用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在91網的...入來傾下
go

在91網的...入來傾下 [複製鏈接]

在91網的...入來傾下
總共有16間小學選擇:
你地會點分析呢?
1.沙田祟真 2.聖公會主風 3.天主教聖華
4.香港信義會 5. 保良局蕭漢森 6. 田家炳
7.朱正賢 8.胡素貞 9.黃耀南
10. 循道衛理 11.培基 12.梁鉅鏐
13.慈航 14.一呂 15.沙呂 16.沙田圍胡素貞

你覺得邊幾間會較好,你會點樣來排位呢?又有邊間係小班教學呢?邊間特別著重英語和普通話教學,會唔會考慮直資或私校呢?
   1    0    0    0

原帖由 MCMT 於 11-3-9 09:18 發表
我仔仔是讀保良局蕭漢森p1, 是小班教學, 普通話教中文, 有外籍老師上英文堂, 工課量不多, 有時3-4, 有時7-8 (包括改正). 但常識科一年有一本書是全用英文教的 (全港保良局都是的). 以上資料希望幫到你. ...

唔該晒!
當然幫到我,小小意見都會很有用的,自已網都有成16間,在加直資、私校和其他區小學,大大話話都唔小,我囡囡須然只係n班,但咁多學校,早d了解就早d知道邊類學校適應自已囡囡,早d預備係一件好事,亦可到k2時唔駛更急去了解,了解都需要時間消化,更何況一讀唔止6年咁簡單,隨時講緊既係12年呢!

原帖由 huisylvia 於 11-3-10 13:01 發表
我仔而家K1,但我要返工,又無經驗,仲要自己分析力又無人地咁全面,唯有早一年開始搵料 真係對住果D學校名都頭痛...

差唔多架啦,好似k2尾就要面試,所以找資料都一段時間再加埋消化下呢...呵呵!
你都係91網?

原帖由 huisylvia 於 11-3-11 16:10 發表
91同89都得,阿仔有兩頭住家,不過會傾向91網
無法啦,自己又比較蠢,c6又幫唔到手....

我諗91網都唔差既,沙田區都算是全港最多英中的地區。
有錯請更正!

原帖由 pineapple0983 於 11-3-12 13:54 發表

只要係band1學生,>90% 都能夠入到區內英中,除非大抽獎填錯。
有d唔知既就走左去直資。唉!

(有d唔知既就走左去直資。唉!)
唔好意思我唔係好明,想請問呢句點解呀?唔知d咩呀?所以走在去直資呢????
‹ 上一主題|下一主題