用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名 ...
go

直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名 [複製鏈接]

其實我一直想唔明一個問題, 如果學生是BAND 1的, 根本很少家長會選中等的直資(很出名,至TOP的直資名校另計), 但BANK 1學生的家長只會先HOLD住個位, 一路等到自行/派有結果才決定去直資扣門.

反而BAND 2學生才是入中等直資的最好選擇, 家長有誠意, 但學校唔想收BAND 2學生, 只想收BAND 1學生, 我好相信以上3間最後收的學生是以BAND 2的為主! 這只是我自己的預算. 為了證實一下以上是否正確, 想問下決定已入以上3間的家長, 你們子女/朋友子女在3次呈分試後的全港BANDING是多少 ?  有沒有BAND 2/3的學生被呢3間直資收左 ?

原帖由 小B媽咪 於 11-4-20 16:01 發表
咁就要睇你想自己仔女要啲咩嘢啦! 好似我小朋友咁,由幼稚園至小學,已經係兩文三語學習。我同小朋友都希望上到中學,都可以繼續用咁o既學習模式學習。

小兒去過咁多間學校seminar / open day,始終佢情有獨鐘呢一間中學。 ...

小B媽咪, 你好, 多謝你的分享. 好同意你的想法, 以小朋友的感受及考慮為主, 不以名氣為主, 提供更理想的環境比小朋友!  相信你小朋友是這一間直資難得的BAND 1學生! 大家都對口 (WIN WIN)

我女的一個同班同學,應該是B1尾/B2頭, LKB+NBO都收佢, 但佢家長都放棄唔入...! 可能佢地要搏更好更出名的名校....個個都有唔同的出發點.

如有直資收我個女, 我一定入, 唔跟要命的自行+統一派位...! 不過呢3間都唔收, 應該BAND 2尾佢地唔考慮! 無解...!

其實小朋友呢個年紀咩都有可能, B3升呢到B2, B2升呢到B1都有可能, 只是時間成長問題, 及家庭的支援. 只是政府及學硬將小朋友分級...!
‹ 上一主題|下一主題