用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2009 P1 [複製鏈接]

my daughter's got accepted, anyone else?
   0    0    0    0

Thanks Cheungll!

Yes I understand other parents' feeling as I had worried for 5 years myself.

So far I have only contacted 1 classmate of my daughter who has got accepted too.  

Once I get more info I will post.

BTW my daughter has 20 marks.

原帖由 cheungll 於 08-11-24 14:37 發表

Congratulations!!
Your daughter is from HY Kindergarten, right?
Do you know how many from HYK have been accepted in this round? People often ask about such info, so if you can share, it may help some ...

Thanks Bobo mum!  It is very lucky as if Tung Tung has to compete in the 3rd round I am sure she has no chance.  Did Bobo choose HYPS or other school?  Do you know any other classmates's got accepted?  

原帖由 BoBo-mum 於 08-11-24 14:54 發表
YN,

Congratulations to tung tung!!!

我仲好似發緊夢。大家註左末?我下午去。

請問有無人去左註冊?我頭先去,只係填張表交張相、envelop 之類,學校無野俾我(例如取錄信, receipt之類),淨係話7月會有資料寄俾我,感覺好唔踏實咁。

如果未去既記住帶筆填 form。

Thanks for the detailed info.!  Language 同 swim,阿女都有學,唔知協幼教的phonics夠唔夠呢?使唔使另外學? Thanks!

我同意 cheungll 的講法,而且或者小朋友唔捨得自己的幼稚園所以對新學校有 negative feeling,我諗你唔好逼佢鐘意,我相信過一段時間,esp when 你話俾人知派到 HY 係人都話好時女女都會有唔同 thoughts.

睇左pm,你女女又有 point 噃,如果佢咁鐘意英普咁又真係應該諗諗,HY可能滿足唔到佢。

咁其實你鐘意HY的原因又係咩呢?

原帖由 safarimama 於 08-11-27 17:53 發表
Hi YN,

Pls check pm!

我同各位諗法有D唔同。HY係好學校,但唔一定適合所有人。Sarfarimama女女想有英普,而佢能力係可以學多D/深D,咁真係要諗清楚。多認識學校會對怕新環境的小朋友有幫助,但學術同課程係定左的,如果唔鐘意呢點,係唔會因為多認識學校就鐘意學校的。如果小朋友本身較叻,咁讀程度高的學校可以滿足到他的求欲,相反讀HY可能會悶。

That's why I asked Sarfarimama 鐘意HY的原因。

No need for tickets to the Fun Fair.  You can come anytime from 10:00 to sunset.  We have game stalls, snacks, soveniors..., a great day of HY every year.
原帖由 safarimama 於 08-11-28 15:05 發表
好多謝大家! 我會好好"感化"我個女! 好想女兒能開心地加入協恩大家庭!

請問OPEN DAY 要唔要攞入場卷先呀?

如果咁我都希望你女女最後會鐘意。

原帖由 safarimama 於 08-11-28 15:31 發表
HI YN,

我從來都唔覺得阿女嗰D叫叻, 佢只是比較同年早熟好多和較為表現隱定, 但思想就較帶點負面.... ! 三歲時有位兒童教育工作者叫我比佢多些去如主日學的地方, 吸收吓正能量, 和令佢"童"化D.  我鐘意協恩是我覺得 ...

不會動輒因為他們的論盡便罰這罰那的

"不會動輒因為他們的論盡便罰這罰那的"

太好啦,我女都好烏龍架。

有褓母車去荃灣的,唔使擔心。
原帖由 Wingmum 於 08-12-1 10:00 發表
大家好! 小女都是今年的幸運兒, 20分入了, 感謝主! 現正考慮為了她今後六年(可能12年)之學校生活, 會否搬往較近學校的地方? 但其實我住在荃灣十幾年, 又不想離開, 請問各位有沒有校車路線表? 想在開學前決定, 請大家 ...

路線我就無keep,而且有都唔一定準,因為要就小朋友上落地點,唔會年年一樣。我知係因為我女在協幼依家都搭緊荃灣嗰架褓母車,佢地會盡量就到最近屋企上落車的,而且唔止一間公司有車去荃灣,所以唔使擔心一定有得搭。

原帖由 Wingmum 於 08-12-1 17:31 發表
Dear YN,
謝謝回覆! 請問你知道荃灣校車路線嗎?  
看到這裡這麼多熱心的家長, 真的很感動! 今後要多多指教呀!

協恩係津校,係政府派位的,並不能考入。首輪條件係最低消費20分,第二輪睇彩數。
原帖由 bobo0529 於 09-5-20 23:09 發表
各位太太,

同大家打個招呼!! 你地好啊!! 我想請教你地點樣可以考到協小呢?? 需要家長和小朋友有咩條件呢? 我囡囡今年讀緊k2(藍田佛教金麗幼稚園), 同時只得15分. 請問可以指教吓我這個爸爸嗎?? 多謝!! ...
‹ 上一主題|下一主題