用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

尋日去面試,聽埋校長講依個賣點,校長講到頭一半學生可修A - level同DSE,入Local或睇高一線入劍牛又得,另一半覺得自己DSE冇乜機入U,可讀依個課程,因為依個課程同啲大學有聯繫,可搏劍牛,又可揀聯繫U做保險線,而且課程較ALevel淺,唔知我有冇get錯,因為跟住趕住接小朋友,冇機會問校長,其實既然依個國際課程可入劍牛又較alevel淺,點解仲要頭果班讀alevel唔直接讀依個國際課程,點解要取難不取易,係咪其實依個課程認受性低,有冇家長知道?
   25    0    1    0

caramelpudding 發表於 16-10-17 13:43
另外一個國際課程,是全港首間學校(培僑)推出,聯繫有十幾間英國大學,呢個國際試合格就一定有其中一間大 ...

但係校長話有五個選擇,頭三個可擺russell group嘅大學,最後兩個先擺有聯繫嘅大學做保險線,我就係奇點解可考russell group,點解仲要仲要搞多個Alevel,全部人考DSE同依個文憑咪得囉,又分頭一半Dse加alevel,後一半DSE加文憑,仲要個cert全港第一間學校搞

http://www.ncuk.cn/ug-programmes/ify
上網搵到個website,有其他國家都有搞依個course

mamaokasan  thank you!  發表於 16-10-17 22:49

我想請教,點解去外國讀,中二三唔走就遲左?我以前啲同學都係form 5讀得叻或讀唔掂果啲就走,去到讀大學都冇問題,中二三反叛期送佢走唔怕學壞咩?

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08
現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IB ...

咩係NSS?

retriever  新高中  發表於 16-10-18 22:16
‹ 上一主題|下一主題