用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

happypenguin,
你都好心水清喎!
不過事實上係不知不覺已經入咗喇!

happypenguin 寫道:
Sample size 咁細你都估到?!
你囝囝都好似未加入list喎!

[quote]
TWLI 寫道:
係多仔仔申請宣幼?淨系宣幼想轉男校?
[/quote]

等我幫大家整理一下:
am class:
1. Wesley-Lam /林昊言 (Wesley)-- 男-----OCT06----(Whampoa )
2. liguligu          /Ryan--------------男-----SEP13-----( )

pm class:
1. Kin_Ma        /KinKin--------------男-----JUL30-----(未定住處)
2. WailaamMon/Minnie Wong------女-----DEC11----(Fanling)
3. Carmanlee   /黃稱揚-------------男-----AUG09----(葵涌)
4. tommyzoe  /Joshua------------男-----AUG01----(Fanling)
5. JadeCheung/Kiki----------------女-----JAN09-----(將會係Diamond Hill)
6. Y-3            /RYAN--------------男------DEC   -----(未定)
7. SWAHLAM  /Oscar Lam--------男-------MAY04---(黃大仙)
8. alley_fun    /TungTung---------男-------SEP03----(Tai Po)

5月13日要安排校車喇,唔知道住喺沙田第一城而校車又經獅子山隧道,有冇機會係尾站上頭站落呢!?(正常巴士都只係15分鍾車程),有D擔心校車要兜很多路,聽說因宣幼人少,有可能跟其它幼稚園共用......,又有例子說由何文田到宣幼需用上45分鍾......禁細個細路,點算好!

我好相信幾多人考只收幾多呢D數字.....絕對係個假象,不過這個群羊效應也毋須大介意,宣幼除咗仿間話老師好之外,較客觀的是升宣小機會較大(如果你喜歡宣小),聽說宣小也收不少根德園學生,至於幼兒要學幾叻至叫做好就真係見人見志,話說愛因斯坦四歲都未識講嘢,早年就更加係個數學白痴.....

TWLI 寫道:
我稔呢個年頭都唔使禁擔心冇好嘅幼稚園收,皆因o係呢個出生率的歷史低位幼稚園仲擔心過家長,表面看來很多幼稚園已滿額,但係睇真D很多家長都不只交一間留位費,只要每個家長交超過一間,那就是學額被超額認購兩倍以上,相信到8月開學時可能又有一番大執位的宏偉景象!不衹局限自己在一兩間心儀的學校就機會處處...

留心培幼課程可能仲淺,皆因直升小學,除非你很喜歡培小,想問下你心儀邊間小學?

fatfatwongwong 寫道:
jadewong
其實培正都收左我囡囡...不過我自己太鍾意根德園..好欣賞佢地既教學方法..所以先仲等緊機會..
至於宣幼..我唸我唔會留位了...始終宣幼地方太細..又要上一條又窄又長樓梯,又唔係直上宣小..就算30%比宣小收番..都唔多保証...佢地幼稚園課程又偏淺..出黎考小學好蝕底..
[quote]
JadeCheung 寫道:
fatfatwongwong,
以前我都會打算讓囡囡讀一些課程深的幼稚園,但自從返o左學之後,(nursery)我就覺得課程唔會係我第一選擇,因為我囡囡較怕羞同自主,我諗我叫佢讀根德園佢會每日都唔肯返學.所以我覺得宣幼就最合適! 我都係覺得學問唔係最重要,而係要能夠培養出小朋友的品德等.
不過你如果已留了其他學校而宣幼不是你心水選擇,你當然就唔好交留位費啦!但如果冇其他學校留位,就梗係交啦!等根德園收始終唔係一定會收,同埋好似佢o地已收過後備生了,重有幾多輪就唔知!祝你選到心儀的幼稚園!
[/quote]

JadeCheung,
實數無謂講,總之有份另到學額被超額認購幾倍以上!

JadeCheung 寫道:
TWLI,
我都記得你講過呢番"說話",我非常認同,好似我咁都有留多一間留位費啦! 咁你又留o左幾多間呀?

[quote]
TWLI 寫道:
我稔呢個年頭都唔使禁擔心冇好嘅幼稚園收,皆因o係呢個出生率的歷史低位幼稚園仲擔心過家長,表面看來很多幼稚園已滿額,但係睇真D很多家長都不只交一間留位費,只要每個家長交超過一間,那就是學額被超額認購兩倍以上,相信到8月開學時可能又有一番大執位的宏偉景象!不衹局限自己在一兩間心儀的學校就機會處處...
[/quote]

我個人預計沙士後遺症將會燒至09年嘅小一,介時小朋友考宣小或其它小學好可能都會好似考06K1一樣,所以禁快就評估蝕底論可能會令自己的决定有所偏差!

Y-3 寫道:
HI fatfatwongwong,
我又真係未聽過人講,讀完宣幼出黎考私小會好蝕底喎!    [quote]
佢地幼稚園課程又偏淺..出黎考小學好蝕底..

SWAHLAM,
老實講,我稔多又深嘅課程下最辛苦嘅可能係家長,倘若家長期望過高,而細路又跟唔上,衝突就好容易發生,你要有心理準備一旦根德園收你囡囡而佢又讀得好辛苦,你會點做?填鴨志向不改?

SWAHLAM
其實我就認為好睇小朋友個資質...
若小朋友係吸收到既..深既幼稚園又何妨?要留意,香港既小學制度始終都係填鴨式..小朋友若於幼稚園已適應呢種模式,上到小學仲會無咁辛苦TIM...
我見好多BK媽咪既意見都係咁講...好多由根德上小學既小朋友,佢地適應力係比其他小朋友強架.
不過當然要睇自己小朋友既本身資質...我自己個囡都唔係太醒..所以我想讀根德..人地都唔收我...
[quote]
SWAHLAM 寫道:
我個人就不會choose太深幼稚園啦! 最重要是讓囝囝有學習興趣和開心的學習環境, 我覺得宣道係唔錯.
[/quote]

我覺得呢個氣氛正好反映香港人鍾意爭崩頭,唔好執輸嘅心態,一D都唔難理解,正如樓價升到顛至多人買,平價就要睇定D至算,真係妙絕!
   不過呢個市場供求心態應用於下一代嘅教育可能會有偏差。簡單講,群羊心態就係因為唔知,都唔係好知邊一間好咪睇大圍囉,多人爭嘅就應該冇衰掛!就算衰咗都可以同啊Q講人冇我有。
   其實大家揀九龍塘嘅學校除非真係因為住九龍塘方便出入外,否則就係慕名而來,對學校及小朋友有一定期望,先至揾到黎呢度,代價都唔好話唔重,所以宣道嘅實際優點抑或係佢係名氣榜嘅排位,到底係邊樣比較緊要?家長都要稔清楚。

啱啱問過宣幼轉班嘅嘢要到8月至著手攪,申請咗嘅就要耐心D喇,但係......5月13日要安排校車......!
我稔我係最早遞信嗰個,不過可能將信叠到8月,沈咗底,就變成 First In Last Out ......禁就慘嘞!

kammielam & fatfatwongwong:

如果你地真係禁鍾意根德園都唔使禁快打定輸數,根據我嘅(超額認購理論),差唔多開學嘅時候先至係最大嘅轉機,皆因好多交咗留位費嘅家長等到 last moment 都唔會通知學校取消學位,你地見到宣幼好似收生不足,但要留意禁遲都肯去交留位費嘅家長很大程度都會去讀,相反好早公布結果嘅就要冒風險係開學嘅時候至收生不足,比D耐性喇!

Father J,
多謝你嘅認同&資料。
但係我又覺得邊度會有間100%嘅好學校吖,只係有心儀嘅學校嗜,而且都係有優先次序,如果唔係D家長就唔駛留定幾間喇。唔講你唔知,今年我幫囝囝報咗10間! 有D我想嘅佢唔收,有D佢收嘅我冇去留位,睇化晒喇! 當初我甚至連宣幼都唔想再花時間去IN,而家反而好有可能讀宣幼。不過都唔係冇轉呔嘅可能,皆因跟據我嘅推測開學前嘅大執位時有可能當初我想入嘅佢收番,我先至煩(希望唔好發生就安落晒),所以

fatfatwongwong,
我唔係對你幸災樂禍,我只係去分析同安慰你要耐心D嗜,唔好誤會!

FatherJ 寫道:
[quote]
TWLI 寫道:
啱啱問過宣幼轉班嘅嘢要到8月至著手攪,申請咗嘅就要耐心D喇,但係......5月13日要安排校車......!
我稔我係最早遞信嗰個,不過可能將信叠到8月,沈咗底,就變成 First In Last Out ......禁就慘嘞!

5月13日好似都係交名排校車, 要7/8月才確定 (上次去交留位時d 老師話的).

你的超額認購好反映現實, 我同月bb都個報考幾間, 有d都係手拿兩三個位在手. 不過我又想, 如果真係有間100%好的學校, 邊會有人收左佢而唔讀.

我自己就想找間100%fit 囝囝的個性同適合佢發展的學校.[/quote]

tommyzoe,
好似誇張咗D!不過又可以禁睇,每間都只係用上30蚊申請,而int又全部都係星期六,咪當趁週末一家出去遊歴一下唔同嘅幼稚園,都幾開心架! 所以如果多D我呢類家長,唔好話某某幼稚園1000人揀100人,就係5000揀100人嘅神話幼稚園都可以創造出泥!

FatherJ,

我都稔住放棄民生!

[/quote]

我現都有兩間留了位, 一間是宣道, 另一間都是基督教幼稚園, 兩間都是有好名聲及近犬兒的發展要求 (佢比較活動). 到我放棄一間時, 就可以有人補上.[/quote]

見大家講得禁高興,崇真同啓思(小學)都唔要喇!

Y-3 寫道:
Hi all,
我亦會放棄創價,到時所有學校又執過哂d位嘞! [quote]
TWLI 寫道:
FatherJ,

我都稔住放棄民生!

我現都有兩間留了位, 一間是宣道, 另一間都是基督教幼稚園, 兩間都是有好名聲及近犬兒的發展要求 (佢比較活動). 到我放棄一間時, 就可以有人補上.[/quote][/quote][/quote]

禁咪好囉,最緊要大家開心。其實呢個topic開嘅時候大家都等緊放榜,雖然囝囝係放榜首輪就收咗,但係見倒傾落嗰班戰友好似全軍覆沒就真係非常黯然,而家大部份收番曬,又可以一齊八掛吓嘞,幾好!

唔知大家5月13日乜嘢時間去呢?到時或者有機會見,仲可以傾下交通問題。
關於Wesley-Lam提到嘅安全問題我相信家長們包括我唔係冇稔過,而係冇得稔先至揀校車,始終搬家或自己送都唔係禁可行先至稔校車,我相信除非係住係九龍塘方便出入所以揀宣幼嘅家長外,大都係報名時已早有打算,至於校車安全就真係講個信字!

[quote]
Wesley-Lam 寫道:
thanks Father J
我就不想坐校車,之前更因這原因想放棄宣幼而讀黃埔保良局(因只是在一街之別)
主要原因是小朋友在車裡最喜歡做些學校不準的事及話,車程又不直接,要去多區後先到學校,加長作返的時間。所以,在理想情

henryesther,
首先想講明呢個純屬個人考慮而唔係學校問題,
啟思(連埋小學嗰間)--活動教學,感覺幾舒服,但有一種貴族學校嘅感覺(佢地小學係6000幾蚊一個月!),學校報稱基督教但我有D懷疑,辦學理念寫得好含糊。
祟真--都幾中意,環境好,一條龍,但我卻冇意思選一條龍(學費由細交到大),我住新界,今年囝囝報嘅絕大部份係九龍城,所以唔考慮深水埗。

henryesther 寫道:
TWLI:

其實我個女都係被崇真同啟思收咗,但係我們還未决定揀邊間好!真係好煩惱!   想請教吓你點解會決定宣幼呢?謝謝!  [quote]

TWLI 寫道:
見大家講得禁高興,崇真同啓思(小學)都唔要喇!

Oh! 我移家先至知06年冇望  lu, 只有失望!

教 育 統 籌 局 長 李 國 章 表 示 , 如 果 要 全 面 資 助 學 前 教 育 , 包 括 提 升 教 師 資 歷 、 資 助 學 費 、 及 免 地 租 等 , 可 能 要 在 每 年 十 三 億 元 開 支 之 外 , 增 加 超 過 十 億 元 , 政 府 必 須 謹 慎 研 究 。
李 國 章 在 立 法 會 回 覆 議 員 質 詢 時 說 , 目 前 正 就 學 前 教 育 檢 討 進 行 諮 詢 , 預 計 於 明 年 中 完 成 。

他 說 , 目 前 有 七 成 幼 稚 園 是 非 牟 利 , 三 成 牟 利 學 校 , 每 期 學 費 由 四 百 元 至 近 六 千 元 不 等 , 政 府 如 何 資 助 學 前 教 育 , 必 須 謹 慎 , 否 則 浪 費 資 源 同 時 , 未 必 能 提 升 教 學 質 素 。

聽日係喇!
最重要當然唔係做校服禁簡單,而係入唔入宣幼嘅分水嶺。
對家長而言係進一步嘅決定(當然再交錢也可以再放棄),對宣幼係多D資料去預計有幾多人會讀(雖然宣幼也不能因為唔做校服就將佢地嘅學位比咗人),但無論如何之後嘅變動也將會大幅減少。
‹ 上一主題|下一主題