用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

訓導主任 [複製鏈接]

原帖由 zanzibaryan 於 10-10-13 10:14 發表
謝謝分享~

我是Y2的家長. 我都覺得有必要加強紀律.

LA有LA自己新思維的一套, 有待好好的develop.
舊學校, 有舊學校的好, 就是在紀律control , adminstration 都有經驗.  
亞女在這一個的新學校生涯, 都有不少"投訴", 她說有些小朋友極活躍, 根本不受老師控制, 罰也沒有用, 一陣又來過. 常常干擾課堂秩序.  有人為什至講好粗俗的罵人說話.  (當然來來去去都係果幾個0拉.)  由於老師是"外藉人仕", 所以唔識聽, PE堂, 老師就識聽了. 罰了, 下一堂又來.
站在家長立場, 學校想學生多d主動探索, 積極參與學習係ok的, 不過我當然唔想影響到大圍課堂學習, 亦唔想個女學左d衰野返屋企.

原帖由 SMKEN 於 10-10-17 17:24 發表

開學已一個多月, 這類學生行為繼續沒有改善, 學校是否需要和佢地家長溝通一下.老實講, 衰野學得怏, 好野學得慢. 這類學生繼續干擾同學上堂, 冇辦法下希望老師繼續罰他們,免騷擾同學學習, 堂堂係咁, 只好堂堂罰, 直 ...

以我個女話, 果幾位小朋友.......真係........堂堂罰的.
有時係企出門口5min, 有時係坐老師個位半堂, 有時係罰抄...........
我都考慮緊點樣同學校反映.
我又唔想用"投訴"的姿態, 畢竟小朋友都係細, 反斗一定會.  
我個女要0係度讀11年, 11年都要對住同一班同學, 得一班, 冇得轉班0拉.  好矛盾, 又唔想佢月學月衰, 但係又唔想做一個麻煩家長, 0下0下去投訴.

唔係"太活躍"...."郁來郁去"....等問題, 係態度問題.
eg. 佢攪攪陣, 嘈, 有小朋友望佢, 佢會鬧人 : 望望望, 望乜野呀望 !
eg. 上PE堂有人阻礙佢行路, 佢會話, 行開D 0拉, X婆 ! @@

比係你地, 會點 ?
‹ 上一主題|下一主題