用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

回覆 2# nc2000 的文章

本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 的沙田英中. 這都是我的經驗.

回覆 2# nc2000 的文章

本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 的沙田英中. 這都是我的經驗.

回復 1# Sammy媽媽 的帖子

hi! 希望幫到你, 小兒不是入培英, 但比培英還要高Level Band 1a頭. 小兒是讀沙田某小學, 但未至是好名校. 他有好多奧林匹克數學金獎, 數學學到中五程度. (叩門好大壓力, 要考好多問題, 比自行還要多.  最好不要叩門) 派位紙是不會顯示自行還是lucky 入.

回復 1# Sammy媽媽 的帖子

Good Luck

回復 2# IMAX 的帖子

依你所說, 你仔仔校的家長結果都是入Band 1學校, (number 吾好冇得講) ,如一早放Band 2學校在4-5志願, 那吾後悔才奇. Band 1 生始終是優先入band 1學校, 除非你是邊緣人, 那就應一早放Band 2校. 還有我的小學是絕對支持我和其他同學所選的次序,
所以我的小學上年有70多人是入了英中,不包括直資.

我並沒有教人全填Band 1學校, 我是說如你肯定小朋友是Band 1生就不應那麼早放Band 2學校. (除非你是邊緣人, 就不應太進取了)我只是教人Band 1a 簡一間, Band 1b 簡一間和Band 1c簡3間, 這都叫博, (我相信你的小朋友是邊緣人)  Band 1生的家長都是煩怎樣放而不入Band 2-3的學校. 那為什麼我哋要那麼早放棄呢?

回復 10# IMAX 的帖子

今年亞仔學校又係有家長填晒頭都係英中, 卒之派第 8 位的聖心. , 你己經好運啦.

其實我都唔明你想說什麼! 你仔仔的同學你說他好博, 但都是我說的都可入Band 1c 的學校,(因他是Band 1生, 只是number唔好) 有問題嗎?  如你所說他應怎麼放才不博呢?

回復 3# fallenleaf 的帖子

好理性的分析.

回復 25# TINGMUM 的帖子

Number 唔好真冇計!

1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5) 胡忠

這樣排都好正常,
亞仔同學第7志願入到鄭榮之, 最後叩門入林裘謀. 都好好彩. 這個派位方法很正常, 都是要靠我們自己.

回復 1# Hello媽媽 的帖子

sorry! 是好唔正常, 唔合理

回復 7# fallenleaf 的帖子

好應同你的分析.
在這再講小小經驗給大家.不好想叩門一定成功, 每間學校叩門最多得4-5個. 而考的人往往過100以上. (不是入4,5,6志願要叩門, 我上年見有人第1,2 志願都去叩門.) 叩門的心情真不好受, 仔女在試場上打仗, 父母就擔憂的等待.最難受是失落的結果. 如不是成績特出和有特出獎項支持 (有把握叩門), 那應理知的選校.
‹ 上一主題|下一主題