用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 練幾耐琴?
go

練幾耐琴? [複製鏈接]

幾多級, 初級的都差不多啦, 我女而家三級, 每日都係 15 分鐘左右.

LeeCC 發表於 14-12-3 23:03
老師话三级应每天30-45分钟
我女老師冇講每日要練幾耐, 我女冇彈錯的話, 彈兩次我已經收貨, 彈錯咪彈多幾次, 會耐啲. 升三級兩個月, 我女未試過超過 30 分鐘.  不過有時學校功課多, 冇時間練, 會 SKIP 一日的, 未必真係可以日日都練.

scyauchris 發表於 14-12-4 20:29
我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈? ...
有時間而你女又肯彈咁耐的, 咪由得佢練一個鐘囉.
我唔知其他通常每次教幾多, 我女而家三級, 有四本書, 有啲係一頁一首歌, 有本類似 SCALE 的書係一頁兩至三節的, 老師每次只教一節, 可能一節得兩行譜架咋.  有啲長的歌, 老師都會斬件咁教, 一頁歌可能會彈四堂先可以左右手彈得晒.  因為咁, 我女可以每日只練15-30 分鐘不等.  我女已小三, 我地又要晚上八點先回家可以練到琴, 仲要做埋網上功課等等, 每日真係最多只可以係 30 分鐘.
‹ 上一主題|下一主題