用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 臨近考試功課比平時還要多-2年級
go

臨近考試功課比平時還要多-2年級 [複製鏈接]

iwon888 發表於 11-11-9 20:30
臨近考試功課比平時還要多,好似教唔切監硬趕住教咁....
下星期就考試,日日咁多功課做,連要考d 嘢都未教 ...

唔知點解,這個星期的功課比假期(新年,聖誕)還多!造完功課已沒有時間溫習。其他班已教完書,並在溫習考試,女兒那班仍在教書和造功課。下星期考試,怎麼辦? 有無人知道發生什麼事?到底是學校、老師還是學生有問題?

回復 婕婕媽 的帖子

囡囡昨天功課量如下:
中文科:改進評
英文科:WS Corr and WS, FA Tomorrow (21/2)
Maths: WS Corr, Bk P22-29, Ex 1-2, TSA P48,49, 作業12-14, 改P9-11

今日功課: (少D)
英文科en + Corr, Ws Corr
Maths: Bk P44-47, TSA P10-15 + Corr

真係人都Din, 今日先教方向, 下星期就考試, 你話怎麼辦?

回復 婕婕媽 的帖子

婕婕媽

英文, 數學教晒。因為WS很多都要, 所以+埋便很多了。英文ws corr有些是一個月前的功課, 不是額外俾d練習。數學現在才鈔票, 硬幣, 抓換和方向, 下星期就考試, 怎麼辦? 上學已經是這, 個學期又是這, 到底學校發生什麼? Touch wood, 真的希望第三學期也是這樣。

This message is deleted

婕婕媽 發表於 12-2-24 10:19
hungrybaby

如有懷問, 可老師傾下, 我個班冇乜呢個問題, 會唔會因為要就全班小朋友既進度, 聽聞有班都係今 ...
婕婕媽

我所知,至少班這個星期已教書星期習溫。我個囡班,功課,考試 (上學已經是這)已是最後一,有些ws+功課還未派回,都唔知點溫習,如果考試考到這些計分?

機會一定老師傾傾。

聽聞有班都係今個星期先教緊方向:
可能是我個囡班。

‹ 上一主題|下一主題