用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

小豆媽(大女) 中BII, 英H, 數F, (細女), 中4A, 英ERP4A, 數A.

原帖由 十月媽咪 於 11-4-22 21:35 發表
已改好了! 原來BOBO都加咗中文, 你係功課大客仔, 每個月3300!

我好想叫kumon 比個 discount 我 !

原帖由 十月媽咪 於 11-5-3 00:08 發表
第時連LOLO仔都學埋一份, 嘩, 一個月淨係畀公文既學費都差唔多等於我家小姐一個月所學既所有課外活動費用了....不得了, 不得了!

10,
我有幾個choice
1)  催谷家姐快d完成 completor (冇乜可能)
2)  壯士斷臂, cut 左佢
3)  我自己開間kumon centre, 包辦3姊弟的kumon,

哈哈哈哈哈 !

原帖由 十月媽咪 於 11-5-20 11:10 發表
CHeriemama,

公文係死板的, 同學樂器一樣, 日日都要練, 日日都要做...重複又重複的!....不過唔知點解總唔會有人話學琴係死板&填鴨...但總有人話學公文係死板&填鴨的!

另外, 我覺得公文同學樂器仲有一個共通處, 就 ...

10,
very 鍾意你咁樣形容.

根本, 學乜野都係, 你唔付出, 係冇收獲的.

原帖由 十月媽咪 於 11-5-20 11:10 發表

有D家長...心頭真係好高的.......... TRAIN到個女攞冠軍為止! ...........又有D家長唻報劍橋FLYER, 想20堂就攞15盾, 仲要係要人哋包佢有15盾..........又有家長唻學琴, 學咗成年...小朋友連譜都未睇得掂, 但家長話佢學咗咁耐, 要佢考三級PIANO.........CENTRE已經講咗佢真係未考得, 但家長堅持.........年頭PLAN年尾考, 時間都過咗差唔多一半, 四條SCALES都仲未練得到, 每堂老師可以陪練琴咁, 小朋友返到屋企有無練過都係一個問題唻....於是老師教唻教去都係嗰四條SCALES, 家長又覺得老師DUM波鐘....唉....

亞10,
呢d家長多的是, 真係周圍都有, 好似7-11咁.
我真係好怕佢地, 仲係講整唔明, 唔接受.  佢覺得自己有錢比你, 你就要滿足佢提出的要求.
事事以自己&個仔女為中心.
學野, 天份同付出都好重要.

最近, 我聽到kumon中心有個家長話, 佢個仔係 ADHD, 想報名學kumon, train 吓個仔的"專注力".

我心一沉, 已經ADHD, 學校d野攪惦已經好好啦, 仲要學kumon, 個小朋友會好辛苦.

我認同 kumon 係一套好好的training, 但唔係適合所有人. 個個小朋友都唔同, 真係要睇餸食飯呢 !

依定呢個場好似少左好多媽咪留言, 以前 part 1 part 2果時好墟hom 的, 可能學校好忙.

間間學校都有長短, 人都係啦, 只要在可供選擇的選擇中, 選到最適合自己的, 就得啦.  因為我轉過校, 真係好現實,  有得必有失.

yau_cheung 你同亞10都係"解答新家長問題"的暇佳人選.

原帖由 bosophie 於 11-6-8 16:48 發表
各位學過公文式媽咪,想問一下其實公文式各個中心的導師會否太參差?想幫囝囝(升小二)報公文中及公文英。就算是同一區也有好幾間。有沒有媽咪是火炭的?銀禧及駿景園的導師是否OK的呢? ...

係說得對丫, kumon唔同中心, 唔同老師都係好參差的. 而且亦係"人夾人".
所以你真係要去聽吓口啤, 同埋睇睇夾唔夾自己個小朋友.

原帖由 primary2007 於 11-6-9 20:49 發表
請問各位,每天做十張同五張,分別大嗎?有時老師在開始幾十張內不斷重複?

要睇埋小朋友幾大個, 幾年級, 有冇其他workload, kumon level 幾, 小朋友係唔係可以承受做多d, 消化好唔好,........好難一概而論5張好or10張好喎.

原帖由 PSKwan 於 11-7-25 11:49 發表
Hi 各位媽咪,

囡囡啱啱做完test, 諗住同佢報公文英EFL, 有無媽咪有5A-7A既CD唔要, 可以送/平讓俾我呢?
如有請PM我, many thx!

我的經濟係....KUMON的CD好易壞, 我女都未complete全個level, 係CD已經壞左.  所以就算有人唔要, 比左你, 你都要有心理準備係會壞的.
不過....有可能係我的女用野好"粗".

原帖由 yu-ma 於 11-7-19 14:09 發表
請問學緊英文EFL的家長, 是否要上到 EFL Level J 以後才有 reading comprehension? 如果小一才開始學 EFL, 是否要自己操 execrise 或者另外上 course for reading comprehension. thanks. ...

如果好想做comprehension, 又有信心個小朋友pick up 得快, 轉ERP啦 !

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-7-26 10:59 發表
我家女兒都係咁, 通常都燒多隻做backup

哈哈 ! 你又係咁 ?
有人教我過落手指 or 整MP3, 僧come用d.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-9 16:45 發表
其實除咗呢度, 我都唔係好願去其他討論有關公文既topic的, 不過見嗰度個樓主咁問, 我忍唔住就答吓咀, 點知一如所料, 真係畀人咬住唔放係咁問....不過算啦....預咗嗰啲人係咁的, 一知半解, 總之大家揀啱嘢畀個女就算 ...

你在邊度比人咬住唔放咁慘呀 !!!

其實, TT的能力可以應付的, 佢頂到, 就由得佢慢少少都完成個completer 啦, 好難得佢想, 係一個心願.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-10 10:06 發表
其實學到呢啲LEVEL....FOR番該學年, 已經好足夠(我個人覺得)....但再上夠唔夠, 又係未知之數....我曾經響佢升小二時CUT過中英文, 三個月後頂佢唔順又加番.....原本諗住CUT咗改做補充練習, 最後三個月入面, 一版都做 ...

你已經plan 好晒, 就"再見亦是朋友"啦 !  
不過.....今次可能都好難"再見"了.

我"諗", 我係會keep住上kumon的.

POOH, 10,
你地有在其他地方講kumon ? 我真係唔敢呀 . 哈哈哈 !

我又比"亞邊個"嘈我, 我又要申吓, up-date吓我大女的情況.

我大女都係"沙士年"bb, 依家Y3.
我大女4歲開始上kumon數, 再加英, 加中, 一直我都唔理其他人點講, 有人話死板有人話side $, 我只係信我眼睇到, kumon真係令我個女一步步學到野.

我女現在讀的是本地IB學校, Y9會決定比佢考334定IB,  在"保險"的情況下我當然係會keep住上kumon, keep番個程度.  亞邊個, 就成日都話坎得IB條路就唔好比kumon填鴨.  我自己覺得IB 同kumon係唔係一定唔可以共存呢 ? 唔一定丫. Kumon的一套系統, 同學校的學校係冇底觸.

雖然我大女(同你地個女一樣), 都有好多課外活動, piano, flute, choir, 樂團, ballet/拉丁/ballroom, skating, 我暫時都仲堅持帶到佢上堂同比賽, 我覺得ok, 有時係趕d,但係唔知點解, 亞邊個又會拉埋同kumon的workload一齊講, 真係吹漲. 我依家都係烏龜速咁做, 每日每科3張2張, 我真係唔覺得有幾咁大影響.   

今年升左Y3, 老師講明, 一星期默2次英文, 每星期一次英文test, 中文未講, 我都會keep住個kumon.  我個女有幾多workload, 我諗我跟開, 我最清楚, 真係好唔想成日都有人插手/口, 而且一出聲唔知點就係針對kumon.

回復 1# Yau_Cheung 的帖子

YEAH !!
亞十仍然留在KUMON大家庭.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-25 09:22 發表

話時話....嗰個topic, 有個網友真係好好心機, 一次又一次回應係要"質"死公文既嗰條友, 有時真係想走入去support吓嗰個爸爸, 但明知嗰條友係有心玩嘢, 都係路過入去睇吓, 一笑置之就算了!

邊個TOPIC呀??????? 咁玩野??????

原帖由 十月媽咪 於 11-9-27 18:47 發表
Yau_Cheung,

你畀定個心理準備你boss啦, 頭兩年真係蜜月期嚟架, 今年開學至今, 好似癲咗咁, 日日都十樣八樣....

頭兩年, tt 三點九返到嚟, 食個tea, 做學校功課頂籠做到四點半, 有時四點三都做完....之後去學嘢,  ...

十,
唔好話你地間咁有優秀傳統的學校, P3開始做功課做到6PM丫, 我個女果間"話"走IB路線, 今年Y3都來料呀, 默書冇100%要re-dict, 背默+3課詞語, 背Q口英文金句, 無lala又整張日文copybook, 我同幾個熟的家長, 要日日whatsapp對清楚今日有冇漏野未做.
不過, 相對都係少野做的, 所以暫時我都會keep3科, keep多一時得一時. 不過G數好難.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-29 20:26 發表
哈哈, 其實你CLICK入我個名, 就會搵到我架啦, 事關呢個TOPIC係我開架嘛!

我都係搵唔到, 錯過左咁精彩的辯論

原帖由 十月媽咪 於 11-9-28 07:37 發表
你哋行IB都咁多花臣要搞?

G....我哋嘆緊慢板, 做咗3/4咋, 仲有1/4未學....希望佢一點就明啦!

10,
IB學校唔等如唔洗做呢 !
佢果D家課, 唔帶返來由事可, 一帶返來要做果D, 真係我自己都投降的.
我係贊成有適量家課, especially 係語文, 中文字唔抄係唔識的, 英文又係唔多作多寫係冇用的. 數又係唔操會生疏.  唔好過量就ok.

我初行IB路, 我自己都要好好咁摸索.  而且, Y9之後學校都未必一定比佢入IB stream的.
‹ 上一主題|下一主題