用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2011 N class
go

金巴倫道迦南2011 N class [複製鏈接]

回覆 12# wy1219wy 的文章

茶點包括在雜費內???
以往係分開比架喎, 每學期 $900 架.  雜費內包的應該係生日會禮物同生日會的食物啫.
書包已咗入雜費內的學生個人物品.

原帖由 tychu97 於 11-4-14 12:53 發表
我都收到信啦!
阿仔編左(上午D組班)
sat 10:30am 第二次註冊,有無mama會安排小朋友搭校巴,咁細個怕唔怕呢?
有朋友話最好K1(大個小小)先搭校巴好D, 大家點睇呢??
2011-2012 學校話會調整學費,唔知到時會加幾多呢? ...

我諗嗰個只係註冊的分組咋, n1 班係以顏色 (am) 同生果 (pm) 分組的, 應該到家長會時先會知, 因為都未定晒學生, 佢之後應該會 call 返 waiting.
封信唔係已經講咗學費係 $2700 咩, 呢個價錢我大女三年前都係呢個價錢.
我大女 n1 就已經坐校車, 冇擔心過安全問題, 佢地有媬姆跟車, 會確定小朋友扣好安全帶先開車的.

原帖由 tychu97 於 11-4-14 16:13 發表
e+打算開學頭幾個月自己試下接送返學, 如果之後想join 校巴得唔得呢?
係咪註冊時一定要申請埋?

其實你有咩擔心呢, 我唔知其他家長會擔心咩, 我自己就冇呢個問題了.  可能我係住得近啦, 車程只係 15 分鐘, 加上每朝親自送上車, 有保姆幫手接小朋友上車, 肯定大家坐定晒先開車, 細個啲的會同佢地扣安全帶, 大個既好多都識自己扣了, 保姆都會跟一跟的.

你可以 KEEP 住張 FORM, 有需要時先交囉. 你附近有冇同學仔上落車? 你可以試吓去等車, 睇吓上落車情況.

回覆 51# roybeema 的文章

適應班最初係上一個鐘, 之後上兩個鐘. 上兩個鐘的日子先有得坐校車, 收費係半個月價錢, 你自己衡量抵唔抵.

我大女當年上適應班時, 我都以為佢會喊, 點知老師話佢係少數冇喊過的小朋友, 佢只係最後一日適應班時先有少少想喊, 但都冇喊到. 所以真係唔需要太擔心, 你以為佢會喊, 可能最後半滴眼淚都冇都唔出奇.

原帖由 wy1219wy 於 11-4-21 15:33 發表
請教一吓上適應班會做D咩架???如果小朋友唔想,會唔會9月返學時追唔上其他小朋友???你哋係咪全部都返適應班呢?

適應班頭三日需由一位家長陪同, 上一小時, 都係一齊玩吓玩具, 唱吓歌仔, 食茶點, 好似有啲小手工做吓 (我大女已 k2, 所以都唔係好記得). 之後十日八日都係一小時, 但就唔可以陪, 所以都唔知做乜, 怛應該大致都係嗰啲嘢.  最後十日就上兩小時.  頭三日會同你及小朋友影相, 之後會做相架, 最後一日比你拎返屋企.

我嗰陣唔係全班都有上適應班的, 不過唔上的其實好少, 得幾個.  唔上的之後有冇得陪三日就清楚了.
‹ 上一主題|下一主題