用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中後遺症出現?!
樓主: Barbarossa
go

普教中後遺症出現?!   [複製鏈接]

我就好反感普教中, 我自己識講普通話, 小朋友亦唔抗拒講, 經常在家無端端同我講普通話, 但我始終認為學中文應該用母語會更好.  我選校主要選係廣教中的學校, 除非間學校有好多其他嘢吸引到我將廣教放次位.  

nillnill 發表於 14-11-13 09:38
我都反對。所以派位不幸派中普教中的小學,係選擇去其他小學叩門。但依家好的小學幾乎都係全面普教中,最後 ...
我都好彩而家讀緊的學校, 當年為避殺校而轉直資, 我才有機會入讀咋.  如果唔係都係要局入區內普教中津小.

小時了了 發表於 14-11-13 13:19
真心求教, 好多 Band 1 中學普教中, 作為父母的大家, 您升中選校時普教中係咪一個 critial 因素考慮? 抑或 ...
我選中學都唔會選普教中的學校, 暫時睇中的學校, 一係全廣教, 一係就一半普教一半廣教, 任你選的, 而唔係硬性規定精英班一定係普教嗰種.  不過去到選中學, 係仔女選擇權高啲, 我會比佢選, 但我會同佢分析吓, 讓佢知我對普教中的看法, 最後佢都係選普教中, 我都會尊重佢.
‹ 上一主題|下一主題