用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) ...
go

"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) [複製鏈接]

原帖由 sohpinkss 於 11-4-21 23:52 發表
方心淑都收左我囡囡
8月尾開學!!!

原帖由 wbbg 於 11-4-27 13:23 發表
請問咩叫 I/E/S 位

http://hk.myblog.yahoo.com/peggy-ing/article?mid=52

原帖由 sohpinkss 於 11-5-4 00:17 發表

我都係今年2月先排JA

我早你一個月排 ,4月見CAC 醫生話出年4月會知道入讀咩位,出年9月開學。

原帖由 Roseyuen 於 11-5-9 12:54 發表

點解你可以咁快見CAC 醫生, 唔係話要等半年架嗎?

我每星期都打去cac問有無空位可以提早比阿仔做評估,打左幾次,又真係剛好有人取消唔去,就提早左喇~

原帖由 debby1105 於 11-5-15 15:02 發表
如果BB只係4個半月,會唔會已經知道係發展遲緩? 作為家長,可以做D咩?

我就係阿仔6個月開始學得佢慢(我參考發展里程碑).不過嗰時仲好細,諗住比d時間阿仔.不過去到12月左右就發覺已經跟唔上個發展里程碑&與同齡bb既表現好唔同。

可以做咩?
叫健康院轉介->政府兒科->轉介信排政府既體能智力測驗中-->政府醫院物理治療/職業治療

原帖由 沖廁 於 11-5-29 16:43 發表
女女排倒i位了
想幫女女報d暑期親子outing, 有冇人知邊度仲有得報呀

請問一下,你呀女排 i 位排左幾耐?

回復 41# autunmbb 的帖子

恭喜哂~
出年派位咁快就知? CAC醫生同我講要出年3、4月再見阿仔,再按佢情況安排派位。

原帖由 yookko 於 11-7-2 22:07 發表
好耐冇入來這個討論區了,但見到這個標題,忍不住分享下小兒的情況,希望大家互相鼓勵

小兒於1歲3個月已被診斷為global development delay,什麼手指指,牙牙學語都沒有,從沒有爬過,16個月才懂行,2歲半才懂單字,就連i位 ...

好鼓舞既分享~

私人s位唔收我阿仔.因為未識行,唔知邊間會收呢 ?

原帖由 kingbbsam 於 11-7-13 13:04 發表

除左大小肌肉, 整體都遲, 即社交, 理解, 認知

我報最普通個種, 即一堂之中包含大小遊戲, 唱遊, 訓練自理能力, 紀律, 我個心偏向報細B班

你同阿仔上左個playgroup未?佢enjoy嗎?

我曾經去試一個以”運動”做主題既playgroup,當然係試左無報.因為阿仔未識行,要佢”行”已經未得,唔好講話一連串既高難度動作。

亦都打過去d”出名”既playgroup問,感覺d導師賺錢.叫我報細d既班.等我阿仔唔會同人好大分別,又話好快full,叫我快d比錢,一比就幾千蚊。當然我無報。

之後我同阿仔報過普通”咩主題都有d”既playgroup,報既時間已經講我阿仔未識行,上堂時都係得我阿仔一個未識行,不過佢又enjoy,又同到其他小朋友互動到。真係咩都類型既都要試過先知適唔適合。

原帖由 weiwai 於 11-10-26 14:18 發表
大家有冇建議,
我可以做d咩/報d咩課程
可以幫助呀女ge語言表達呀?

非牟利機構如基督教服務處/協康/東華三院等.好多言語治療訓練 or playgroup。

e.g. 心橋計劃
http://www.pbridge.hk/hkcs/chi/news.php

回復 cecilau 的帖子

上小一,大人同細路都係面對新階段.忙嗎 ? 多唔多功課做 ?

‹ 上一主題|下一主題