用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學畢業禮
go

小學畢業禮 [複製鏈接]

昨天去左阿仔既畢業禮,可以講真係好失望,其實已經知道自己個仔唔會有機會上台攞獎同埋表演,但作為家長請一日假去阿仔既小學畢業禮無非都係想感受吓,阿仔终於都畢業了這個情景,但居然全體畢業生同我地班家長一樣,純粹到場觀禮同睇表演,睇人地攞獎,睇一至六年班d 精英表演,睇見好多家長預備好相機,view cam 一直到最後都無用過,問心個句真係好唔開心,或者我out 啦,可能依家d 學校根本在畢業禮上唔會安排畢業學生上台啦,但係成個過程連唱校歌同埋say goodbye 都無,我真係唔知算唔算係畢業禮囉,成場我只係覺得去左一個show 仲要係無我個仔份....
   0    0    0    0

我唔開心既主因就是覺得畢業禮主角係班畢業生,無論佢地過去有沒有獎,有沒有出色的表演,但已經係小學階段既完結,可不可以給每人一個機會上一上台,比大家拍一個照,唱一首校歌代表他們對母校的懷念?我明白學校可能留番在結業禮,在畢業茶會才攪這些事情,但那個時候我地班家長不會在場,再不會有這個機會同小朋友一同感受,所以才會這麼不開心....一直對這間學校都很失望,但點都估唔到連畢業禮都如此...(only 個人感受)

原帖由 idy926 於 10-6-22 18:16 發表
有無搞錯?其實係咪好多小學都係咁㗎?
我諗你果間緊係出名嘅小學,或者極想出名啦,為show表現比校監校董睇,吾理大多數學生同家長感受,淨係勁boil一班精英,唉!我都覺得好吾得...

...

我都想知其他學校是否都係咁,至於名校我個仔果間都唔算,最多都係地區上比較有名,但就同意你講佢想出名囉...

原帖由 一家的太陽 於 10-6-22 20:36 發表
阿仔學校既畢業禮尚未舉行,不過兩個星期前有畢業宿營.
宿營第二晚有家長探營,並舉行了畢業晚會.
各班都有自備節目表演,個個同學都有上台,大家情緒高漲,真情流露,好多同學同班主任都有喊,大家捨不得學校,捨不得老師和 ...

就係咁班畢業生才會有感受,我個仔間學校上學期已經去左畢業營,成班學生咪當去左一次旅行,感受?當然無啦~~

原帖由 CrabPincers 於 10-6-23 10:07 發表
wahaaaaa 我無請假去呀..............我連畢業聚餐都無去, 呀女自己一個去得啦.....

早知我都唔去啦~~

原帖由 Charmainetowin 於 10-6-23 20:40 發表
我學校會安排所有同學上台領畢業証書,又安排學生唱離情之歌,更有老師預錄說話的片段播放,仲有個神秘節目俾家長,相信氣氛會不錯呢?希望家長同學生都感受到我們的心意啦! ...

有你地站在家長既立場去辦既畢業禮,已經好值得讚啦,家長同學生一定會感受得到的,good luck~~

原帖由 happyvalley 於 10-6-23 23:18 發表

算 la!Band-1 畢業禮,學校沖要搵客仔,搵 d 精英。

同意

原帖由 Charmainetowin 於 10-6-28 01:17 發表

昨天畢業禮完滿結束喇,現場氣氛很好,家長同學生都能受,到感染,我們準備了康乃馨給學生一邊唱 “真的愛你” 一邊送花給在座的嘉賓同家長,加埋學生成長片段同老師心底話,最後有些學生和家長都忍不住喊了出來呢,作為 ...

多一點站在對方立場去做一d野,出來既後果便會得到人家的支持,加油~~也羨慕你地有一個難忘的畢業禮....
‹ 上一主題|下一主題