用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會取錄通知
go

聖公會取錄通知 [複製鏈接]

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:04 發表
聖公會真係間好好幼稚園,祝大家好運!當年我小朋友個班有人開好無幾耐就退學,一個星期後就有人插班,所以如果waitlist又真係好想入,記得keep住叩門。 ...

但很多人說沒背景很難入,因為給沒有背景的人的offer比例上較少,是否真的?

原帖由 Lilo 於 11-2-17 15:37 發表

有背景人士當然有(舊生/兄姐在學/富貴人家),但其實無背景人都好多,起碼我自己就無人無物,最有關係就係基督徒,不過唔係聖公會會友。同我熟個班(約十幾個,約一班中1/3-1/2)都係多係無背景人士,(我估物以類聚掛),呢十幾個 ...

清楚晒,謝謝你

原帖由 wootaitai 於 11-2-17 16:13 發表
多謝分享。很吸引,不過得個恨。。。

我都是這樣想,尤其是我不是會友

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:02 發表

我個界d女,比例上最多都係聖保羅男女,其他有DG, Marymount, St Stephen's Girls, 聖心,赤柱聖士提反,高主教,其實聽老師講,d女來來去去都係呢幾間,赤柱聖士提反同高主教呢兩年開始多人d。 ...

但這些學校不是派位的嗎?我原本也想申請St Stephen's Girls Kinder,但當看到申請表乙部的計分表便放棄了。

原帖由 Lilo 於 11-2-18 15:39 發表
我自己帶小朋友返學之後返工(我老板好好人比我番遲d放遲d),所以日日都可以同老師交流。試過忙無帶返學,我就打電話同老師傾,k1就日日打,打左差不多3個星期,老師都好好耐心同我講。k2/3就耐唔時打下,因為都知無乜野要問老師 ...

想請教一下與老師談甚麼?每次我見到老師好像沒甚麼topic好講

SKH不是one dragon,如果是女仔值不值得揀呢?

原帖由 cccbaby 於 11-2-22 16:45 發表

我唸唔係從一條龍方向唸,而係你想入d乜嘢學校。如果你target 好似co edu 女拔。我唸機會比其它一條龍女校(except St Paul). 而且學校本身都好有名氣同歷史。 ...

那麼相對比較差的學生能考那些學校呢?

好似St Paul Church很多人傳跟co edu有關係,但超過70%去了St Peter。SKH不會是這樣吧,不是最top的學生去甚麼小學?

原帖由 mushroomn 於 11-2-25 10:39 發表
我interview時問過老師,佢話中環同畢拉山,就算去咗銅鑼灣之後,都係分開教,唔會mix埋一齊,佢地亦唔會統一,收生人數都冇變,不過都真係有啲緊張,今日寄信啦,唔知今晚or聽朝收唔收到信呢?佢地會唔會將啲收同reject信一齊 ...

铜鑼灣位置一流呢!
‹ 上一主題|下一主題