用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有細B既家長........
樓主: GAT
go

有細B既家長........ [複製鏈接]

好同意SUMYEEMA1既講法, 如果十二月既超細B, 大小肌肉發展真係會差少少!!試諗下,比起一月出世既BB, 相差十一個月, 没可能發展相同.

有人話"現在家長想嬴在起點", 但係對於細b既父母, 佢地只會想自己小朋友活在公平競爭中.

十月後出生的小朋友, 往往連競爭的機會都失去, 因為大部份學校(不止出名的學校,連普通幼稚園)也鍾情大b. 聽說有的已經post了不會給表十月後bb, 有拿到表的家長發覺學校會先數大b...

不過如果十二月bb但生長得高大, 發展和同齡的接近, 我相信父母都不會作出repeat/ 遅一年報名的決定吧!!!

祝福各位家長, 為子女考到心儀學校!

原帖由 Sumyeema1 於 11-2-24 12:15 發表
以前都講過做大B 的好處。  我兩個小朋友都是 Dec B, 兩個都是 2 歲入讀 Nursery, 家姐做過細 B, 表現真的和年頭大 B相差甚遠,后來重讀K1。 弟弟今年做大 B 考 K1.

我的出發點,除了 target 比較熱門的學校外,更重要的 ...

原帖由 cincin_ko 於 11-2-25 01:05 發表

死la~~ 我囡囡係12月中bb, 佢有一間英文幼稚園收佢讀pn 插班, 但係佢係細碼bb, 被動, 細胆, 慢熱型, 當初同佢報, 係唔想佢side 左半年在家, 等佢去學下野, 到佢讀K1 時再以大b身份再報下d好學校, 如果好彩好好學校 ...

cincin_ko, 唔洗咁擔心架!!等你bb返左學, 觀察下佢既發展, bb發展真係一日千里架!到時再問下老師意見!
我囡囡起初同你囡囡一模一樣, 你只要多d同佢去街街, 見多d人, 慢慢佢會大胆同主動架啦. 到時你會驚左佢既大胆 :)

意見只作參考, 唔可以一概而論架...你要加油努力, 囡囡好快叻到嚇親你呀:)
‹ 上一主題|下一主題