用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

band two 係咪同同區同學一齊抽?
同區band one 都難入, band two點解有機會抽?

原帖由 Odin 於 10-7-17 10:15 發表
band one - 必收
band two - 要抽籤
band three - 一定唔收

一百三十幾人 - 係指band one必獲派學生
十零人 - 尖子加上一d特殊才藝學生
廿零三十人 - band two抽籤獲派
所以喇小P6最尾都會有一百七十幾八十人幾上下 ...

其實band two勉强過到馬路都好辛苦, collage自行收嗰d都係其他小學的精英, band one頭學生, band two學生同佢地有更大距離, 成績差少少的真係好大壓力喎。

喇小band two的成績同普通的一間小學band 1 差不多 如果係就過哂馬路啦

書院成績好嗰批大多唔係喇小上, 以往10A狀元都係小學插班或中一考入去, 呢個係事實。

自行收生階段學校有100%决定權去收邊位學生(約90-100人), brother patrick仲會見哂所有自行會收的學生tim, 完全有決定權。

唔明點解LS band two=普通學校band one, 如果係o甘點解LSC寧收校外生唔收哂喇小band two生? 點解書院唔同喇小結龍? 答案大家心中有數。

好多人以為入左名小學成績一定標青, 高人一等, 有人仲為左多5分個個星期返教會信教, 或搬屋等派位, 係咪大家神化左呢d學校呢? 名校都有band 2/3學生, 讀書靠自己。

一間有名氣的, 常出狀元的中學自然大把人爭住入去讀, 千挑百選下入到去都係成績標青既一羣, 出狀元一d都唔奇。

是否名小學出嚟一定高人一等呢? band 2=別人band 1?

唔知嗰批過唔到馬路的小六生對Lasallian Spirit有何感想? 尤其嗰句we value each boy as a child of God with an eternal destiny. We pay special attention to those less gifted and disadvantaged.

就算最後階段的叩門位, 喇小都冇着數, 要和其他小六生一齊考筆試定勝負, 有d連考既機會都無。

Odin, 請問吓如果喇小組別二學生將比其他小學的學生獲多一次抽籤機會,不是所有同區band one 學生揀完才到band two嗎? 到band two揀時LSC還有位嗎? sorry! 唔係好明

你指""某些小學較低組別(如band 2/3)的學生,比另一些小學組別一(band 1)的學生有較佳的學術水平""

如果我個仔係LSPS係classified as band 3學生, 如果放佢喺同區另一小學會唔會classified as band one學生??是否因為呀仔喺LSPS 超級小學畢業, 所以才會派左去band THREE 中學?

入到wong fut nam都好吖

希望喇沙新校長可以提升校內老師的英語水平, 返左幾日學, 呀仔話大部份老師的英文都好 我唔明一間名校英中會有o甘既情况!

暫時唔見有歐洲同南亞裔人士教, 每cycle只有2堂NET教oral, 希望高年班的老師會唔同啦, 因囝囝由英小上, 有d唔慣, 佢話覺得老師講得好辛苦, 又句句加"啦""呢", 聽呀仔講完好 .

原帖由 ha8mo 於 10-9-10 09:54 發表
佢都冇話「英文老師」英文唔好

原帖由 overview 於 10-9-10 09:36 發表
小學部d英文老師好好多喎, 就算係中國人都完全無香港口音, NET往年都只得一個.

上到中學, 大家唔好expect靠老師, 唔係點會出邊d補習天皇咁好生意呢   

...

"小學部d英文老師好好多喎, 就算係中國人都完全無香港口音" sorry........ I doubt it. I believe some of them were eduated overseas. Unless they were born overseas, they could hardly get rid of their accent.

無香港口音 is consider as NET, I think speaking with香港口音 is fine provided that pronunciation is correct and fluent.

補習 is another issue, I always think 補習 is time consuming . Is it nessarary? What do they teach in  補習 class? If they just teach the same thing which has been gone through in class, 補習 is really wasting time. I always tell my son to pay attention in class. That's it.

I heard 補習天皇 is for exam techniques.

One thing I'd like to clarify is that I am not saying any of the teachers are no good. I just query their eng proficiency. After all, it is an EMI secondary school.
‹ 上一主題|下一主題