用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔好意思咁多位, 我囝9月會讀CSK一年級, 想問吓多唔多書本要帶?? 同埋D工作紙通常係A4定F4 size? 因為我想睇定d書包! 仲有無其他野要注意呢? 勞煩晒咁多位!

醒目開學勳章

MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?

醒目開學勳章

newfather,

Thanks for your reply.  我真係幾緊張, 好驚個囝到時搞唔掂, 因佢好"論盡"!!  仲有, 第日訂飯又驚佢唔健康, 帶飯又驚佢搞唔掂個飯壺!! 唉!!

原帖由 MimiCactus 於 10-4-19 13:47 發表
書包既野等小朋友自己選擇啦, 唔一定用SPL or lego, 家下一個好既書包, 動輒也要二三佰元或以上, 通常我會scan過晒, 要輕身和硬硬地比小朋友最後選擇, 佢先係用家。 可以既買定姓名牌和水壺, 舊年因為遲買, 所以買唔 ...

醒目開學勳章

csk家長jj,

就係呢隻書包!!  我都真係心思思左好耐!! 不過我到而家都未見過實物, 又唔知個囝夠唔夠高用(佢而家117cm, 唔知到時幾高), 但又話好快會賣晒, 所以想比佢用住lego先lor!!  估唔到而家小學生連買個書包都咁誇張!

仲有, 有無人可以指點下我買邊d飯壺同埋水壺好呀?  謝謝!!

原帖由 csk家長jj 於 10-4-19 14:58 發表

家長好似要好早買定書包-相信佢地係買SEVEN書包,因為每年4月有新款,加上好快賣晒,所以要早D買定。不過此牌子並不適合小一生用,我仔仔大大隻都係小二才勉強用到。

lego書包真係好輕身,拍得住SEVEN,但襟唔襟就唔知喇 ...

醒目開學勳章

多謝你地d意見呀!!

wensi, 想問吓妳仔仔而家係唔係自己帶飯? 點樣安排?

醒目開學勳章

wensi,

好勁呀!! 資料好詳盡呀!!  但係我想問, 個飯壺係唔係好大隻? 我驚佔左書包好多位 (因為我要放入書包, 唔可以分開袋, 個仔會唔記得的!)

醒目開學勳章

原帖由 wensi 於 10-7-8 10:38 發表

我3年都係度自己同自己玩
‹ 上一主題|下一主題