用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 $4,700 registration fee
go

$4,700 registration fee [複製鏈接]

原帖由 GAT 於 11-3-9 15:13 發表
York has notified registration on 19/3.

The total payment is HKD4,702.

Including followings:
. Summer uniform (1) $220
. Summer uniform (1) $195
. Sweater (1)               $148
. School and snack  ...

包括以下:
1.夏季校服 (1) $220 --
2.夏季板服 (1) $195
3.毛衣 (1) $148
4.學校和小吃袋 180 元
5.杯子和塔框 77 元
6雜項費用 (工藝品) 17.82 元 (全年)
.7小吃 (第一學期) 2100 元

頭1、2、3樣,其實間間學校都要買架啦,有邊間係會送比你者,我都好想知道其它的學校買幾多錢套呢?我諗其他國際學校的校服都唔會平得過去邊樹啦。

第4樣,又好似貴左d喎,(用環保袋得啦!但係媽咪自已見到又會唔會覺得心痛呢?拎住咁大個環保袋,咁細個小朋友可能要拖住個地黎行先得啦!哈哈~~..  )

第5樣,曾經聽過可以選擇唔買的。
出去買個hello kitty都唔得啦7拾幾蚊,你話係咪勒!哈哈~~
第6樣, 嘩! 都係17.82全年之麻,除12個月咁平均都係$1.485個月姐,好似連兩蚊都洗一個,(係月喎)(2蚊唔洗喎),咁都叫貴?? 一個月在除$1.485/20日上課天,等於$0.07425,連1毫子都唔洗一日,跌都跌在啦,又好似好合理者。

而第7樣,茶點費其實都正常合理$2,100/除6個月,都係$350,將$350/20日上學天,等於每天$17.5。
只不過其他學校加埋係學費裡面收者,又或者要自已帶小食回校姐,都要錢買材料正野食架!(又要時間、又要人工、重要腳骨力行去街市買野!),有邊間唔洗我都想知,除非返去讀有學卷架姐,唔係你都咪洗止依唔洗pay喎。

全是個人意見,講下笑,換和下氣氛o者,輕鬆下啦!香港人!

原帖由 leeleelee1207 於 11-3-9 16:58 發表
第6樣係$1,782 唔係17.82噃

對唔住,係我睇錯!
只不過講下笑,輕鬆下姐!
你覺得咁貴的校服,襯個環保袋好睇嗎?哈哈

唔係點會收咁貴$180個袋呀!

我都係首當其沖之一(得一個offer係手),肉隋針板上,又有咩辦法呢?? :loveliness:

有頭髮邊個想做和尚呀,都話呢條路唔易行架啦,係你地唔信我之麻..哈哈

努力啦!

今日打電話去sc問,話每年什費,唔計學費都要成5千幾蚊一年,金巴倫學費就平d,但問過學校,什費一年都要成7仟幾,咁york邊算貴呀??
有無人可以更正呢?唔該!

原帖由 DGJS 於 11-3-9 18:00 發表
希望你wait到第二间。

多謝你呀!
希望在明天!
但waiting果間係sc,都唔平架喎,哈哈~~
需然我仲未收到張什費單,但都應該就快啦,讀得九龍塘自已一早都預左既,係自已選的,無法啦,之前本來都心大心細,好唔好讀有學卷的幼稚園架!會輕鬆d,但真係覺得屋村學校唔夠支援。

點知今個學期學校又岩岩出了評估,竟然我囡囡依家在n班表現都唔錯,老師的平價真的好好,說她給受力又強又快,又好主動和獨位處理自已日常的學習外,還經常去幫助其他同學仔,甚至全班全校最醒目咁講喎,所以咪唔想扼殺她的天份囉!

現在還是一隻迷途的小糕羊呢!哈哈!!所以上來聽多d意見囉!見大家壓力咁大,咪講下笑...

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:04 發表
我想wait到SC,但真係有排等呀!感覺渺茫。

係呀問過今年唔會再份2次call人,以後都唔會,只正番7-9月一次call waiting咋,你仲有無其它既offer or waiting呀?
其實york都唔錯呀,點解咁鬼多什費架!
但自已幾個朋友的囝囝都讀得好開心,係一間開心而又有學術的幼稚園黎既!你係囝囝定囡囡呀?

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:41 發表
其實冇學卷既幼稚園都係咁上下貴,如果唔係邊樹請得起咁多外藉教師喎。

SC我諗要開學前先至會通知waiting,我和你還是要先比這堆雜費。

但你york有國際班喎,我是主流班呀,我都想轉國際班,交什費都覺得好d囉!如有國際班都無咁擔心!
互挽之

原帖由 fishballbaby 於 11-3-9 18:49 發表
我個係囝囝,得York一個offer,另外SC,TT,LH都考唔到,冇辦法喇!

其實來來去去都係果班人,自已都考唔少幼稚園啦,所以7-9月到時一定會有好多位放出黎架,你還有3個waiting在後面,都唔駛擔心,york國際班都好好,考小學成績唔錯架,由其男仔,我朋友仔都係自已考入喇沙,當然唔係全部都會考到理想小學啦,但一定要對小朋友的成績付出多d心機教囉,我相信努力將來一定有成果,但唔負出,就....

原帖由 Twins22208 於 11-3-9 20:35 發表
My babies will also go to SC this Aug, but..... as I know, the sundries (including school bag, books, CD, flash card, artwork supplies, etc) cost abt $1400 only. may be the one answer the phone misled ...

但sc個miss話係包括埋校服、茶點等所有野喎?

原帖由 YauYau220 於 11-3-9 22:38 發表
其實我由搜集幼稚園資料開始, 已經對york呢間幼稚園印象好好, 學術水平各樣都充滿信心, 但自從發生醜聞後, 聽到各媽咪對york的評語, 自己身邊家人的壓力, 真的混亂非常......囡囡係細b, 暫時只得york一個offer在手,  ...

你沒有其它waiting嗎?又真係會好擔心的!
你對學之園有興趣嗎?以我所知上星期打去問還可以交表格,我上星期都交了,你可試試看。(因miss講都明白好多人會有幾個offer在手,到暑假會有好多位放出來,而學校到時就會比較想call這些申請咁話,因這種申請多數是真正的用家,所以都會call的)
另外維多利亞就可以先寫信比校長,睇下校長會唔會比機會見你小朋友囉!(我就無寫信啦,因學費都好貴下)

原帖由 cherrieshum 於 11-3-9 21:44 發表
我覺得York最識做生意,很早收生,無論是大B小B都取錄,每位賺了至少$660,然后有些家長還在等其他后備幼稚園,又賺$4000幾!哇!難怪是有限公司了!! ...

咁又唔係播...到依家york都仲未收我$660喎,連雜費單都仲未收過,暫時黎講我$1蚊都未paly過,如果依家唔讀,連$1都唔洗比,仲賺在上星期六去玩在1個鐘添..
哈哈

咁我想問下如果自備茶點的話,咁今次咪唔駛交茶點費囉係唔係呀??
又會唔會咁講呢!其實只不過人家有茶點供應比家長作多一個選擇姐,而自已係可以選擇唔join既,咁只係so在個價錢$2100比你睇姐,如果係咁我又覺得無問題喎...!

原帖由 queeniewingchow 於 11-3-10 01:24 發表
其實大家想係間學校讀書就要清楚學校係點收費, 唔好成日講商業化.
學校只不過係比選擇家長, 你覺得會比佢從中取利, 咁你可以自己出去買嘅, 首先講校服, 係可以出去買嫁, 但係上年有家長話係九龍城買左d料係冇學校咁 ...

真係好寶貴的意見!

咁都好合理,點解成日帶有色眼鏡睇呢?(除非真係樣樣都要強迫你參加者,你話係唔係??)

每個人的觀點與角度都不同者,其實得york offer我又從來都無覺得失禮喎!想wait sc都係個人喜好黎既,並與york係無關的,就算kv收我,我都係想wait sc的,但kv收同york咁我會選擇york喎,因適合我囡囡多d呀(囡囡係主動活潑型),所以這並不代表我無得簡,所以先簡york播,我只想為我囡囡找到最適合她的幼稚園者。

例如:我係囝囝,而將來係想考喇沙or英華,咁我就會簡york多過sc喎,所以都係要睇番自已本身的環境因素而作出選幼稚園的方法,多於盲目追隨好,不過太多人對york吻感在,又有無試過用平線來看東西呢!

原帖由 YauYau220 於 11-3-10 15:08 發表
york是一間商業幼稚園是眾所週知的, 佢入場費係點自己亦已經預左, 只不過聽到好多媽咪講好多不是, 又話咁既學校點會教出好學生, 我最擔心的, 並唔係囡囡讀左york之後仲有咩錢要俾, 而係佢係咪真係一所好學校, york真 ...

有時是是非非又真的好難分別既,如果呢一刻你分唔到,咁就唔好去分啦,停........落黎休息下,唔好去想,暫時比自已放底先,遲d先再想過啦.........

希望在明天呀!  

原帖由 GAT 於 11-3-11 15:41 發表
Now the expenses for York we are talking about is just for half year. And it does not include books fees yet. So full year all misc expenses must be over $10,000.

咁讀多既咪非富則貴! 哈哈

我昨日都收到信啦,但只需要交$660留位費之喎,其他的費用還未需要交住,係咪遲d先會再寄信叫我交呢?又有無人知道冬天校服需要幾多錢套呢?

早兩曰擋到一個朋友,他有兩個小朋,大女已畢業york,考到理想的小學,當年考十間幼稚園,有6、7間收(包括kv、sc)但他話自已選了york,今年到細仔去考幼稚園,考12間,只有3間收,就係kv、sc和york,他本身其實都係選york,他說去考其他幼稚園只是想正明自已細仔的才能,原來係比家姐差,呵呵

所以邊個話無得簡先簡york,是實大有人在呢?
呢個世界咁大,會唔會係你自已眼角太妙少呢?
‹ 上一主題|下一主題