用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼童日讀兩校,猶如「虐待」!!
go

幼童日讀兩校,猶如「虐待」!! [複製鏈接]

朋友兩個子女讀兩間學校,一間無學券,一間有學券,她說成效很好,小朋友習慣了,很enjoy。

我也有朋友個仔,上午讀聖保祿,下午讀英基,換衫、吃午餐都在校巴搞掂。我覺得很恐怖。
如果在屋企附近都可考慮一下讀兩間幼稚園,但要搭校巴的就一定不會考慮了!

原帖由 cccbaby 於 11-1-24 18:07 發表
我都識有幾個朋友都係咁做佢話個小朋友鍾意喎。去到都係玩啫但係我真係好唔同意,咁嘅童年太恐怖啦。同埋呢d家長霸埋d學位,令有需要嘅小朋友冇得讀,好唔公平囉。我覺得教育處要管制下啦。 ...

抱歉!我也是很要求小孩學好英文的家長,所以我只好選擇較昂貴的英文幼稚園,沒有學券的。但是,真是很不甘心,我也很想獲取學券(話曬也有交稅),所以我也很想小孩讀兩間學校,不過,真的不忍心,所以只好作罷而已。

[quote]原帖由 babyqueendom 於 11-1-24 18:17 發表
好似有d家長咁,以自己小朋友學五六種語言為榮

我都覺得很無聊,就算學好西班牙語、法語、日語、德語,但是真正幾時會應用到??學識了,如沒有使用的機會,也是徒然的!
我只會著重兩文三語,學好英語和普通話已經足夠了!!

原帖由 mlca1314 於 11-1-24 19:00 發表
早己聽聞有學童日返兩校,下午放學後仲要去興趣班,真係忙過特首.

有什麼問題?你不會給小孩上興趣班嗎?
至少學1種興趣是需要的!

原帖由 cccbaby 於 11-1-24 18:42 發表
自費學語言都還好,但係而家係佔用社會資源喎。

怎樣是占用社會資源?學券是人人都可以獲得的!
我只是覺得未必對小孩很好,可能真的會適得其反。

原帖由 cccbaby 於 11-1-24 19:35 發表
學卷唔係人人都可以用架有入息限制架

絕對沒有入息限制,應該是你搞錯了!

原帖由 考考2008 於 11-1-25 10:13 發表
我個人就認為,這種行為是十分之不要得,如果有學校學長發現些問題出現,應立即採取行動,制定條件,應該"取消"他的學位,不要給他們助長,亦好讓其他小朋友可以入讀的機會。
我本人視為這類家長簡直就是"沒有公得心",所謂以身作則, ...

不覺得是浪費社會資源,學券本身是每個孩子都可申請的,現在家長用盡學券,只是用盡資源了;而且,家長本身也要交一間幼稚園昂貴的學費(沒學券),某程度可說是創造了職位,幼稚園也可以生存。講笑而已!

讀兩間學校最大問題是小孩休息不足,長遠恐怕會對讀書失去興趣。

原帖由 cccbaby 於 11-1-25 09:43 發表
同意呀雖然冇入息限制但係點解唔係俾所有幼稚園。我覺得呢d學卷應該以人頭計而唔係你讀乜學校而決定囉。我唸學卷原意係想減輕家長負擔,但係就不正確地分配,同埋被abuse

...

非常同意!如果政府當初給每間幼稚園都享有學券,肯定家長不會選擇為兒女報讀兩間幼稚園!!

原帖由 MelissaBunny 於 11-1-26 10:56 發表
my girls both of them go 2 kindergartens since k1, ( they don't take afternoon nap since at age of 2) I don't think it's "torture" . It all depends on yr own child !( Whenever they are not behaved, i  ...

都可以接受!你個女是否很早要上床睡覺(夜晚)。我朋友兩個子女都讀上下午幼稚園,他們晚上7時前就上床睡覺了,有時為免小孩要與父母玩,她要很狠心晚點回家,先讓小孩睡覺,所以幾乎沒有親子時間,親子時間只能留待星期六日或假期。我有點心痛!!不過,兩個小朋友成績很好,英文很好!!
我問她小朋友有沒有投訴,她說小孩不知道原來可以只讀一間幼稚園,所以沒有問題!

原帖由 milk323 於 11-1-28 16:40 發表
O個陣真係見到好多有錢/肯比錢家長出盡辦法谷小朋友, 有時見到D家長冇錯係花好多金錢去俾佢地報COURSE, 學好多野, 但同小朋友關係好疏離. 記得有個小朋友, 應該都係K1K2咁上下啦, 放學未有人接入O黎寫字樓等, 我同事 ...

有時真的沒辦法!搵食嘛!總之父母都是愛子女的!子女大了就明白了,關係會好的!
‹ 上一主題|下一主題