用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

Re: 全港最難入幼稚園排名

絕對同意!ST.PAUL真係好難入
天瑜 寫道:
........
香港區代表: SPN (聖保祿幼兒園) & SPK (聖保祿幼稚園)

另外我覺得香港區聖心同聖瑪加利大都幾難入;
九龍區我覺得ST.CAT同根德園亦都難入;

培正唔係我杯茶,因為我覺得培正程度較淺,而且最重要係中文學校,雖然係一條龍但我都唔會考慮。
寶山就更加啦,學費唔係我地D平民百姓可以負擔
waihinma 寫道:
培正比ST.CAT同根德園更難入, 因有直屬小學多人申請.

由 may1668 於 2007-01-30 11:05:45
另外我覺得香港區聖心同聖瑪加利大都幾難入;
九龍區我覺得ST.CAT同根德園亦都難入;

唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!

不如又咁講啦,唔係只睇收生人數,仲要睇埋申請人數,假設100人申請收100人,同1000人申請收500人,你話邊個難入?
我地都唔知培正同ST.CAT確實申請人數,培正都好多人申請,但我睇過得好多討論大部份家長如果要揀九龍塘的學校多數都係KV & ST.CAT,可能同培正係中文學校有關。
八掛問下,我想問咁培正同ST.CAT有無收到你小朋友?

enyay 寫道:
講真,st. cat每年收680人,而培正每年收240人。單睇數據,應該培正會難入d。

[quote]
may1668 寫道:
唔係問難唔難考,係難唔難入-
就算問題簡單都好,多人申請的都係難入,因為機會小左
[quote]
enyay 寫道:
培正同St. Cat.我都考過,但我唔覺得St. Cat難考,問的問題都好reasonable.

而培正就較難judge,因為家長都唔會知佢考嘜!!
[/quote][/quote]

heman415
可否講出你對PC及KV的考慮點?

我又無話你有偏見,駛唔駛見勞氣呀
大家討論下總有唔同見解,講到唔o岩聽的就發皮四,
『培正咁咁咁難考都比你小朋友考到,真係叻呀!』咁o岩聽未呀?
enyay 寫道:
兩間都收!所以我沒需要對某間學校存有偏見!

而我相信培正的application唔會比SC少!

雖然數據顯示係比較培正難入,但一開始其他媽咪未提供數據前你都已經企晒係培正個邊講野,真係唔知邊個妄下判斷-
‹ 上一主題|下一主題