用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓 ...
樓主: beatriceyung
go

會係6月1號去Good Hope register嘅家長們入來傾吓 [複製鏈接]

回覆 2# beatriceyung 的文章

Yes, you have to bring with your daughter, coz have to measure the size of uniform.

oh got 7 K1 classes last year? There's only 5 K1 classes this year, 3 am and 2 pm.
But I think there will be some withdrawals, good luck!

Yes, I will let her take the schoolbus.

Where is your source from? I didn't hear about that.

我地會6月1日去註冊, 老公都取了假一齊去, support下個女啊。 我地都仲未敢同呀女講9月將會轉校的事, 怕佢唔捨得而家的舊同學仔及老師。不過就同佢講左K1時套校服會唔同, 佢就好鍾意套新校服。

我地係6月1日上午9點半註冊呀, 有冇上午班同學仔?
我而家個女好似好唔鍾意男仔, 成日話D男仔唔叻及好頑皮, 遲D仲讀埋女校, 真係要好好灌輸一下。

我同個女今日註冊了, 平均每段時間安排了25位小朋友及家長, 都好smooth, 1個小時內完成註冊、校服、校車、游泳班等, 期間小朋友有好多時間可以跟校長、老師及同學仔傾計。我個女就最鍾意套校服、廁所、魚缸、圖書館及泳池,不停說 "嘩,好靚wor"。
7月15日要著整齊校服回校拍攝相片
8月26日家長日 (必須2位家長一同出席)

下午班2班。

Yes, the swimming interest class counter was just next to the school bus counter.
There're some swimming class schedules during the summer holiday, will be taken place at school, I think you can ask the information from the school.

原帖由 siden 於 11-6-1 20:24 發表

Swimming class??

My husband said he did not notice anything about swimming class etc.

What are the details of these interest class?

Hi Siden,
Where do you live? If there's no school bus arranged by the school, you may try to find those private school bus.

I'm considering of the swimming class, not confirmed yet.

係呀, 我同老公都覺得套校服、書包、茶點袋好靚,而呀女自從去完學校度身造校服之後,就成日問我佢套德望校服係邊,幾時有得著。
我全set校服、領帶、運動衫褲、背心冷衫、長袖冷衫都做了兩套,你們呢?
個老師話7月15日返去影相時,如果要戴頭飾,要戴綠色或者黃色頭飾。

Babycoming, 你女女在GH讀了一年, 總括你覺得GH怎樣? 在課程、教學、老師及小朋友發展各方面。
謝謝你的意見。

好多謝comingbaby的詳細描述,我亦感受到你的喜悅及感動,我都好有信心在GH長大的女孩子會充滿感恩及愛之心。但同時,我想問下課程及學術方面,以及GH可以培養到孩子對閱讀的興趣嗎? 謝謝你。

Thank you so much for your sharing!
We're expecting the life in GH as well!!

我在返學時間正當等呀女上校車時,分別遇過2個讀GH既小朋友,一個是K2,另一個是K1,我走去跟她們談了一陣,不約而同,2個小妹妹都好有禮貌,說話好得體,而且淡定斯文。這正是我想我女兒所學的修養。

原帖由 babycoming 於 11-6-15 15:32 發表
好老實講,學校係去年先開返學,初初開學有好多野都未配合上,但而加越做越好,越做越感動同感激學校 !
學校一切都好多時為學生著想,我女女換過班主任,但2個班主任都不錯,而加班主任真係好到不得頂,X 10000000000咁好 !! ...

可以跟校車返學? why?

Oic, That's good! Thanks.

haha thanks so much, 我個女超鍾意跳Ballet, 而家在屋企附近學緊, 不過可能仲細, 佢D手腳都未係做得好似跳芭蕾舞。我都想開學之後俾佢返學校上Ballet。上次我去簡介會時,見到8-10個小女孩穿著芭蕾舞衫,好得意,仲好有禮物咁用普通話遠遠地跟個普通話老師說xxx老師早上好。而且我參觀過學校個芭蕾舞室,唔錯。

你們上午還是下午班?
我好開心原來一直以來同呀女一齊上芭蕾舞的好朋友仔, 佢都係GH K2學生, 佢地2個女孩子已經約定在校車上一齊坐。
‹ 上一主題|下一主題