用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區小學
樓主: yokokingdom
go

深水埗區小學 [複製鏈接]

tpmon 發表於 15-6-15 08:24
你可比較嶺小的中學派位和其他津校的中學派位,就能分高下。當然,若小朋友受不起津校的谷,就另作考慮。

...
嶺小只得三年派位, 咁樣同其他建校幾十年的學校比較, 有久公道喎.  新校頭幾年的派位一定唔好, 3個 BAND 的數目都只會平除, 呢個係先天問題, 一定要睇多幾年先可以有中肯的比較.

tpmon 發表於 15-6-16 00:27
讀嶺小,想入上智真的難上加難!
嶺小都曾經有人派上智喎.  而且我覺得唔可以用有冇人入上智去斷定呢間學校好定唔好.  嶺小的直資, 學生來自五湖四海, 唔似其他同區津校學生全部都係深水埗區.  睇返嶺小過去的派位, 就會發現過半學生會選擇居住區的中學網, 所以本身留返在深水埗區的學生就比其他津校少.  而且嶺小一屆女生只得 20 幾個, 而且唔係個個學生或家長對女校有與趣的.  所以比較幾多人入上智, 跟本冇意思.

hkpapa852 發表於 15-6-17 10:10
我厶前都以為係, 但原來其實"新校"Banding分佈唔係平均除三份, 係"被動"地按同區小學學生既Pre-S1平均分去 ...
即係頭幾年係用同區其他學校的 PRE-S1 成綪去分? 咁即係如果新校BAND 1 多過三分一, 即係同區學生PRE-S1 考得好, 係咪咁意思?  咁第幾年開始用返新校自己畢業生的 PRE-S1 成績, 係咪第四年?
‹ 上一主題|下一主題