用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

b_B,
我還有後備,或者因為禁樣所以冇禁大壓力,不過係要付出都幾肉痛嘅留位費,而且唔只係一間! 如果宣幼收,一切之前嘅留位費雖然護航成功,但就壯烈犧牲了!!!!

b_B 寫道:
兩日....
如果唔得既話, 你地仲有無second choice?
我向度唸緊, 如果唔得既, 我可以點做????
touchwood...touchwood....得既....得既....一定得既....   

JadeCheung,

你已收到!不是17日寄出嗎?

JadeCheung 寫道:
我今日收到信了,只是後備生...   

JadeCheung,
不要失望,我相信很多考生已另有所選,所以仍然有機會!耐心一點!

佢封信都係寫17號架,但我又真係收到喎!

JadeCheung,
我還未有收到!

咁重有冇媽咪已經收到信??

昨天sever down 了,不能回覆,宣幼收咗我囝囝讀pm.
各位媽咪不要灰心,且看會不會有很多放棄去交留位費,由於信還未到手,稍後會告知詳細日期.

交留位費日期為4月7日(星期五), 8:30am ~ 2:00pm, 如果介時還有意思, 或許可致電查問(2337-3271),不過我稔可能要等幾個工作天....

TWLI 寫道:
昨天sever down 了,不能回覆,宣幼收咗我囝囝讀pm.
各位媽咪不要灰心,且看會不會有很多放棄去交留位費,由於信還未到手,稍後會告知詳細日期.

jenjen,
我稔你呢個問題可能問05K1嘅家長會清楚D,不過我都想知喎!

jenjen 寫道:
各位媽咪, 你哋好     

請問宣幼學費同其他雜費幾多錢, 多唔 多功課做     

唔該哂     

Y-3,
取錄信就只有一個交留位費日期(4月7日......),相信備取生要在這日期後才知分曉(除非有媽咪現在就向宣幼表態不註冊,可能還會....),致於有沒有不取錄信就請有關媽咪發表,如果有這些不取錄信就會正常D,否則有(1000-120=880)個備取生位那就不值得等了! Y-3,相信備取生信上也沒有甚麽日子,是嗎?

Y-3 寫道:
hi all moms:
其實有沒有不取錄呢?封信係咪寫咗幾個時間要留意架?
好驚等到開哂學先通知 嗰時真係唔知點算lor.

Did you finally give them your contact means.  If not, how can they contact you!?  And if you cannot claim down yourself you can never solve the problem!
I think the major concern is that your child had attend the interview and just you want them to determine the acceptance should base on the interveiw performance only, right!  But the real situation is that all the seat are occupied right now, so you can ask them to put your child at the top of the waiting list if the record of  your child's interveiw performance is good enough for acceptance.  However, if they even lost your interview record, then it could be a real big problem and you should be angry about it.
About the matter of 私隱外洩, once you submit the application form you have to bear the risk, all of us are the same.  What you can do is the beliver their handling procedure in practice, beside the belief I don't think it is so easy to solve it in court, right?

chungtai 寫道:
They lost my application form in the interviewing day. They claimed that they would find out my form, so I trust them. But I couldn't receive any letter. Then I phoned to them. To my surprised, they forgot all the thing(the application). Later, they said they really lost my form and allowed my daughter in the waiting list and asked back my personal information. I refused that asked for the explaination letter about the lost of the form. They refused and the principal phoned my back and told me my application was wrongly 毀掉,but they actually sent me the letter. She also said if I can't receive the letter is non of her businese. I wonder if she really 毀掉my form, how come she can send me the letter? She said if there is the placement she must phone me back but  up to now she didn't ask my name and the personal detail. I don't think she will accept my daughter. I don't care about that but I only angry about their attitude in dealing this matter as well as my 私隱外洩。I totally distrust the school.

chungtai,
太複雜,你地溝通可能有D問題,加上你對校長又失去信任,大家只會越辯就越唔明!我稔你都係忘記個中嘅是與非,從實際情況看看你期望甚麼?我個人覺得你要先確定他們手上有你的面試成績,而他們又能告訴你依據成績你的後備排位,那就大家happy了.

他們最初說不見了我的東西,故安排了我女兒作後備生,但後來校長將又講不是不見,只是毀掉, 所以我懷疑他們在…

scotia.nova,
我都想知,不過應該幾難答,宣小同宣幼有D關係所以就有30~50%呢D數字,官津講抽獎,其它私小講面試表現,除非有D官津特別鍾請宣幼或者o係自行收生會收多D,私小亦然,否則都係睇學生嘅運氣同個人表現吧!
至於宣幼嘅江湖地位有幾高,我都想知?

scotia.nova 寫道:
我想問如果宣小只收60人,其餘既宣幼生會讀邊幾間學校呢
宣小之後,多數又可上甚麼中學呢...
thanks

下面係我以前答過嘅,希望幫到你!

TWLI 寫道:
網上資料顯示最多畢業生是:1)東華三院黃芴南中學,2)拔萃男書院,3)協恩中學,嘩!好利害! (不過對拔萃男書院應該係未有男私小拔o既時候)
http://www.apskt.edu.hk/
不過我有親戚教小學話全行都知這是一所出名催谷艱苦型小學.

[quote]
janettang 寫道:
真的如傳說中咁難入嗎?  課程很深的嗎?  仲想問宣小畢業後多數升什麼中學呀?
[/quote]

這一點我反而覺得有D問題,嘅然已有不收的學生,其資料也毀掉了,waiting list便會令人一個根本達不到的期望,似乎有點兒那個.......

這就是我的重點,取錄與否應以表現,不可因為失誤而取決,他們說所以的東西都以毀掉,他們說有寄信,但我卻收不到,他們竟說收到與否不是他們的責任,亦不可在寄給我,就算我給他們地址也不能,他們說如有通知會根據我當時留下我的聯絡電話而決定,所以我覺得他們兒戲!校長更和我說那些他們不收的學生,其資料也毀掉了!不過仍說他們waiting list[quote]
芝娃娃 寫道:
他們說不見了你的東西﹐所以安排了女兒作後備生~
不見東西怎可與面試成績混為一談?
[/quote]

manyi,
係唔係你擔心部份話名係waiting list嘅其實資料已被銷毁所以打去check?

Y-3 寫道:
manyi:
學校冇寄封信比你咩?點解要親自打電話嘅? [quote]
manyi 寫道:
咪打去宣幼問結果。但係聽人話只有兩個結果收同等。 :cry:
[/quote]

原原,
整體來說宣幼是否只在英語會話較弱?
有冇英語會話興趣班嘅好介紹?

原原 寫道:

各位媽咪, 你哋好 :

宣幼學費HK$1787/月, 無其他雜費。從K1起每日均有簡單的功課; K2開始寫字, 但比根德園簡單; 英文口語可在課外多練習, 這樣考私立小學也沒困難。
       另宣幼每年均有仟貳人以上報考, 上午班很少有人放棄, 到K2也沒位插班; 宣小每年貳、叁仟人報考, 收宣幼60人。

:

我稔呢個年頭都唔使禁擔心冇好嘅幼稚園收,皆因o係呢個出生率的歷史低位幼稚園仲擔心過家長,表面看來很多幼稚園已滿額,但係睇真D很多家長都不只交一間留位費,只要每個家長交超過一間,那就是學額被超額認購兩倍以上,相信到8月開學時可能又有一番大執位的宏偉景象!不衹局限自己在一兩間心儀的學校就機會處處...

嘩,大件事!港府正研究延長現行由小學至初中的九年免費教育,並考慮把兩年幼稚園學前教育納入免費教育,目前正向各界進行諮詢﹔一旦獲得支持,維持逾廿年的九年免費教育將延長至十一年,預計每年額外開支逾十億元,預計可望於○七�○八年度實施。

收生公佈到依家差唔多一個月,順帶提下各位準備留位嘅媽咪,日期係今個星期五(4月7日),唔好漏咗!

FatherJ,
我嗰封信寫住 8:30a.m ~ 2:00pm, 係一個教堂交(唔係幼稚園)

FatherJ 寫道:
請問聽日幾點可以交留位費... 唔記得帶封信, 唔知請上午假定下午...謝.

Wesley-Lam,
我囝囝係下午班,不過申請緊轉班,起碼佢地會係同學,又或者會係同窗tim!

Wesley-Lam 寫道:
有邊位肯定做同學?
(上午班)  :
‹ 上一主題|下一主題