用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
樓主: kckkck
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答 [複製鏈接]

kckkck 發表於 23-2-1 12:07
我自己就一定吾鍾意,只係為陪讀,c6工作就一般般啦,噤生活到既,同香港就緊係香港好很多啦,我黎到係比 ...
係呀!我認識的朋友之前也移民到英國,工資好低,只能做低下階層工作,全家生活質素大大下降,子女開始時覺得英國讀書不錯,很多小息,不停玩玩玩,但過了一段時間,也覺得在英國學習好無聊,課程淺,尤其數學,不斷重複又重複,好不到新知識,交通不方便,回到家就是玩手機,沒有其他聯誼活動,又極少外出吃飯,因為超貴。到後來,一家四口只能回流香港。

LeeCC 發表於 23-2-1 13:09
有朋友移居澳洲,小朋友都係初中,都話好hea,佢地係香港都band1A學校,過到去心好散,朋友有D後悔
...
在外國,除非讀私立學校,否則讀公校一點也好不到知識,除了英文會話外,其他科目都好淺,尤其數學,重複又重複。如有子女本身是 band 1a學生,那就是浪費了子女的資質。

Rpp 發表於 23-2-2 19:43
香港讀緊國際學校點解會轉去泰國讀?
係呀!羅敏莊因為交不起香港國際學校才去泰國讀國際學校,本身她一家又好崇洋!

Rpp 發表於 23-2-9 07:48
你點知人哋交唔起香港國際學校嘅學費?荒謬。
你以為羅敏莊和她老公是幾線藝人?你以為他們有錢嗎?

kckkck 發表於 23-2-9 17:10
果間本身吾係特別有几好同几想咋,佢成績本身吾太好
試下東涌那間港青基信書院

bbc2018 發表於 23-2-13 09:04
剛同住悉尼朋友傾計,佢個B還在肚入邊,已要申請一條龍嘅私小,還要擔心到時考唔到。佢哋本身住緊好嘅校網 ...

在我的理解和認知,外國私校贏津校十萬八千里,有很多普通津校老師連課堂秩序也管不了,更何況教書
‹ 上一主題|下一主題