用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的 ...
樓主: 凍O茶多甜
go

Good Hope kindergarten 有offer的家長有邊位係公務員的統計 [複製鏈接]

一路有聽聞GH較喜歡家長係公務員的小朋友,even primary or secondary的插班生都係!我有朋友做公務員,未收信前我問過她,佢阿囡interview表現如何?佢都答我佢阿女唔太回應老師提問,佢當時都打定輸數!點知都有offer 我都見過佢個女,又唔係特別趣致,個樣及行為更唔係醒目!佢亦唔係GH舊生,亦冇宗教Background,亦唔識教職員!但佢同佢先生都係公務員,我覺得佢個女被取錄係因為呢個原因 所以我都想統計下有offer但冇其他背景support的小朋友,家長是否公務員或者是但一個係(Dad or Mum)的小朋友都只係waiting? 多謝大家幫忙!

2    0    0    0

原帖由 luilui007 於 31/12/2010 22:50 發表
係公務員又點, 唔係又點, 這是最主要因素嗎?
好多人會好多疑問點解唔收佢, 但好多野做到啦, 唱歌啦,答問題啦, 點點點...
但大家有無諗過學位真係唔多足夠, 不一定是女兒不好或好好, 但噤樣踐朋友個女認真夠朋友...( ...

我亦只係講出事實及我個人見解同大家分析及討論,並無踐踏或冒犯朋友個女 ,相信你地見工時都會遇到類似問題吧,如果你自己係老闆,來見工的人能力差不多,你都會請個順眼啲,smart啲or靚啲吧 !如果不是,你考慮的另外因素就係人事關係吧(例如要請的人是否有人介紹......etc),呢個係現實世界,相信除了我,其他waiting的媽咪都想知下未能offer的原因,我只係提出我的一個疑問出來同大家分享及統計一下,但有其他人卻離題或focus係其他方面來挑撥中傷,最後我想講一句會計師係計數叻,點解一定要代表英文都叻?我並冇冒犯大家及那位會計師媽咪/daddy的意思,因我自己英文都唔好!希望大家唔好再針對响微不足道的地方,有位媽咪/daddy講得啱,大家都只係緊張自己的仔女,而呢個BK只係一個平台比大家抒發對幼稚園的見解吧,無謂針峰相對!

原帖由 kitmantsoi 於 31/12/2010 13:18 發表
你踩得你朋友個女咁盡...."又唔係特別趣致,個樣及行為更唔係醒目!"
真夠朋友....

我亦只係講出事實及我個人見解同大家分析及討論,並無踐踏或冒犯朋友個女 ,相信你地見工時都會遇到類似問題吧,如果你自己係老闆,來見工的人能力差不多,你都會請個順眼啲,smart啲or靚啲吧 !如果不是,你考慮的另外因素就係人事關係吧(例如要請的人是否有人介紹......etc),呢個係現實世界,相信除了我,其他waiting的媽咪都想知下未能offer的原因,我只係提出我的一個疑問出來同大家分享及統計一下,但有其他人卻離題或focus係其他方面來挑撥中傷,最後我想講一句會計師係計數叻,點解一定要代表英文都叻?我並冇冒犯大家及那位會計師媽咪/daddy的意思,因我自己英文都唔好!希望大家唔好再針對响微不足道的地方,有位媽咪/daddy講得啱,大家都只係緊張自己的仔女,而呢個BK只係一個平台比大家抒發對幼稚園的見解吧,無謂針峰相對!
‹ 上一主題|下一主題