用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關 giffgaff 電話卡
樓主: ElainAiolia
go

[英國] 有關 giffgaff 電話卡   [複製鏈接]

唔好意思,弱弱一問

想請教各位家長有關此電話卡問題,我知可以係香港幫子女用香港credit card增值,我想係香港直接用desk top幫個仔activate張卡,想請問吓:

1. Activate 後需要幾耐才可用?
2. 個英國電話號碼會係開户時直接比,定經sms比?
3. 一般嘅plan 以30日計,需要增值時是否會於夠期前1-2日通知,定要自己計?
4. 如放假期間,又撞正夠期增值,我係咪不用理會佢,到返去時再增值便可以?
5. 計30日,由增值日開始計?
6. 英國電話號碼繼續用,對嗎?

因原本係用鴨記UK 3嘅電話卡,但諗諗吓,遲吓佢可能需要自己聯絡學校校車司機,鴨記UK 3張電話卡只可以接電話,不能夠打出,所以先想幫佢揾定張好嘅電話卡

感謝各位幫忙比意見。

25    0    0    0

yiphalook 發表於 20-8-17 13:44
唔知宜家有冇改,2~3年前經驗:
1. 可以係香港activate,即刻用得
2. 冇記錯收到張咭至知電話號碼

感激你

chuyuencheung 發表於 20-8-17 13:48
回覆 ElainAiolia 的帖子

唔知你訂咗卡、或收到卡未?  我 7/21 訂,今天仍未收到。

幫我搞升學個agent比我,所以我有係手,不過未activate

meemeefung 發表於 20-8-17 14:02

1. Activate 後需要幾耐才可用?約30mins-1hour

唔該晒你(emoji)(emoji)

meemeefung 發表於 20-8-17 14:10
溫馨提示,喺香港係 activate 唔到張卡,要人係英國先至得。另外記住擺錢買goody bag, 而不是入落credit ac ...

可以係香港activate張卡㗎,不過個地區code係唔同

raytong 發表於 20-8-17 15:23
有apps 可以看到account 情況,好方便

Apps好似要係果邊先可以download同用

meemeefung 發表於 20-8-17 14:02

1. Activate 後需要幾耐才可用?約30mins-1hour

想問activate 後,係咪插卡就用得,要唔要再set嘢?鴨記買UK 3果啲卡,一插就用得

cfs 發表於 20-8-18 10:33
我上年買呢隻,之後喺Amazon特價時買左張又係3嘅$200左右24G兩年有效,直送學校,所以佢第一張鴨記用到2月 ...

呢張唔係只可收電話,但無得打出咩?

yeung1 發表於 20-8-18 03:57
正確,不用set。買完goodybag 後,半年內沒用,做以下動作可以keep住張咭。

1.Make a phone call

我個仔而家係用緊鴨記嘅3,但賣果個話不可打電話,所以我先想 join giffgaff 方便佢可以打電話,以防book車要聯絡司機

不過12G 可用一年好似揾唔到 $130咁平,舊年年尾去買都要 $23x

cfs 發表於 20-8-19 10:54
3呢張吾知,冇研究,只當佢數據卡用,因為初中冇需要打本地電話,全部用what’s app call。
...

Ok,感謝你解答
‹ 上一主題|下一主題