用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

Dear all mami,
10/4 去旅行,唔知大家玩得開唔開心呢?我 o地就玩得好開心,番到屋企子聰鬼 C 咁好精神,難為我 .................

11/4 聰爸同子聰冼 o左禮 la,當日大家好開心,我已經 sent o左以上兩日 D 相比你 o地,希望你 o地都 "鄧" 佢 o地開心 la。

因應大家好想見多幾面 o既關係,故此又再於五月份搞活動,請大家比 D 意見,但請盡早決定日子,以便 book 爐 (因其中三日係公眾假期)。

5月份活動
地點:柏麗灣 Club House (Chic Chic Club) ~ BBQ (book 爐三個鐘 $180-HK,包一隻夾,不用炭而是用 Gas) ~ 暫定子聰姑媽 book,因 book 場要負責當天攞場,想問 o下有無 spare 人選可 book,以備必時之需
日期:5月1日 (PH)、
2日 (PH)3日10日 (母親節)、17日24日28日 (端午節)31日
時間:未定
搭車地點:青衣城或葵芳新都會廣場側 (自費)
搭船地點:荃灣柏麗灣碼頭 (自費)
食物:自備,柏麗灣亦有百佳超市
web-site:www.parkisland.com.hk

報名:
1. ElainAiolia (我諗 10號唔得,其餘邊日都得)
2.
3.
4.
5.
6.
7.

我要問 o下姑媽間屋便唔便至得,因始終佢未有細路,兼且有潔癖,但以我同聰爸都記得,馬灣沙灘個更衣室 o米可以洗 o野 o羅,况且果度係公眾地方,唔使怕比人『詐型』。另外,我都有諗過去楊屋道街市買 BBQ D 食物,尤其係海鮮,我都覺得正。

因時間關係,我已 book o左 1/5,6:00 - 9:00 p.m.,係柏麗灣 Club House ~ Chic Chic Club,我借 o左我奶奶個住戶証 book 場,希望無人有問題 la。

原來 book 場要預早兩至三個禮拜,仲要抽籤,好彩我打比我家姐問book 場 D 詳情,佢仲話咁遲 book 兼且果日係公眾假期,應該 full 晒,佢 o米試 o下打電話叫佢朋友幫我問 o下有無 C 雞執,點知咁好彩有人唔要,我 o米即刻落訂,我 o地今次真係好好彩。

snoopyhk,
Jason 無事 o麻?果然係男子漢,有淚不輕壇,有疤唔緊要 la,只不過係手上面,子聰係嘴角都係咁 la,唔使太擔心。

天藍 / rplyan / snoopyhk,
真係慘,以為入境處出到 visa 就萬無一失,點知人算不如天算,個工人仲未 o黎到,原先話 passport 問題,而家都係,不過係話個 passport 將於今年9月夠期,passport 唔夠半年出唔到境,所以又要繼續等 ................

5月份活動
地點:柏麗灣 Club House (Chic Chic Club)~ BBQ (book 爐三個鐘 $180-HK,包一隻夾,不用炭而是用 Gas) ~ 已 book
日期:5月1日

時間:6:00 - 9:00 p.m.
web-site:www.parkisland.com.hk

報名:
1. ElainAiolia (無問題)
2. 626mama (
無問題)
3. 天藍
4. snoopyhk
5. pcdogxx (
無問題)
6. rplyan
7. hongmimi

hongmimi想問:
一個爐三個鐘 $180-HK 係咪夠咁多人一齊燒?其實用夾燒,一個爐應該 OK。
可用地方又有幾多?我家姐話有兩張檯用,坐埋側邊應該夠。
唔係一定係住客先book得爐既咩?我奶奶有住戶証,所以 book 到。
燒海鮮好提意好好食(我上星期先燒完 - 正!!)都係去楊屋道買又平又多選擇!

另回應 pcdogxx,我家姐話燒 o野食側邊有水喉可以洗 o野,佢 o地上次都係果度洗 o乍,所以唔洗擔心洗 o野問題,及等我問 o下果度有乜 o野玩先。

各位,

PCDOGXX話5月1日渝爸拎唔到假呀。如果燒夜晚佢就得,建議 6:00 - 9:00好唔好。

5月份活動
地點:柏麗灣 Club House (Chic Chic Club)~ BBQ (book 爐三個鐘 $180-HK,包一隻夾,不用炭而是用 Gas) ~ 已 book

時間:confirm 7:00 - 9:45 p.m. (可於 6:30 p.m. 埋位及洗 o野)

報名:
1. ElainAiolia (無問題)
無問題)
3. 天藍
4. snoopyhk
無問題)
6. rplyan (無問題)
7. hongmimi

hongmimi想問:
一個爐三個鐘 $180-HK 係咪夠咁多人一齊燒?其實用夾燒,一個爐應該 OK。
可用地方又有幾多?我家姐話有兩張檯用,坐埋側邊應該夠。
唔係一定係住客先book得爐既咩?我奶奶有住戶証,所以 book 到。
燒海鮮好提意好好食(我上星期先燒完 - 正!!)都係去楊屋道買又平又多選擇!

另回應 pcdogxx,我家姐話燒 o野食側邊有水喉可以洗 o野,佢 o地上次都係果度洗 o乍,所以唔洗擔心洗 o野問題,及等我問 o下果度有乜 o野玩先。

各位,

PCDOGXX話5月1日渝爸拎唔到假呀。如果燒夜晚佢就得,建議 6:00 - 9:00好唔好。

rplyan,
都唔知仲要等幾耐,原先話 27/4,我再三要佢保證係 o米一定得,佢即時縮沙話唔肯定,所以我呢個全職主婦真辛苦 o羅。

5月份活動

時間:confirm 7:00 - 9:45 p.m. (可於 6:30 p.m. 埋位及洗 o野)

報名:
1. ElainAiolia (暫定2大1細)
2大1細)
3. 天藍  (暫定3大1細)
4. snoopyhk
無問題)
6. rplyan (2大1細)
7. hongmimi (2大1細)

食物提意表:
1.   雞翼
2.   小紅腸 / 紅腸
3.   雜丸
4.   魚 - 我覺得燒野食, 鯖魚, 多春魚, 鰻魚最正.....
5.   牛扒
6.   豬扒
7.   菠蘿+青椒 (加牛肉粒或其他丸丸變串燒)
8.   雞軟骨串 (jusco supermarket買 - 串好晒好方便)
9.   扇貝and/or大隻蜆

10. 燒賣
11. 粟米
12. 蕃薯  <--  果 d 爐可唔可以燒蕃薯架? (ElainAiolia 回覆:唔知得唔得,但今個星期我家姐去燒,叫佢影 D 相比大家參考 o下)
13. 雞翼

而家做全職主婦,雖然都幾 enjoy,但都有不為人知 o既辛苦。以往工人揍子聰,晏晝佢會瞓晏覺,但我揍佢咁多日都無瞓,我又無同佢玩,都唔知點解唔瞓,搞到我無晒 D 私人時間。家務又鬼 C 咁多,日日做都做唔完,但最考起我都係煮食問題。其實係呢段時間,我都有過衝動,唔做 o野,全職揍子聰,當我同聰爸講時,佢居然唔覺得出奇,仲話無問題,可能佢都 feel 到我返工真係好唔開心。但事後諗諗 o下,又覺得自己咁諗好似好傻咁,人工同福利都咁好,仲有宿舍及長糧 o忝,只不過而家唔係咁順境,同埋個工人未到 o者,相信遲 D 會好 D 。其實想借呢度呻 o下 o者,希望大家唔好介意,亦唔好以為我晒命。

rplyan,
上次去大棠 D 錢,已 check 銀行,收到 la。

我只不過呻 o下 o者,學你 o地話齋,返工仲可以有多 D 私人時間,全職就真係做 C,加上百物滕貴,多一份錢,就少一份擔休 o既。

626mama,
你好少咁夜上 o黎,點解咁得閒?唔使揍軒軒 o羊?

rplyan,
唔好因為忙而唔食嘢 / vv,小心身體,得閒先上嚟吹水,有乜急事,我哋會電話通知你。

天藍,
你今日好 D 未?請咗醫生飲茶個喉嚨仲有無咁唔舒服,休息多 D,飲多 D 水應該好快好番。星期六,我可能朝早去青衣睇完間小學 Open Day,之後先返生活 XX 學嘢,下晝若果可以就同你一齊去九龍塘睇埋另一間小學。

有關 1/5 BBQ,有小量資料告知各位,就係果度得兩個爐,每個都有洗手盆連水喉,而爐係分開兩邊,一邊燒嘢食,一邊有塊好似鐵板 o既嘢,我家姐建議我哋 "浦" 塊錫紙上去炒嘢食,佢話都幾正。佢提我記得帶較剪、鹽、胡椒粉、"針"板及刀等。我覺得有需要 o既嘢先帶去,唔洗大家攞得咁辛苦。星期四我會見到我家姐,等我再問清楚佢 D 嘢之後,連埋 D 相再通知大家。

5月份活動
地點:柏麗灣 Club House (Chic Chic Club)~ BBQ (book 爐三個鐘 $180-HK,可借夠兩隻夾,不用炭而是用 Gas) ~ book
日期:51
時間:confirm 7:00 - 9:45 p.m. (可於 6:30 p.m. 埋位及洗 o)
web-sitewww.parkisland.com.hk

報名:
1. ElainAiolia (
暫定21
)
2. 626mama (2
1)

3. 天藍  (暫定31)
4. snoopyhk (2
11Baby)

5. pcdogxx (無問題)
6. rplyan (2
)
7. hongmimi (2
)

食物提意表:
1.   雞翼
2.   小紅腸 / 紅腸 / 芝士腸
3.   雜丸
4.   魚 - 我覺得燒野食, 鯖魚, 多春魚, 鰻魚最正.....
5.   牛扒
6.   豬扒
8.   雞軟骨串 (jusco supermarket買 - 串好晒好方便)

10. 燒賣
11. 粟米
12. 蕃薯  <--  果 d 爐可唔可以燒蕃薯架? (ElainAiolia 回覆:唔知得唔得,但今個星期我家姐去燒,叫佢影 D 相比大家參考 o下)
13. 雜菜+菇+洋蔥+蒜頭(用錫紙包住燒)
14. 洗潔精 (連洗嘢 o既布仔)、梘液、紙巾、紙碟、木筷子、少量獨立包裝濕紙巾 ~ ~ ~ ElainAiolia

大家當日會否早入去行吓馬灣公園?定還是 BBQ 前先入去?需唔需要分配如何購買食物?我建議飲品可入到去係百佳 / 7-11 度買。另外,有關 BBQ 爐 D 相及場地外貌,我已 e-mail 咗比你哋,而
BBQ 爐 上之鐵板果邊 o既錫紙及兩張枱上之膠枱布,Club House 負責,不用我哋理

626mama,
我都想去,但我唔係會員,想問幾時 deadline。

吉澳.鴨洲.荔枝窩海鮮餐船河一天遊
(包旅遊車接送碼頭)
日    期:2009年6月21日(星期日)
費    用:期158   非會員: 168(大小同價.一人一票)
開車時間:上午九時正(逾時不侯)
上車地點:1) 葵芳邨葵喜樓停車場
         2) 荃灣街市街德華公園
(工聯會會員就可以報會員價)

1.626mama (3人)(上車 1))
2.
3.

5 月 1日 BBQ 活動

時間:
confirm 7:00 - 9:45 p.m. (可於 6:30 p.m. 埋位及洗 o)
地點:柏麗灣
Club House (Chic Chic Club)~ BBQ (book 爐三個鐘 $180-HK,可借夠兩隻夾,不用炭而是用 Gas) ~ book
web-sitewww.parkisland.com.hk

報名:
1. ElainAiolia (
暫定21
)
2. 626mama (2
1)

3. 天藍  (暫定31) 我買牛扒、豬扒、多春魚。
4. snoopyhk (211Baby)
5. pcdogxx (無問題)
6. rplyan (2
) 我買雞翼、小紅腸 / 紅腸 / 芝士腸、雜丸
7. hongmimi (21)
我買扇貝/(睇下果日邊樣靚d)、雞軟骨串(如有)

食物提意表:
1.   雞翼
2.   小紅腸 / 紅腸 / 芝士腸
3.   雜丸
5.   牛扒
6.   豬扒
.   雞軟骨串 (jusco supermarket買 - 串好晒好方便)
上星期去睇,無得買

10. 燒賣
11. 粟米
12. 蕃薯  
13. 雜菜+菇+洋蔥+蒜頭(用錫紙包住燒)
14. 洗潔精 (連洗嘢 o既布仔)、梘液、紙巾、紙碟、木筷子、少量獨立包裝濕紙巾 ~ ~ ~ ElainAiolia
負責

all mama,
我唔會早入去, 個日應該會6:30/45p.m. 左右先
入到去, 我可以買幾樣肉食食品入去, 變一人
d分擔下, 我買牛扒、豬扒、多春魚。(天藍)

all mama,
未知會唔會早入去, 不過就算早都唔係早好多,
食物擺得耐。(hongmimi)

all mami,
你哋分晒買乜之後,剩低果 D 留比我買,我剛返工,所以好忙,未必得閒上嚟,有乜進展 / 緊急事,可比電話我,thanks! (ElainAiolia)

剛過去 o既星期五(1/5),我哋玩得好開心,唔知你哋有無同感,當日若有待慢或唔滿意之處,請多多體諒。

果晚攞走果 D 嘢,我半夜食埋,因為聰爸話唔留得,一次 BBQ 真係肥幾磅。

子聰最終2/5朝早去咗睇周醫生,周醫生見到隻手咁,即時話要加藥比佢,今日已經無咁紅,D 腫已經退咗 D,希望佢快 D 好番。

626mama,
你 D 嘢食晒未?有無攞去婆婆度食呢?

626mama,
我估軒軒可能星期五果晚冷親,因果晚好鬼 C 大風,而佢哋班小朋友又跑嚟跑去,出咗汗,再吹埋風,所以病囉,希望佢快 D 好番。

D 玻璃曲奇超級好味,原先子聰話佢要食晒,但我靜靜雞留起一塊試吓,好好味,真係多謝晒。另外,你比匡匡果 D,因仲未比到hongmimi / 匡爸,所以仲係我屋企,等佢哋返屋企先比佢哋。

hongmimi,
點呀,匡爸好 D 未?返工果度有無得休息,希望佢早 D 好番。

626mama,
軒爸同軒軒好 d 未?食嘢,無問題,點係挨義氣 o者,多謝都嚟唔切 la。

唔該晒你,我都記得今日佢哋學校開生日會,只係唔記得提你哋 o者,我買咗兩張生日卡咋。佢哋個同學 16/5 (Sat) 開生日會,你去唔去呀?我同 snoopyhk 都諗住去,而畫班就掉堂。

hongmimi,
原來尋晚你打過電話比我 ,因我要返學,要成 10 點先放學,再加上電話無電 ,所以聯絡唔到我,真唔好意思。

匡爸咁慘,要挨咁多個鐘先可以放工,然之後,瞓醒覺 又要番工,呢 d 非人生活,我都曾經試過,真係好 "金",就算瞓醒覺番工,個腦一片空白,諗唔到嘢 o架。你同匡匡真係要錫番佢多 d

子聰隻手腫咗係因為係屋企比蚊食咗一啖,已經好番好多 la。
‹ 上一主題|下一主題