用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見... ...
樓主: avbee
go

1月26日今日中學校長學校講完轉直資...有D意見...   [複製鏈接]

好一個假諮詢會, 完全冇諗過聽家長意見, 純粹想製造假象俾教育局睇已經充分諮詢咗家長, 其實小學嘅家長有如被人賣豬仔, 所以學校應該認真考慮而家已經入咗小學嘅同學, 如果將來只要肯俾學費, 就可以沿用現在中學嘅入學條件, 否則等於雙重懲罰已入學嘅小學生

其實協恩嘅經驗好值得借鏡,當時就係有一班家長不滿,一直投訴去教育局,逼到學校要正正經經坐低同佢地對話,因為學校知道如果家長繼續反對,教育局係唔會批佢地個申請嘅,仲有最後一着可以搵立法會議員或者傳媒介入,因為而家呢啲假諮詢真係好粗暴

大家睇睇呢個post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

大家有冇覺得今次所謂諮詢會嘅安排好特別,首先要每個出席嘅家長要憑票入場,而且中學校長寧願重複講六次一樣嘅內容都唔肯安排喺中學禮堂一次過俾六級小學嘅家長一齊聽兼問問題,其實好明顯學校驚有外人或者記者混入會場同埋唔想俾機會家長喺會上問一啲校長唔識答嘅問題,因為根本成個決定都未經深思熟慮,仲有中學校長成日攞st. paul convent嚟做例子,但係佢有冇諗過校舍設施同師資比起st. paul convent差一大截,佢憑乜收人二萬五蚊一年,根本成件事就係黑箱作業,暗渡陳倉

piggy-ma  校舍設施 - 各花入各眼, 當日帶 Daddy & daughter 到 Convent, Daddy 當下說較喜歡 SPSS 的設施  發表於 13-1-29 09:05

princessally 發表於 13-1-29 10:39
其實小學已經好努力去加強音樂和體育方面嘅訓練!可能因為一年級,所以沒有太多選擇?!現在其實有管樂班(woo ...

其實我一啲都唔覺得SPPCS間學校唔好, 就算4測2考都適應到, SPSS原本更加係我地夢寐以求嘅中學, 因為係一條龍兼津貼學校

今次最不滿嘅係中小學合謀搞咗個假諮詢會, 目的係好明顯係想暗渡陳倉去申請轉直資, 成個過程受影響嘅家長完全無機會問問題, 學校又無交代將來收咗嘅學費點樣用法, 淨係講話會請一個教育心理學家, 詳細嘅學校發展計劃完全無交代, 感覺上我地將來每個學生家長每年夾二萬五千蚊去請一個教育心理學家

只要諗一諗, 中學2014年轉直資後, 第一年會收到450萬學費(未計政府撥款), 第二年900萬...第六年(所有班級轉直資)接近三千萬, 一個非常龐大的數目, 但係中學校長到而家淨係話會請一個心理學家, 唔通佢地想學其他直資學校咁攞啲錢嚟買樓投資, 定係有其他用途未同我地講?抑或根本仲未諗?如果成個計劃而家仲有咁多疑問, 學校而家去申請轉直資會唔會倉卒咗啲呢? 如果學校喺2月28日申請轉直資嘅deadline之前都解答唔到我地嘅疑問, 我地呢啲受影響嘅小學家長又點可以盲目支持呢個方案呢?

baby_fat 發表於 13-1-29 15:47
回復 NatalieBaby 的帖子

睇完YOUTUBE恊恩舊生有關轉直資的心聲之後,竟然無一個係反對直資,實在太可怕了.  ...
第一, 套片係協恩自己拍嘅, 第二, 因為嗰啲全部係舊生, 直唔直資根本同佢地無關, 所以學校叫佢地返去講乜就講乜

daisy17772 發表於 13-1-29 17:04
How do you know Feb 28 , 2013 is the deadline for applying in order to enable SPSS to become DSS 201 ...
The Deadline for application was mentioned in the attached news:-
http://news.sina.com.hk/news/20121228/-2-2858397/1.html

laumanwinnie 發表於 13-1-30 11:58
中學那邊什麼都沒有講, 我都好想知道轉了直資, 是否好似COVENT 一樣,
選科不用靠分數, 只要有興趣就可以 ...

唔係嘛, 仲有唔夠一個月就deadline, 反而中學嗰邊乜都未講? 而家讀緊小學都仲可以話第時唔揀佢啫, 但係而家讀緊中學嗰啲冇得揀噃, 唔通中學真係諗住學費照收但係乜都唔變, 定係連諗都未諗就去申請?

pooh仔 發表於 13-1-30 12:22
我覺得中學為要趕快在死期前申請轉直資,而家咪急急腳開個假咨詢會嚟要我哋哽

...

司馬昭之心, 路人皆見!

piggy-ma 發表於 13-1-31 14:21
回復 MrsYing 的帖子

小女升中時,都是爭取99個位。當日全級140人爭取99個位,今天全級幾多同學?
可是中學校長係所謂嘅"諮詢會"完全無介紹過將來嘅選科安排噃, 校長只係話會參考Convent嘅收費水平同埋學費減免機制, 校長話將來會著重品德教育, 佢從來無話過學制上會跟Convent喎, piggy-ma你係咪有多啲資料提供呀?

piggy-ma 發表於 13-1-31 15:42
回復 daisy17772 的帖子

老實講,學校一向低調加保守。
piggy-ma請問你話SPSS會跟Convent模式係學校同你地講定係你一廂情願覺得會發生呢? 如果係後者, 請你不要再講"That's why 我羨慕你們" 呢啲風涼話, 否則只會令我地覺得你同學校做媒做得好出面喔!

piggy-ma 發表於 13-1-31 16:06
唔一定要學Convent,你可以看看聖心、BPS、SSGS even男校皇仁、華仁開幾多科。

見賢思齊,學Convent讀少幾 ...
我地而家唔係反對中學轉直資噃, 我地係因為太多疑問唔知去邊到得到答案, 你唔係真係覺得我地應該去參考其他學校嘅模式然後去估將來中學嘅模式嘛?乜SPSS真係"低調"到咁咩?

仲有我冇諗過囡囡求其可以"碌"過隔離中學讀, 我會一如既往鞭策囡囡嘅學業成績, 但係我覺得中學應該豁免現時受影響同學嘅面試要求, 試諗吓當年如果你囡囡臨升中前學校先話要你過多面試一關, 你覺得公唔公平呢?

唔通係……

回復 Rattie 的帖子

請不要轉移視線去$到, 我話咗如果學校可以增加透明度, 豁免受影響SPCCS學生入學面試同埋承諾99個位俾小學, 為咗囡囡嘅將來, $我願意俾, 但係我而家諗極唔明究竟囡囡喺學校做錯乜嘢, 遲幾年到佢升中學時要罰佢交學費同接受多一次面試

Rattie 發表於 13-2-1 13:44
唉,阿女讀咗小學六年,我對間學校好有歸屬感,雖然有的政策唔認同,但在大前提( 直屬99個位)下,我都覺 ...
我睇完你篇回覆, 似乎你係SPCS家長唔係SPSS家長噃, 我有冇理解錯呢?

同意

2月23日攞成績表,係咪可以搞一次公投呢?

pooh仔 發表於 13-2-4 23:58
贊成公投
公投只需有三個選擇,贊成、反對、無意見,以免俾學校再一次強姦民意,同埋應該由家教會安排,咁先夠中立

回復 pomerol 的帖子

如果中學可以坦坦白白, 清清楚楚咁將成個直資計劃嘅理據同內容向家長交代, 而我聽後又覺得係對囡囡好嘅, 我都會考慮支持, 但係直到呢一刻中學校長繼續選擇逃避面對公眾, 我暫時搵唔到理由去支持
‹ 上一主題|下一主題