用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

各位媽咪 :

還有兩星期開學啦,你地準備哂未.不如大家互相提交流下.

1    0    0    0

囡囡尚未完成「閱讀約章」,希望這星期可完成.
另外,有關橙色頭飾我都搜集一些,總之行街shopping時,一見到純橙就買.寶靈街賣頭飾d事頭婆真係好鬼smart,一見到我看實橙色頭飾,第一句就話"放心啦,可以返學用嫁",因為佢地知道是st. mary 用的. 如果有媽咪在長沙灣返工,可行下長沙灣廣場有一檔都有幾多款式,但要自己再配拾.
我未決定只包書本(不包練習), 還是全部包哂.
其實還有許多瑣碎事項,請大家要互相提點.
趕住放工, 明天再傾.

原文章由 Marians 於 07-8-28 15:09 硐表
家長們

按照傳統,開學頭兩天,新生家長可親送女兒入classroom, 如果家長打算送女兒返學,不妨帶定相機留下難忘的時刻, 家長不能在房內只可在門口,也要小心影了別人的孩子。

若是駕駛的,我記得那兩天門口特別煩忙,小 ...

Thanks!  

But how long can we stay outside the classroom ?

原文章由 gabriela0407 於 07-8-27 23:48 硐表
HI Boots,

有嫁, 泳天泳會 www.wtsc.com.hk , 已經出了課程單張9月1日已有堂上, 一年級可參加嫁la, 快d睇睇岩唔岩.

請問是否一家要參加泳班? 囡囡曾經參加過YMCA,但最終喊住唔想學停左. 所以有D擔心到時佢又喊住唔學就死啦.

Marians :

Thanks!

Marians,

Thanks a lots .

原文章由 Marians 於 07-8-29 16:14 硐表
新生家長們

請上校綱看最新消息!

Marians

剛剛收到 st. mary 電話,問我囡囡改左英文名未, 因為佢地要做名咭. 好采上兩個星期與囡囡一齊改好左,如果唔係都唔知點答個miss. 跟住我多口順便問家長們是否在第一二天可倍同小朋友入課室,她說沒有收到有關通告, 家長只可倍同到禮堂上早會.

報告完畢. : :

9月4日最新消息 :

請各位一年級同學注意:本學年 Reading-Pal  閱讀計劃將於9月10日開始。

請問 Reading-pal 是否代表 我們巳參加的 my english-pal ?

Anyone knows? Thanks.

Hi joymama,

My girl is also 1D, 多多指教.

"WTE" I guess may be stand for Welcom to English but not sure. I don't think it's 單雙週科目,因單雙週科目是有 "(  )" or "______"  代表才是.
今週是雙週,在手冊時間表有一欄有顯示.

原文章由 joymama 於 07-9-4 16:33 硐表
Dear all,

我見 時間表 English 下面寫住 "WTE",
What is "WTE" stand for?
是否單雙週科目?
另外, 今週是否週2, 即雙週?

小囡 1D, 多多指教.

Thanks!
joymama

原文章由 antsusanna 於 07-9-4 14:37 硐表

Yes.  I think so.  In fact, I would have thought the scheme has started since summer holiday given  
there are score showing top ten students?

Anyway, don't pay much attention to the score.  The
k ...

antsusanna,

Thanks your reply, my girl enjoys to do everyday.
My girl in 1D, 多多指教.

It doesn't matter 啦, 最緊要大家有心,互相交流,互相提點.

原文章由 Boots 於 07-9-5 17:02 硐表

WaiMa,

You are so great
我本來都想make a name list,點知比你快一步.

"Boots, 囡囡話校長叫佢地最好剪短頭髮"
========================

如果真係要剪短哂,囡囡實喊都唔想返學.
記起之前我在寶靈街買頭飾時, 有個事頭婆話以前個校長無咁嚴,頭飾夾雜少少其他色都可以. 但換了這一個新校長就嚴好多,一定要純橙色.如果係咁,我都驚真係要強制性剪短就慘啦.

囡囡這兩天都找到同學仔一起到操場食野同玩,睇來都好開心.暫時都好適應. :)

Waima,
多謝你既關心,這都是我既多心.

原文章由 WaiMa 於 07-9-7 11:04 硐表
Boots & wingnam-ma

校長沒有堅持小朋友剪頭髮,所以你地小朋友喜歡留長頭髮,就唔好強迫佢地剪短。

timaliceching,

其實我囡囡d同學仔都是以前同一間的幼稚園老同學,需然唔同班但佢地一小息就一齊落操場食野同傾計,但是都試過找唔到佢地.
另外,有關 1D班應該都沒有教過什麼.因為手冊上都只是remind 帶書本,昨天就有劃過下晝. 你不用太擔心啦,第一個星期多數無mud野教,大家都 warm up 緊.

原文章由 timaliceching 於 07-9-7 11:14 硐表

wingnam-ma, Boots,

唉,如何是真的我想我個囡都一定喊,事關她最愛長頭髮,曾說過要留至腰。

你們的囡囡真好,有同學仔,我問囡囡小息做過甚麼,為甚麼帶的小食沒有吃,她竟說唔知,知不知道幾時小息,各科老師叫甚麼名字,上堂教了 ...

Hi, joymama,

My girl sit at (直) 第三行 - 由老師位數起 & (橫) 第三個位.
How about your girl ?

原文章由 joymama 於 07-9-7 11:21 硐表
我囡囡就揾到幼稚園同學玩,但吾同班.

至於頭飾, 校車 D 大姐姐都是用橙或藍波波.

joymama

2girlsmami,

My girl (1D) said as your girl said & they drew (not finished) yesterday, but teacher said no need to bring the picture back to school,I think they teach nothing this week, don't worry so much.
But I find the homework record from the website about the other class just like 1C or 1B, Maths & Chinese had be taught , there may be difference from each class.

原文章由 2girlsmami 於 07-9-7 15:39 硐表
我個女又係一樣.英文唱足三日歌, 問她其他科上堂做什麼, 她說什麼都沒有做, 什麼都沒有教 :cry: .
其他1D的同學真的嗎?

cinnamonbb,
我想派得比我地就應該可以參加, 照填照交,一定無問題禾.
囡囡填左 1)兒童畫, 2)體操, 3)敲豉樂.
你囡囡參加左什麼呀 ?

原文章由 cinnamonbb 於 07-9-7 17:28 硐表
請問你地有無報課餘興趣班? 上次迎新日好似話下學期先開始, 但現在又好似唔係.... 唔明!!!

[ 本文章最後由 wingnam-ma 於 07-9-7 17:54 編輯 ]

1D 班媽咪,

我囡囡書包d書&練習全部唔見哂,佢話老師叫佢地放係學校,請問係真唔係真 ??? 請回覆,等我有個安心.

No, 是自由性的.
其實我都掙扎緊比唔比囡囡參加, 因為我都想佢有多d群體生活及聽吓真理(我們不是天主教徒).

原文章由 cinnamonbb 於 07-9-7 22:21 硐表
各位家長:

今天見到通告說明天要去玫瑰堂, 真的? 還要逢星期六上堂???

Thanks ! 咁都無咁擔心.

原文章由 cypetrina 於 07-9-7 23:05 硐表

係呀,我囡囡d中文&數學全部同埋都交哂,都放在學校嘅櫃裡面.
‹ 上一主題|下一主題