用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 論盡溜冰2
go

論盡溜冰2 [複製鏈接]

我都來報到 ! ^^
alljodesign , 你都要搵P1, 我都要搵呀, 好煩, 好唔想做porfolio

原帖由 Radiomama 於 11-8-30 21:52 發表
仔仔今年初在又一城開始上初班(4人),5月左右變semi private (2人),我覺得6歲才溜冰也ok,掌握得快d。

我絕對同意.  
我覺得5歲學係一個合適年齡, 至少個小朋友大d, 自己保護意識強d, 又唔會發左din咁周圍gi.

我唔明why依家d家長真係要早到3歲就要佢去學花式, 真係對自己對同場人都危險.

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 20:50 發表
我以前都問過又一城,佢地話星期六,日私人班無位,叫我自組半私人班.我搵唔倒人自組,問佢地可唔可以幫我組,佢地又話唔得.留左名等私人班,等左2年都無搵過我!黃金時間佢地唔想開私人班,團體班先賺得多.我諗佢地平日先做 ...

sure 啦 !!!!
一個私人收你$900
一個團體收你 $700 x 8
條數好come計呢 !

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 20:47 發表

Bobo唔係同家姐讀同一間咩?

我當然係想3姊弟都同一間啦 ! 不過要interview 丫麻, 唔包一定收呀 !

原帖由 Smiile 於 11-8-30 22:45 發表

無錯,其實太細個,對自己和同場的人都有危險,因為如果在乎識與唔識之間的人,趕不切避個小朋友,撞到佢個心都會唔開心

果D青少年唔識溜, 有時為左溝女死充大頭鬼, 比佢撞親就慘. 片過對手仔真係好傷.
不過D小朋友仲狼, 有D3歲左右, 又冇大人出去陪佢, 學完叫佢自己揸個架/企鵝自己練, 我真係OMG, 我見到個細路盲中中, 驚到心都離埋, 但佢個父母只係識用i-phone影佢, 讚佢好叻, 根本唔知危險.

原帖由 do-re-me 於 11-8-30 23:39 發表

而家興7個月大就去學英文啦!

咁不如一出世就學攀石啦 !

我放左一條片, 係亞女轉1-foot spin 上FB
真係唔知點解, 轉極都唔夠圈, 又好"立", 一D速度都冇, 唔該大家指導吓 !

原帖由 alljodesign 於 11-8-31 02:44 發表
小豆媽, 你都忙緊做 porfolio, 你返工加埋做 porfolio, 真係幾頭痛 你會同阿仔報邊幾間學校? 我呢輪都係咁做做做阿女個 porfolio, 都好緊張.... ..

我係仲未開始做 !!!!!
我好唔想做.
其實, 好side時間 !

原帖由 choleliu 於 11-8-31 15:10 發表
初學係咁上下,唔差喎。但當然唔係最好,有待改善。第一,上身要廷直d,有少少曲。第二,要lock實膊頭放landing。第三,收腳後收緊踩落去就,會sh sh聲轉,踩岩位練多d就得。

...

佢就係欠左"收腳收緊拉直個人踩落去" 果吓 !!!!!!!
佢係知道點樣會出現轉到"fa fa聲"果吓, 佢就係唔比佢出現, 佢話好驚.  
我上兩星期在elements搵 "V" 執左2堂果時, 由於亞女在陌生"V"面前好聽話, 所以係轉到幾次fa fa 聲的, 不過返回自己地頭, 就冇左lu.   landing亦都係佢最最最hea的一環.

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:38 發表
真係唔係$$$既問題,但初學係唔應該搵高級教練,高級教練係真係教高級學生,教高級動作先有心機ga,否則會教得好悶。

係 !
我有個friend, 開頭搵左某場的"head coach"教佢個女初級, 亞sir堂堂悶到發瘟, 恰眼訓冇心機上呀 !
結果是是但但轉個姐姐仔都好過佢.  

FS4以上, 至少有得轉, 有得騰空跳吓, d勁亞sir先有心機教呀 !

原帖由 choleliu 於 11-8-31 21:34 發表
多謝晒﹗其實有d擔心佢返中學(童黨),又要兼顧溜冰。

有一樣佢鐘意的活動"拑"住佢, 唔會周圍去玩, 唔會學壞呀 !

原帖由 choleliu 於 11-9-3 00:31 發表
開心呀,識到好多朋友,最攪笑係學校有小食部(小學沒有),又買燒賣、又買野飲,放學食埋雪條, 一個早上食咁多野,發現新大陸﹗

咁攪笑 ??????
why 小學冇小食部, 咁你呢6年都慳左唔少錢同口水.
我女當年一上P1, 有個小食部, 日日都鵝我, 想帶錢返學買乜乜乜乜, 煩死.

原帖由 do-re-me 於 11-9-3 22:24 發表

我有個friend,佢比個女學溜冰的主要原因係佢認為keep住學溜冰大個會身材好正,有纖瘦的腰,豐滿的胸,幼長的腿.想知係米真,叫smiile出來比大家見下就知
呵呵.................. ...

乜你個friend 咁"天真"呀.
你估人人都係"金妍兒"咩 !
skating 叻唔一定有 "魔鬼濕柴"啦 .
skating對大比成日用力, 好難幼.
個胸大唔大都.......冇關係 ! ^^

原帖由 do-re-me 於 11-9-4 18:24 發表

Fri, Sat
你係米唔舒服?定係咩事唔開心?你發生左咩事呀?我見你在此公開有bb你應該好開心,sorry我尋晚無發現電話有message,我半夜回覆你你收唔收倒呀?我今日call你搵唔倒你,你打個電話比我啦,我由尋晚半夜到而家都好唔安 ...

smiile
冇事丫麻, 好擔心呀.
辦法總比困難多, 我地人多好辦事呀.

原帖由 do-re-me 於 11-9-6 15:59 發表

小豆媽,
我想研究下jump同個人大力有無關係?穎穎平時係米好大力? 腳好有力or手腳都好大力?穎穎玩其他運動係米都玩得好好?請多多指教

你咪咁客氣呀 !
對腳有力對jump梗係好d啦 !! 男仔d jump都好過女仔.
穎穎有swimming的, 佢對腳幼, 不過都幾好力.

原帖由 alljodesign 於 11-9-9 01:00 發表
smiile 無事, 休息緊, 希望佢快D 上嚟吹吹水

doreme, 我心水係陳守仁, 德望, 九龍塘小學, 聖瑪加利..... 仲有好多, 哈哈, 我好貪心

3 years ago......
德望 & 聖馬加利, 都收左我大女的.
如果想"分享" interview, 可以call 我手機 or PM 我.

原帖由 do-re-me 於 11-9-11 18:43 發表
朋友轉場去又一城學,跟E教練.最初都ok,但由暑假開始E上堂成日傾電話,send sms,同其他教練傾計,好hea同無愛心.本來朋友諗住學埋交左學費果兩堂就唔學,但朋友囡囡好想同fd參加聖誕表演,所以打算學到聖誕.表演班面試,咁啱 ...

有cert 喎 !

原帖由 do-re-me 於 11-9-14 14:26 發表
頂唔順之前D教練, 終於去左element跟V, 希望V係我地最後一位教練, 順順利利一直學落去. 如果唔係, 都唔知仲可以去邊個場學.

你地今年11月參唔參加比賽? ...

咁就好la, 我只係上過V 2堂,  不過總唔會上堂SMS同講電話.
good luck !

原帖由 brima 於 11-9-18 18:21 發表
各位好, 好想大家再比D意見, 决定quit 西九, 雖然呀B教練係好勁好好. 但個場真係好唔惦, 眼見個囡每堂30 mins只停留係20呎內学, 一學完完全冇机會練.好迫好多人. staff又唔比佢係學習範圍內練. 好無奈. 大家對太古域 ...

睇來, 西9真係一個"溜冰搖籃", 佢地點方便, 平, 吸引好多人去溜, 溜到有興建繼續學, 就會發現個場唔惦, 轉場.

想當年, 我個細女2歲半, (佢已經識自由行), 同daddy&家姐在冰場玩, 佢無lala出來同我講 : 果個哥哥同我講, 咁"銀"細個都識溜冰."
我即刻轉場, 唔再去了.

原帖由 Smiile 於 11-9-20 23:29 發表

完全同意...比賽/考試時可以穿得靚靚一個人係場游來游去,個感覺好正...
不過我個女唔會覺得特別enjoy,因為佢本身唔係好出聲,就算好多人一齊在溜冰場上佢都好似自己一個人咁 ...

比十個kiss 你. !!!!!
心心同wingwing 就係一樣la.
我個女, 係完全唔會enjoy一個人在任何場地做任何野, 惶論要present, 要show off.
我成日同F講, 佢係一隻烏龜, 最好有個殼, 佢可以縮入去, 你睇我唔到, 我睇你唔到 !
所以佢開始"寒背"
‹ 上一主題|下一主題