女吾知派到第10幾志願, 所以第一時間去叩基顯門...

一年級上星期考左la, e+等通知

我有2個女, 一個就黎3歲, 一個8歲 [/quote] [/quote]

[quote]
hermanpapa, 好多謝你一直以來的提點及資訊     很可惜不能同做基顯家長, 但大家一樣多交流.

Ivy,我仔仔入

dichiu 寫道:
ivytang,

I like the 2 photos too. You can tell from their smiling face that they are all so happy at school. Pls email me the test and exam papers once ready. Thanks much.

得, 我整好就send 比你, 張相我可以law黎問呀女邊個同學呀! 佢好開心介紹d同學比我識, 你可以儲足6年,我就得5年炸   

你大個頭個女個咀仔好細, 好似我細女個咀細細個  

YKH1B 寫道:
Hi, Ivy,

I have sent you email.  Please check.

YKH1B

Have received your pm  . I will reply later  

who is do do ?

dichiu 寫道:
Ivytang,

That picture was taken last summer... I should update it some day      
Yes, both my daughter's mouths are small. Ha... Ha... hope we can meet at school some day.

that fine , see you at school in someday

how old is your daughter ?

my second daughter is 3'yr

KWOK,   我知你係邊位LA

dichiu, 見你地提鄔老師名字, 睇黎佢真係一位好老師
我細女剛好大你細女一年, 佢31/08/03出世架

要分精英班嗎 ? 禁要問下浩媽LAW, 佢仔出年4年班  

dichiu 寫道:
Hi all,

I just bought a CHIROPAK school bag for my daughter at Ngau Tau Kok 基顯 (only $3xx). It's much cheaper than buying it at Jusco ($440). They said they will be there until tomorrow.

你仔讀牛頭角基顯架  

我就想買spi 書包 (學校派左張coupon比我, 我見佢新款幾好)

CHIROPAK , 有咩好呀 lee 隻款   , 好out 得吾識lee個書包tim, 其實我想要買d大ga書包先得la

dichiu, 收到PM LA, 明白了, 我都係去睇下SPI 新果D 款

hermanpapa, 我同意dichiu 講如果你返課外活動就要買2套運動衫褲la< 我都係每樣2套架, 佢地d校服真係平架, 上星期同細女買幼稚園校服, 一條裙要$104 嘩幾q貴呀 ! 即刻想起家姐d校服原來平禁多架   

我地d校車係好離譜架, 我住油塘都要7:15上校車架, 佢話學校要求小朋友要7:30回校喎 :evil:
‹ 上一主題|下一主題