用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 2007- St. Mary - Primary One
樓主: wingnam-ma
go

2007- St. Mary - Primary One [複製鏈接]

Boots,

Thanks! 我都好想同囡囡報, 但不會今天去, 因為未有準備.
May be 下兩個星期先. 唔知可唔可以呢?

囡囡(1D班)d書今天仍keep係學校,除了數學(因為有功課).呀女話今日中文教左第一課,但書本仍keep住係課室(因為唔哂做功課).請問其他班是否都是keep哂d書在學校.咁我怎樣同佢溫書,吾通要買多套書在家同佢溫?

antsusanna,
Your girl is also at class 1D, is it right? My daughter also left the science workbook in the classrom, I call her teacher & she told me that it doesn't matter as today science homework is so simple that only stick the right sticker on the workbook so my girl can do that tomorrow before the lesson start. And I've asked teacher if all the books need to leave at school, she told me that they've told the girls if there's nesscessary to take books for study at home, they can take them back at home or they can leave them at school if they feel no nesscessary for study. So so my girl left all books at school (except there's homework). And tonight I'll order her it should be to take the main subject Chinese, English & Maths books back at home for our study.
Does your girl also leave the science homework at school?

原文章由 antsusanna 於 07-9-10 15:27 硐表
My daughter just called my office and cried, she left the
homework in the drawer!! I calmed her down
and called the school, luckily, they allow my domestic
helper to get them back.  

I explained to ...

joymama,

Thanks your 溫馨提示, I just worry how to order my girl & she can understand.
Thanks a lot !:) :)

原文章由 joymama 於 07-9-10 17:35 硐表
1D ma

嘗試同小朋友講, 如果老師當天教過的課本, 就帶回來比媽咪和你温書.  我都是這樣和我囡囡講, 故今天有中文書帶回來.

joymama

timaliceching,

Thanks, I've told to my girl just like joymama said,she now understanding what need to take back at home.

原文章由 timaliceching 於 07-9-10 18:27 硐表

wingnam-ma ,
我個囡1B班只是將D作業放在課室櫃內,書本依舊帶回家,上星期我才幫囡囡溫過中文第一課。

點解今天學校website還末update ? 睇唔到今日有無功課.

又會咁Q ,我地確實幾有緣 :
joymama - 坐第三行,第一個位. (是否由老師位那邊數起 ?)
cyetrina    - 坐第三行,第二個位. (是否由老師位那邊數起 ?)
wingnam  - 坐第三行,第三個位. (由老師位數起.)

大家同一絛 line, 真係Q啦 .

原文章由 cypetrina 於 07-9-11 20:56 硐表
1D MaMa,
知唔知道"WI(NAME,CLASS; 1PAGE)"即係咩?

WINGNAM-MA & JOYMAMA,
我囡囡話自己坐第三行,第2個位.....係咪咁啱?

joymama,

你第一,二天有無同囡囡入課室? 在我記億及相片中,應該共有6行,每兩行痴堆一齊,頭4行橫坐位有5個(共20個位: 直4行 x 橫5行位),跟著第5&6行有橫6個位 (共12個位 : 直2行 x 橫6行位) , 即全班合共32人. Is it right?

原文章由 joymama 於 07-9-12 11:20 硐表
wingnam-ma

但囡囡話第三行有兩個小朋友? 叫佢畫課室 D 枱怎樣放, 她又吾識語

joymama

2007年9月12日最新消息

2007-2008年度各級家長會舉行日期及時間

年級

日期

時間

備註

一年級家長會

29-9-07()

下午2:30-5:30

請天主教學生家長出席下午2:00-2:30公教家長聚會

二年級家長會

26-10-07()

下午7:00-8:30

三年級家長會

9-11-07()

四年級家長會

16-11-07()

五年級家長會

23-11-07()

六年級升中選校家長會

(自行分配階段)

15-12-07()

下午2:00-4:00

六年級升中選校家長會

(統一派位階段)

23-4-08()

[ 本文章最後由 wingnam-ma 於 07-9-12 12:35 編輯 ]

joymama,

坐邊樹都無所謂啦,大家都係聖瑪莉一家人.

唔知家長會會講d mud 呢, 要長達3小時, 二年班媽咪可否提示下.

原文章由 joymama 於 07-9-12 13:26 硐表
wingnam-ma

多謝你的提示.
根據提示, 我畫了一幅課室圖, 原來佢是由門口開始數第二行,第一個位.  應該是對住寫手冊的黑板.

至於 29/9 的家長會, 是否真的長達三小時?  由2:30-3:30.

joymama

...

My girl left the Chinese workbook at school, luckily I've  1 set copy at home, so I ask her to do the copy one first. If tomorrow morning there's enough time, she can write the answer to the workbook or give the copy one to teacher if there is not enough time.

1C媽咪請幫忙 : (我代問的)

有關家課冊上的親子閱讀樂是否即是同步閱讀樂,同堆寫住 p.1,2 是代表教左要溫,還是要做功課?

請盡快回覆.      Thanks !

Jennifer,

Thanks a lot.

請問是否一定要自己帶檯墊,點解我無聽囡囡講過,吾係學校供應咩?
我自己帶飯,是否與學校訂飯不同呢?

原文章由 timaliceching 於 07-9-15 10:52 硐表

Boots,
你可以去家品店(如日本城)買一張膠枱墊,十蚊八蚊,叫囡囡帶回學校,食飯時用來墊枱,用完放在學校或帶回家,不過若然放在學校就要她自己清潔,唔知得唔得。
我都是自己帶飯,每天要工人辛苦D送飯給她,等二年級時才算。 ...

[ 本文章最後由 wingnam-ma 於 07-9-15 11:19 編輯 ]

timaliceching,
Thanks !
我自己帶飯,如果係咁,星期一先比呀囡帶一次,看看怎樣.

原文章由 timaliceching 於 07-9-15 15:09 硐表

wingnam-ma,
我上學校網頁,看過她們師姊的學校生活情況,看到她們吃飯時的情形(可以從校園生活---健康飲食在校園---生果日那部份看到吃飯情形),發覺訂飯的同學就用專用的托盤(黃色的),自己帶飯的就自備枱墊,但我想應是隨 ...

今天你地囡囡午膳程況怎樣呀 ?
我囡囡吃得乾乾淨淨(工人11:45送飯到學校),幾好幾好,希望日日都係咁.: :

Class 1D 媽咪,

請問有無人知 家課冊  Eng - SE 1,2 點解.
Many thanks !

joymama,

Thanks & she also say she didn't know anything.

囡囡話我知今天默書有個小朋友出貓,老師罰個小朋友罰K,還會電話通知佢媽咪. 你囡囡有無同你講呀?

原文章由 joymama 於 07-9-18 19:20 硐表
我問囡囡,佢都話吾知, 又話英文冇功課.
但 "SE" stand for "Supplementary Exercise".
那是否應有工作紙?

joymama

joymama,

囡囡無同我講過什麼玩具咭,等我今晚問下佢先.
囡囡同你囡囡一樣話"原來英文老師識講中文嫁" 另外昨晚加多句 "媽咪,老師好ANGRY就會講中文".
joymama,想問你,你是否星期三做午膳義工媽咪呢?

原文章由 joymama 於 07-9-19 22:15 硐表
囡囡話下堂美勞堂要帶玩具咭.
請問什麼是"玩具咭"?

我唸英文老師真的在堂上說英文,因囡囡話"原來英文老師識講中文的"

joymama

我都係咁林,無理由剛升小一,重係第一次默書就會識咁做.
想番起囡囡在幼稚園第一次評估時發生類似事件, 可能我又無同佢講什麼是評估,不能睇人地d答案或問同學.話說果日小朋友在自己位做好哂試卷,逐個排隊出去交給老師,點知乖女望見前面小朋友份卷個答案同自己份試卷唔同,即刻走返堆位改過,第一次助教由得佢,點知個傻妹又見到另一條唔同答案,又走多一次堆位更改,跟住就比助教截住佢不可這樣做. 林番起都好好笑. 請問咁樣算唔算出貓呢 ?

原文章由 antsusanna 於 07-9-20 10:20 硐表

My child also said teacher will speak in Chinese when she
is angry.  Then I asked her why the teacher got angry,
she told me when those students did not answer back
in English.  

I also asked her a ...
‹ 上一主題|下一主題